Fit spaghetti
- Makaron spaghetti - 1 szklanka (250 g)
- Pomidory w puszce - 1 szklanka (250 g)
- Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
- Cebula - 1/2 sztuki (50 g)
- Czosnek - 2 ząbki (10 g)
- Ser Mozzarella - 1/2 kuli (60 g)
- Mięso mielone z kurczaka (300 g)
Przepis na fit spaghetti krok po kroku
Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie.
Olej rozgrzej na patelni, wrzuć drobno pokrojoną cebulę i czosnek.
Dodaj mięso mielone, dopraw do smaku.
Smaż 10 minut i wlej pomidory z puszki.
Na końcu dodaj ugotowany makron i wymieszaj.
Spaghetti podawaj z kawałkami mozzarelli.
- Spaghetti
- Spaghetti carbonara
- Spaghetti bolognese
- Spaghetti neapolitana
- Spaghetti z cukinii
- Spaghetti z tuńczykiem
- Spaghetti z tofu
- Spaghetti aglio olio
- Spaghetti carbonara ze śmietaną
- Spaghetti bez mięsa
- Spaghetti z kurczakiem
- Spaghetti z krewetkami
- Spaghetti ze szpinakiem
- Spaghetti z mięsem mielonym
- Linguini
- Puttanesca
- Spaghetti wegetariańskie
- Spaghetti z klopsikami
- Spaghetti
Więcej informacji na temat fit spaghetti
Chrupiący placek z Twoimi ulubionymi dodatkami i spaghetti bolognese to dania sławne na cały świat.
Oba doczekały się wielu pysznych modyfikacji. Dzisiaj przedstawię Ci przepis na fit spaghetti, który będzie bardzo szybki i prosty w przygotowaniu. Poradzi sobie z nim nawet osoba, która nie ma doświadczenia kulinarnego.
Aby przygotować najlepsze fit spaghetti, będziesz potrzebować takie składniki jak: makaron, mięso mielone z drobiu, które jest chude i zawiera niewielką ilość tłuszczu, pomidory z puszki, olej rzepakowy, mozzarella, cebula, czosnek.
W moim przepisie wykorzystałam makaron spaghetti, on idealnie pasuje do naszego dzisiejszego dania. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, abyś przygotował spaghetti z makaronem pełnoziarnistym.
Tak naprawdę każdy będzie dobry.
Moja wersja makaronu jest przygotowana z mąki pszennej, która naturalnie zawiera gluten, czyli białka zbóż występujące w większości odmian.
Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.
Zatem jak zrobić fit spaghetti?
W pierwszej kolejności zaczniemy od ugotowania makaronu al dente.
W tym czasie przygotujemy sos z pomidorów.
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy, dodaj drobno pokrojoną cebulę i krótko zeszklij, następnie dodaj pomidory z puszki.
W tym momencie postaw na przyprawy, idealnie sprawdzi się tutaj sól, pieprz oraz zioła prowansalskie. Dodaj mięso i smaż od momentu, aż przybierze ono charakterystycznego brązowego koloru.
Na końcu dodaj makaron do sosu i wymieszaj do połączenia się wszystkich składników. Po kilku minutach nasze dietetyczne spaghetti jest dobre do spożycia.
Przełóż danie na talerz i posyp kawałkami mozzarelli.
Będzie to szybkie i łatwe danie na obiad, gdy nie masz zbyt dużo czasu na jego przygotowanie. Wykorzystaj mój pomysł na fit spaghetti i przekonaj się, jakie jest pyszne.
Alergeny w fit spaghetti
Lista alergenów dla fit spaghetti przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- makaron spaghetti
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser Mozzarella
Wartości odżywcze fit spaghetti
Zamiast mięsa możesz skorzystać z tofu.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.