Fit spaghetti

Opublikowano: 30.08.2022 r., 18:26 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zdrowe spaghetti pełne warzyw
Fit spaghetti
Jesteś na diecie ale masz ochotę na spaghetti? Nic straconego, poznaj mój przepis na fit spaghetti i włącz je do swojego menu.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Smażenie 30 min
384 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
80
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Makaron spaghetti - 1 szklanka (250 g)
  • Pomidory w puszce - 1 szklanka (250 g)
  • Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
  • Cebula - 1/2 sztuki (50 g)
  • Czosnek - 2 ząbki (10 g)
  • Ser Mozzarella - 1/2 kuli (60 g)
  • Mięso mielone z kurczaka (300 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, zioła prowansalskie
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek

Przepis na fit spaghetti krok po kroku

Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie.

Olej rozgrzej na patelni, wrzuć drobno pokrojoną cebulę i czosnek.

Dodaj mięso mielone, dopraw do smaku.

Smaż 10 minut i wlej pomidory z puszki.

Na końcu dodaj ugotowany makron i wymieszaj.

Spaghetti podawaj z kawałkami mozzarelli.

Jak oceniasz przepis na fit spaghetti
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,8% osób

Więcej informacji na temat fit spaghetti

Chrupiący placek z Twoimi ulubionymi dodatkami i spaghetti bolognese to dania sławne na cały świat.

Oba doczekały się wielu pysznych modyfikacji. Dzisiaj przedstawię Ci przepis na fit spaghetti, który będzie bardzo szybki i prosty w przygotowaniu. Poradzi sobie z nim nawet osoba, która nie ma doświadczenia kulinarnego.

Aby przygotować najlepsze fit spaghetti, będziesz potrzebować takie składniki jak: makaron, mięso mielone z drobiu, które jest chude i zawiera niewielką ilość tłuszczu, pomidory z puszki, olej rzepakowy, mozzarella, cebula, czosnek.

W moim przepisie wykorzystałam makaron spaghetti, on idealnie pasuje do naszego dzisiejszego dania. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, abyś przygotował spaghetti z makaronem pełnoziarnistym.

Tak naprawdę każdy będzie dobry.

Moja wersja makaronu jest przygotowana z mąki pszennej, która naturalnie zawiera gluten, czyli białka zbóż występujące w większości odmian.

Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.

Zatem jak zrobić fit spaghetti?

W pierwszej kolejności zaczniemy od ugotowania makaronu al dente.

W tym czasie przygotujemy sos z pomidorów.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy, dodaj drobno pokrojoną cebulę i krótko zeszklij, następnie dodaj pomidory z puszki.

W tym momencie postaw na przyprawy, idealnie sprawdzi się tutaj sól, pieprz oraz zioła prowansalskie. Dodaj mięso i smaż od momentu, aż przybierze ono charakterystycznego brązowego koloru.

Na końcu dodaj makaron do sosu i wymieszaj do połączenia się wszystkich składników. Po kilku minutach nasze dietetyczne spaghetti jest dobre do spożycia.

Przełóż danie na talerz i posyp kawałkami mozzarelli.

Będzie to szybkie i łatwe danie na obiad, gdy nie masz zbyt dużo czasu na jego przygotowanie. Wykorzystaj mój pomysł na fit spaghetti i przekonaj się, jakie jest pyszne.

Alergeny w fit spaghetti

Lista alergenów dla fit spaghetti przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • makaron spaghetti
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Mozzarella

Wartości odżywcze fit spaghetti

na 100g gotowej potrawy

Zamiast mięsa możesz skorzystać z tofu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
192.37
384.74
Białko (g)
11.12
22.24

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
22.40
44.79
Węglowodany przyswajalne (g)
19.09
38.18
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.30
6.61

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
6.92
13.85
Tłuszcze nasycone (g)
2.48
4.96
Tłuszcze nienasycone (g)
4.44
8.89
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.06
6.12
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.39
2.77
Tłuszcze trans (g)
0.02
0.04
Brak danych dla: ser mozzarella.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
32.49
64.98
Brak danych dla: makaron spaghetti.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
14.35
28.70
Brak danych dla: makaron spaghetti, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.30
0.60
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.32
0.65
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
3.17
6.34
Brak danych dla: makaron spaghetti, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.48
0.96
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
11.11
22.21
Brak danych dla: makaron spaghetti, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.16
0.32
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.16
0.32
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
4.24
8.48
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
20.96
41.91
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
38.05
76.11
Brak danych dla: makaron spaghetti, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
102.96
205.91
Potas (mg)
358.74
717.49
Wapń (mg)
53.52
107.04
Fosfor (mg)
167.41
334.83
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
41.76
83.51
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.55
3.10
Cynk (mg)
1.39
2.77
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.19
0.38
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Mangan (mg)
0.67
1.34
Brak danych dla: olej rzepakowy, cebula.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny fit spaghetti 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania fit spaghetti

Koszt składników
29.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron spaghetti
250 g
1 szklanka
4.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 250 g
Pomidory w puszce
250 g
1 szklanka
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.44
Za 250 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Cebula
50 g
1/2 sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Ser Mozzarella
60 g
1/2 kuli
4.50
Za 125,0 g
Liczba opakowań 1
2.16
Za 60 g
Mięso mielone z kurczaka
300 g
6.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 300 g
Koszt składników
29.80