Fit szarlotka
- Mąka orkiszowa (300 g)
- Jajko (4 szt.)
- Jabłko (600 g)
- Ksylitol (cukier brzozowy) (150 g)
- Daktyle suszone (40 g)
- Mleczko kokosowe (100 ml)
- Proszek do pieczenia (20 g)
Przepis na fit szarlotka krok po kroku
Mleczko kokosowe zblenduj z daktylami.
Ubij jajka z ksylitolem.
Jabłka obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
Ubite jajka wymieszaj z mąką oraz mleczkiem kokosowym.
Do masy dodaj jabłka pokrojone w kostkę i cynamon, wymieszaj.
Blaszkę keksową wyłóż papierem do pieczenia i wlej ciasto.
Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 50 minut.
Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia.
-
Szarlotka
-
Szarlotka z kruszonką
-
Szarlotka sypana
-
Szarlotka krucha
-
Szarlotka z bezą
-
Szarlotka z budyniem
-
Szarlotka na kruchym cieście
-
Szarlotka królewska
-
Szybka szarlotka
-
Szarlotka na dużą blachę
-
Szarlotka z pianką
-
Szarlotka z jabłkami
-
Klasyczna szarlotka na kruchym cieście
-
Szarlotka Thermomix
-
Szarlotka z jabłkiem
-
Szarlotka bezglutenowa
-
Ciasto na szarlotkę
-
Szarlotka z papierówek
-
Szarlotka
Więcej informacji na temat fit szarlotki
Fit szarlotka z jabłkami to doskonałe ciasto dla osób dbających o linię. Nie zawiera dodatku cukru i jest niskokaloryczna. Przepis na fit szarlotkę jest łatwy do wykonania, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego aby ją upiec. Do zrobienia fit szarlotki potrzebujesz następujących produktów spożywczych: mąka orkiszowa pełnoziarnista, jajka, daktyle, ksylitol, jabłka, cynamon, proszek do pieczenia, mleko kokosowe.
Jak zrobić fit szarlotkę? Na początek mleczko kokosowe zblenduj z daktylami. Ubij jajka z ksylitolem na białą puszystą pianę. Jabłka obierz ze skórki i usuń gniazda nasienne, pokrój w kostkę. Ubite jajka wymieszaj z mąką oraz mleczkiem kokosowym. Dodaj jabłka pokrojone w kostkę i cynamon, wymieszaj. Blaszkę keksową wyłóż papierem do pieczenia i wlej ciasto. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 50 minut.
Mleko kokosowe zawiera dużą ilość tłuszczu nasyconego, jednak nie zawiera cholesterolu. Kwasy zawarte w kokosie są kwasami krótko łańcuchowymi, dzięki czemu wchłaniają się one bezpośrednio, bez potrzeby wcześniejszego trawienia. Mleczko kokosowe ma różne zawartości tłuszczu począwszy od 7% skończywszy na 25% im wyższa zawartość tłuszczu tym mleko jest bardziej kremowe i ma głębszy smak kokosa. Pamiętaj aby wybierać mleka bez dodatku substancji konserwujących oraz z jak najkrótszą liczbą składników.
Jabłka zawierają kwasy owocowe, którym zawdzięczają smak. Są źródłem dobroczynnego błonnika i pektyn, które wpływają na pracę naszych jelit, pomagają obniżyć poziom cholesterolu we krwi a dzięki temu zmniejszają ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego. Jabłka są też fantastycznym źródłem witaminy C, która odpowiada za syntezę kolagenu i posiada właściwości przeciwutleniające i wzmacniające odporność, jak również minerałów: magnezu, potasu, wapnia i fosforu. Jabłka dzięki dużej zawartości błonnika świetnie nadają się dla osób chorych na cukrzycę.
Podsumowując sprawdzony przepis na jabłecznik z cynamonem to łatwa do przygotowania fit przekąska. Pyszna domowa fit szarlotka jest dobra dla osób na dietach redukcyjnych. Jest ona prosta do przygotowania i zawiera mało kalorii.
Alergeny w fit szarlotce
Lista alergenów dla fit szarlotki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- mąka orkiszowa
- Proszek do pieczenia
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze fit szarlotki
Dietetyczne ciasto to dobra alternatywa dla osób dbających o linię lub na dietach redukcyjnych. Ciasto bez dodatku cukru sprawdzi się także u osób chorych na cukrzycę. Mąka pełnoziarnista jest dobrym źródłem błonnika.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.