Flaczki cielęce
- Flaki (400 g)
- Cebula - 1 sztuka (100 g)
- Czosnek - 2 ząbki (20 g)
- Marchewka - 2 sztuki (120 g)
- Seler korzeniowy - 1 sztuka (100 g)
- Masło - 2 łyżki (20 g)
- Bulion warzywny (1000 ml)
Przepis na flaczki cielęce krok po kroku
Flaki ugotuj w garnku z wodą.
Masło rozpuść w garnku, zeszklij drobno pokrojoną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę.
Wrzuć pokrojone warzywa i krótko podmaż.
Całość zalej bulionem warzywnym i dodaj flaki.
Gotuj zupę jeszcze przez około 20 minut.
-
Flaki
-
Flaki wołowe
-
Flaczki wołowe
-
Flaczki z boczniaków
-
Flaczki
-
Lampredotto
-
Flaki z boczniaków
-
Flaczki z kani
-
Flaczki drobiowe
-
Flaki po zamojsku
-
Flaczki po zamojsku
-
Flaki drobiowe
-
Flaczki z żołądków
-
Zasmażka do flaków
-
Flaki z żołądków drobiowych
-
Zasmażka do flaczków
-
Flaczki z żołądków drobiowych
-
Flaki wieprzowe
-
Flaczki
Więcej informacji na temat flaczków cielęcych
Flaczki cielęce to rodzaj dania, które trzeba pokochać. Albo się to danie uwielbia, albo nienawidzi. Dzisiaj przedstawię Ci szybki i prosty przepis na flaczki cielęce. Dzięki niemu na pewno je pokochasz i będziesz wracać częściej do tej potrawy.
Zatem co potrzebujesz do ich przygotowania? Zaledwie kilku składników, zupa powstanie z cebuli, czosnku, marchewki, pora, oleju rzepakowego, bulionu warzywnego i oczywiście naszego głównego składnika, jakim są flaczki.
Zatem, jak zrobić flaczki cielęce?
W pierwszej kolejności ugotuj flaki w garnku z wodą, odcedź je i przełóż d miseczki obok. Niech sobie ostygną, a my w tym czasie przygotujemy resztę składników.
W garnku rozpuść masło, wrzuć drobno pokrojoną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Nie pomijaj dodatku tych cennych, aromatycznych warzyw, które dodają niesamowitego smaku całej potrawie.
Po chwili wrzuć drobno pokrojoną marchewkę i seler, to jest moja propozycja warzyw, jeśli chcesz, śmiało możesz postawić na inne. Wybierz swoje ulubione. W tym momencie postaw na swoje ulubione przyprawy, najlepiej sprawdzi się tutaj ziele angielskie, liście laurowe, gałka muszkatołowa, odrobina ostrej papryki, sól i pieprz.
Całość zalej bulionem warzywnym. Możesz skorzystać z gotowego bulionu, pamiętaj, tylko aby zwracać szczególną uwagę na jego skład. Szczególnie polecam bulion warzywny w szklanym słoiczku, dostępny w każdym większym sklepie. Nie polecam gotowych kostek rosołowych, charakteryzują się one wysokim przetworzeniem i dużą ilością soli w składzie.
Gdy warzywa będą miękkie, dodaj flaczki wołowe i gotuj jeszcze przez chwilę. Po około 15 minutach nasze flaczki jak u mamy z całą pewnością będą dobre.
Sam widzisz, w jaki posty sposób można przygotować smaczne danie i pyszne.
Skoro już wiesz jak ugotować flaczki cielęce, wykorzystaj mój szybki i sprawdzony przepis. Przygotuj zupę według mojego przepisu, a na pewno pokocha je cała Twoja rodzina. Będzie to idealny pomysł na kolację lub na obiad. Zupę możesz podawać z pieczywem, pamiętaj, tylko aby wybrać takie o wysokiej jakości z mąki gruboziarnistej najlepiej na zakwasie.
Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!
Alergeny w flaczkach cielęcych
Lista alergenów dla flaczków cielęcych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Seler korzeniowy
- bulion warzywny
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
Wartości odżywcze flaczków cielęcych
Flaki podawaj z pieczywem wysokiej jakości.
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy
(250g)
Składniki mineralne
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.