Fit szarlotka

Opublikowano: 01.10.2021 r., 8:28 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zdrowa szarlotka na desce
Fit szarlotka
Fit szarlotka to ciekawa propozycja na zdrowe ciasto dla osób dbających o linie. Dietetyczne ciasto łączy w sobie aromatyczne jabłka i mąkę pełnoziarnistą.
Przygotowanie 15 min
Pieczenie 50 min
333 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
57
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 8 porcji
  • Mąka orkiszowa (300 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Jabłko (600 g)
  • Ksylitol (cukier brzozowy) (150 g)
  • Daktyle suszone (40 g)
  • Mleczko kokosowe (100 ml)
  • Proszek do pieczenia (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cynamon
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser

Przepis na fit szarlotka krok po kroku

Mleczko kokosowe zblenduj z daktylami.

Ubij jajka z ksylitolem.

Jabłka obierz ze skórki i pokrój w kostkę.

Ubite jajka wymieszaj z mąką oraz mleczkiem kokosowym.

Do masy dodaj jabłka pokrojone w kostkę i cynamon, wymieszaj.

Blaszkę keksową wyłóż papierem do pieczenia i wlej ciasto.

Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 50 minut.

Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia.

Jak oceniasz przepis na fit szarlotka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,4% osób

Więcej informacji na temat fit szarlotki

Fit szarlotka z jabłkami to doskonałe ciasto dla osób dbających o linię. Nie zawiera dodatku cukru i jest niskokaloryczna. Przepis na fit szarlotkę jest łatwy do wykonania, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego aby ją upiec. Do zrobienia fit szarlotki potrzebujesz następujących produktów spożywczych: mąka orkiszowa pełnoziarnista, jajka, daktyle, ksylitol, jabłka, cynamon, proszek do pieczenia, mleko kokosowe.

Jak zrobić fit szarlotkę? Na początek mleczko kokosowe zblenduj z daktylami. Ubij jajka z ksylitolem na białą puszystą pianę. Jabłka obierz ze skórki i usuń gniazda nasienne, pokrój w kostkę. Ubite jajka wymieszaj z mąką oraz mleczkiem kokosowym. Dodaj jabłka pokrojone w kostkę i cynamon, wymieszaj. Blaszkę keksową wyłóż papierem do pieczenia i wlej ciasto. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 50 minut.

Mleko kokosowe zawiera dużą ilość tłuszczu nasyconego, jednak nie zawiera cholesterolu. Kwasy zawarte w kokosie są kwasami krótko łańcuchowymi, dzięki czemu wchłaniają się one bezpośrednio, bez potrzeby wcześniejszego trawienia. Mleczko kokosowe ma różne zawartości tłuszczu począwszy od 7% skończywszy na 25% im wyższa zawartość tłuszczu tym mleko jest bardziej kremowe i ma głębszy smak kokosa. Pamiętaj aby wybierać mleka bez dodatku substancji konserwujących oraz z jak najkrótszą liczbą składników.

Jabłka zawierają kwasy owocowe, którym zawdzięczają smak. Są źródłem dobroczynnego błonnika i pektyn, które wpływają na pracę naszych jelit, pomagają obniżyć poziom cholesterolu we krwi a dzięki temu zmniejszają ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego. Jabłka są też fantastycznym źródłem witaminy C, która odpowiada za syntezę kolagenu i posiada właściwości przeciwutleniające i wzmacniające odporność, jak również minerałów: magnezu, potasu, wapnia i fosforu. Jabłka dzięki dużej zawartości błonnika świetnie nadają się dla osób chorych na cukrzycę.

Podsumowując sprawdzony przepis na jabłecznik z cynamonem to łatwa do przygotowania fit przekąska. Pyszna domowa fit szarlotka jest dobra dla osób na dietach redukcyjnych. Jest ona prosta do przygotowania i zawiera mało kalorii.

Alergeny w fit szarlotce

Lista alergenów dla fit szarlotki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • mąka orkiszowa
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze fit szarlotki

na 100g gotowej potrawy

Dietetyczne ciasto to dobra alternatywa dla osób dbających o linię lub na dietach redukcyjnych. Ciasto bez dodatku cukru sprawdzi się także u osób chorych na cukrzycę. Mąka pełnoziarnista jest dobrym źródłem błonnika.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
166.56
333.12
Białko (g)
5.82
11.64

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
35.78
71.56
Węglowodany przyswajalne (g)
31.72
63.44
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
4.06
8.12

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
2.14
4.28
Tłuszcze nasycone (g)
1.19
2.39
Tłuszcze nienasycone (g)
0.94
1.89
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
58.00
116.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
27.55
55.10
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
26.22
52.45
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
11.71
23.41
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
41.20
82.41
Wapń (mg)
86.73
173.45
Żelazo (mg)
1.18
2.35
Szacunkowy indeks glikemiczny fit szarlotki 57
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania fit szarlotki

Koszt składników
52.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka orkiszowa
300 g
8.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 300 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Jabłko
600 g
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 4
1.67
Za 600 g
Ksylitol (cukier brzozowy)
150 g
22.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
6.60
Za 150 g
Daktyle suszone
40 g
9.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 40 g
Mleczko kokosowe
100 ml
5.00
Za 400,0 ml
Liczba opakowań 1
1.25
Za 100 ml
Proszek do pieczenia
20 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 20 g
Koszt składników
52.60