Flaczki cielęce

Opublikowano: 28.03.2022 r., 20:45 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tradycyjna polska zupa cielęca
Flaczki cielęce
Delikatne flaczki cielęce jako obiad dla całej Twojej rodziny. Poznaj mój szybki przepis i przekonaj się, jak smaczna jest to propozycja dla Ciebie i Twoich bliskich.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Smażenie 45 min
98 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
40
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Flaki (400 g)
  • Cebula - 1 sztuka (100 g)
  • Czosnek - 2 ząbki (20 g)
  • Marchewka - 2 sztuki (120 g)
  • Seler korzeniowy - 1 sztuka (100 g)
  • Masło - 2 łyżki (20 g)
  • Bulion warzywny (1000 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na flaczki cielęce krok po kroku

Flaki ugotuj w garnku z wodą.

Masło rozpuść w garnku, zeszklij drobno pokrojoną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę.

Wrzuć pokrojone warzywa i krótko podmaż.

Całość zalej bulionem warzywnym i dodaj flaki.

Gotuj zupę jeszcze przez około 20 minut.

Jak oceniasz przepis na flaczki cielęce
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,6% osób

Więcej informacji na temat flaczków cielęcych

Flaczki cielęce to rodzaj dania, które trzeba pokochać. Albo się to danie uwielbia, albo nienawidzi. Dzisiaj przedstawię Ci szybki i prosty przepis na flaczki cielęce. Dzięki niemu na pewno je pokochasz i będziesz wracać częściej do tej potrawy.

Zatem co potrzebujesz do ich przygotowania? Zaledwie kilku składników, zupa powstanie z cebuli, czosnku, marchewki, pora, oleju rzepakowego, bulionu warzywnego i oczywiście naszego głównego składnika, jakim są flaczki.

Zatem, jak zrobić flaczki cielęce?

W pierwszej kolejności ugotuj flaki w garnku z wodą, odcedź je i przełóż d miseczki obok. Niech sobie ostygną, a my w tym czasie przygotujemy resztę składników.

W garnku rozpuść masło, wrzuć drobno pokrojoną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Nie pomijaj dodatku tych cennych, aromatycznych warzyw, które dodają niesamowitego smaku całej potrawie.

Po chwili wrzuć drobno pokrojoną marchewkę i seler, to jest moja propozycja warzyw, jeśli chcesz, śmiało możesz postawić na inne. Wybierz swoje ulubione. W tym momencie postaw na swoje ulubione przyprawy, najlepiej sprawdzi się tutaj ziele angielskie, liście laurowe, gałka muszkatołowa, odrobina ostrej papryki, sól i pieprz.

Całość zalej bulionem warzywnym. Możesz skorzystać z gotowego bulionu, pamiętaj, tylko aby zwracać szczególną uwagę na jego skład. Szczególnie polecam bulion warzywny w szklanym słoiczku, dostępny w każdym większym sklepie. Nie polecam gotowych kostek rosołowych, charakteryzują się one wysokim przetworzeniem i dużą ilością soli w składzie.

Gdy warzywa będą miękkie, dodaj flaczki wołowe i gotuj jeszcze przez chwilę. Po około 15 minutach nasze flaczki jak u mamy z całą pewnością będą dobre.

Sam widzisz, w jaki posty sposób można przygotować smaczne danie i pyszne.

Skoro już wiesz jak ugotować flaczki cielęce, wykorzystaj mój szybki i sprawdzony przepis. Przygotuj zupę według mojego przepisu, a na pewno pokocha je cała Twoja rodzina. Będzie to idealny pomysł na kolację lub na obiad. Zupę możesz podawać z pieczywem, pamiętaj, tylko aby wybrać takie o wysokiej jakości z mąki gruboziarnistej najlepiej na zakwasie.

Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!

Alergeny w flaczkach cielęcych

Lista alergenów dla flaczków cielęcych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy
    • bulion warzywny
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Wartości odżywcze flaczków cielęcych

na 100g gotowej potrawy

Flaki podawaj z pieczywem wysokiej jakości.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
39.45
98.64
Białko (g)
3.18
7.95

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
2.61
6.53
Węglowodany przyswajalne (g)
2.20
5.50
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.41
1.03

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
1.84
4.61
Tłuszcze nasycone (g)
1.13
2.82
Tłuszcze nienasycone (g)
0.72
1.80
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.62
1.56
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.09
0.24
Cholesterol (mg)
30.17
75.43

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
71.52
178.81
Witamina B6 (mg)
0.05
0.12
Witamina B12 (µg (mcg))
0.32
0.79
Witamina C (mg)
1.86
4.65
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.09
0.23
Retinol (µg (mcg))
7.62
19.06
Tiamina (mg)
0.02
0.06
Ryboflawina (mg)
0.04
0.09
Niacyna (mg)
0.38
0.96
Foliany (µg (mcg))
4.03
10.09
Beta karoten (µg (mcg))
629.86
1574.66

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
201.16
502.90
Potas (mg)
78.01
195.03
Wapń (mg)
25.72
64.29
Fosfor (mg)
28.83
72.07
Magnez (mg)
6.35
15.88
Żelazo (mg)
0.26
0.65
Cynk (mg)
0.40
1.00
Miedź (mg)
0.03
0.09
Szacunkowy indeks glikemiczny flaczków cielęcych 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania flaczków cielęcych

Koszt składników
66.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Flaki
400 g
15.00
Za 900,0 g
Liczba opakowań 1
6.67
Za 400 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
20 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 20 g
Marchewka
120 g
2 sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 120 g
Seler korzeniowy
100 g
1 sztuka
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 100 g
Masło
20 g
2 łyżki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 20 g
Bulion warzywny
1000 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 2
21.43
Za 1000 ml
Koszt składników
66.50