Placuszki bananowe
- Banan (200 g)
- Mąka pszenna typ 500 - 3 łyżki (30 g)
- Mleko 1,5% - 3 łyżki (30 ml)
- Proszek do pieczenia - łyżeczka (5 g)
- Jajko (1 szt.)
- Masło (5 g)
- Maliny (50 g)
Przepis na placuszki bananowe krok po kroku
Banana obieramy i rozgniatamy widelcem.
Do banana dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, jajka i mleko.
Doprawiamy cynamonem.
Całość blendujemy na jednolitą masę.
Na patelni rozgrzewamy masło.
Łyżką wylewmy niewielkie porcje ciasta na patelnię.
Smażymy z dwóch stron do zarumienienia.
Podajemy z malinami.
-
Placek bananowiec
-
Placek z bananami
-
Pancakes bananowe
-
Bananowe pancakes
-
Placki z bananami
-
Racuszki z bananów
-
Placki bananowe dla dzieci
-
Bananowy naleśnik
-
Placuszki bananowe bez jajek
-
Placuszki bananowe fit
-
Placki z kaszy jaglanej
-
Placki bananowe bez jajek
-
Racuchy z bananem
-
Placki bananowe dla niemowlaka
-
Placki twarogowe z bananem
-
Placuszki bananowe z płatkami owsianymi
-
Fit placki bananowe
-
Placki z mąki kokosowej
-
Placki bananowe
Więcej informacji na temat placuszków bananowych
Placuszki bananowe to idealny pomysł na śniadanie na słodko, które będzie jednocześnie smaczne, zdrowe i sycące. Oczywiście sprawdzą się też w roli deseru, podwieczorku czy kolacji. To świetny sposób na wykorzystanie zalegających w kuchni bananów, zwłaszcza tych przedojrzałych, z brązowawą już skórką.
Przepisy na placki z banana są bardzo różne, jednak wszystkie obejmują kilka podstawowych składników. Są to oczywiście banany, a także jajka, mąka, mleko oraz środek spulchniający. Naleśniki bananowe można przygotować z wielu rodzajów mąk, najlepiej sprawdzi się tradycyjna mąka pszenna, mąka pełnoziarnista, a także owsiana. Placuszki najczęściej przyrząda się z mlekiem, ale można je zamienić na jogurt naturalny, kefir lub maślankę. Jako środek spulchniający najprościej wykorzystać sodę kuchenną lub proszek do pieczenia. Całość przygotowania jest bardzo prosta. Suche składniki wystarczy wymieszać z jajkiem, rozgniecionym widelcem bananem i produktem mlecznym do otrzymania jednolitej, gładkiej konsystencji. Do ciasta można dodać cynamon mielony lub ziarenka wanilii dla urozmaicenia smaku. Ciekawym rozwiązaniem są także naleśniki z bananów i jabłek - oprócz bananów do ciasta wystarczy dodać starte na tarce jabłko ze skórką.
Ostatnim etapem jest wykładanie porcji ciasta na rozgrzaną patelnię i smażenie niewielkich placuszków obustronnie do zarumienienia - szybkie placuszki bananowe gotowe! Są puszyste, chrupiące na zewnątrz i elastyczne i wilgotne w środku. Najlepiej zjadać je tuż po przyrządzeniu, kiedy są jeszcze świeże i ciepłe.
Placuszki najlepiej smakują w towarzystwie owoców jagodowy na przykład truskawek, malin, borówek, czy porzeczek, z syropem klonowym, masłem orzechowym lub bitą śmietaną.
Placuszki bananowe świetnie sprawdzą się w roli weekendowego śniadania, czy deseru dla całej rodziny. Z pewnością posmakują również najmłodszym dzieciom. Ciężko znaleźć kogoś kto oparłby się ich delikatnemu, słodkiemu smaku. Są bardzo sycące i mogą stanowić zdrowszą alternatywę dla sklepowych słodkości.
Alergeny w placuszkach bananowych
Lista alergenów dla placuszków bananowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 1,5%
- Masło
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze placuszków bananowych
Energia i białka
(350g)
Węglowodany
(350g)
Tłuszcze
(350g)
Witaminy
(350g)
Składniki mineralne
(350g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.