Przepis na fit pizzę z patelni krok po kroku

Składniki
  • mąka orkiszowa 150 g
  • Jajko 1 szt. 1 jajko rozmiar M
  • Oliwa z oliwek 15 ml 3 łyżeczki
  • Proszek do pieczenia 2 g 1/2 łyżeczki
  • Mleko 2% 20 ml 2 łyżki
  • pomidory w puszce 400 g Krojone, bez skórki
  • Czosnek 20 g 4 ząbki czosnku
  • Ser Mozzarella 125 g Pół opakowania
  • Papryka czerwona 115 g Pół dużej papryki czerwonej pozbawionej ogonka i gniazda nasiennego
  • Pieczarki 20 g 1 pieczarka
  • Szynka konserwowa 50 g
Przyprawy
sól, pieprz, oregano
To będzie niezbędne
garnek, patelnia mała, tarka

W garnku rozgrzej oliwę i dorzuć do niej starty na tarce czosnek. Po chwili dodaj krojone pomidory z puszki, łyżeczkę soli, nieco świeżo mielonego pieprzu i 1 łyżkę oregano. Gotuj sos przez ok. 10-15 min.

Ser zetrzyj na tarce. Pieczarkę pokrój w plasterki. Szynkę konserwą pokój w słupki. Z papryki odetnij ogonek i pozbądź się gniazda nasiennego, a następnie pokrój ją w paski.

Do miski dodaj mąkę, jajko, proszek do pieczenia, łyżeczkę oregano, szczyptę soli, mleko i 80 ml wody. Całość wymieszaj. Gdy składniki wstępnie się połączą, możesz ugnieść ciasto ręcznie. Gotowy spód pizzy rozwałkuj.

Na patelni rozgrzej oliwę i dołóż placek. Smaż pizzę na dużej mocy. Po 2-3 min ciasto powinno być wstępnie upieczone. Wyłącz kuchenkę i odwróć placek.

Pizzę posmaruj sosem (resztę zostaw na później), a potem posyp ją połową startego sera. Ułóż pieczarki, paprykę i szynkę, a potem dodaj resztę sera. Górę możesz posypać ulubionymi ziołami (m.in. bazylią, kolendrą, oregano).

Włącz kuchenkę i ustaw na niską moc. Smaż pizzę pod przykryciem ok. 8-10 min.

Upieczona fit pizza z patelni z dodatkiem salami znajduje się w patelni na kuchence.
Fit pizza z patelni
Koszt przygotowania dania
15.16 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
566 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
16

Fit pizza z patelni - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o fit pizzy z patelni

Pyszna fit pizza z patelni to prosty przepis na smaczną przekąskę. W zależności od wybranych składników może być dietetyczna i zdrowa. Jeżeli zależy ci na niskokalorycznej pizzy, nie możesz przesadzić z ilością sera. Znaczenie ma nie tylko jego ilość, ale także rodzaj. Zamiast sera mozzarella możesz użyć parmezanu, który jest lekkostrawny.

Ta pizza może być owsiana, jak i też zrobiona z mąki pełnoziarnistej (pszennej), ale też bardzo dobrze będzie smakować z mąki orkiszowej jasnej lub mieszanki mąki pszennej z ryżową. W tym przepisie jako dodatki posłużyły: pieczarki, szynka konserwowa, papryka czerwona. Jednak ta pizza będzie też dobra ze świeżym pomidorem (najlepiej bez skórki) pokrojonym w plasterki lub pomidorkami koktajlowymi, a także z oliwkami, kukurydzą, czerwoną cebulką, ogórkiem kiszonym lub konserwowym, tuńczykiem albo polędwicą z kurczaka. Opcji jest naprawdę wiele.

Pizza z patelni może być także hawajska. Jeżeli lubisz ananasa, możesz go dodać (lepszy byłby świeży niż z puszki). Warto eksperymentować z poszczególnymi dodatkami, aby stworzyć swoją ulubioną, pożywną, szybką i jednocześnie zdrową pizzę. Jeżeli lubisz ostre smaki, warto pokusić się o dodanie papryczki chili (świeżej na pizzę lub mielonej do sosu).

W zależności od ilości składników pizzę możesz podzielić na dwie porcje lub traktować jako danie dla jednej osoby. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, żeby tą pizzą poczęstować gości. Możesz ją nieco bardziej rozwałkować i usmażyć na większej patelni. Twoi gości mogą być zaskoczeni tym, że zdrowa pizza jest tak smaczna. Lepiej zachowaj ten przepis, bo niedługo ktoś może cię o niego zapytać!

Jeżeli zastanawiasz się, jak zrobić pizzę w 15 minut, to na pewno musisz zrezygnować z domowego sosu pomidorowego (możesz zrobić go też dzień wcześniej). Zamiast niego możesz posłużyć się po prostu ketchupem. Dobrą opcją jest także passata pomidorowa. Jednak wciąż realniej wyrobisz się w 30 minut, a nie w kwadrans. Po prostu wyrobienie ciasta, przygotowanie dodatków i usmażenie placka zajmie dłuższą chwilę. Do polania gotowej pizzy może posłużyć sos jogurtowo-czosnkowy.

Wartości odżywcze fit pizzy z patelni

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (380g)
Energia (kalorie)
149.18 kcal
566.89 kcal
Białko
8.04 g
30.55 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Węglowodany w fit pizzy z patelni

Na 100g
Na porcję (380g)
Węglowodany
16.32 g
62.03 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek, szynka konserwowa.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
13.17 g
50.06 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek, szynka konserwowa.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (380g)
Tłuszcz
6.25 g
23.76 g
Tłuszcze nasycone
2.82 g
10.72 g
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
3.17 g
12.06 g
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
2.62 g
9.96 g
Brak danych dla: mąka orkiszowa, pieczarki.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.55 g
2.10 g
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na fit pizzę z patelni

Na 100g
Na porcję (380g)
Witamina B6
0.16 mg
0.60 mg
Brak danych dla: mąka orkiszowa, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Witamina E
1.02 mg
3.89 mg
Brak danych dla: mąka orkiszowa, proszek do pieczenia.
czytaj dalej
Tiamina
0.08 mg
0.32 mg
Brak danych dla: mąka orkiszowa, oliwa z oliwek, proszek do pieczenia.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.12 mg
0.44 mg
Brak danych dla: mąka orkiszowa, oliwa z oliwek, proszek do pieczenia.
czytaj dalej
Niacyna
0.93 mg
3.52 mg
Brak danych dla: mąka orkiszowa, oliwa z oliwek, proszek do pieczenia.
czytaj dalej
Foliany
15.09 µg (mcg)
57.34 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka orkiszowa, oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na fit pizzę z patelni

Na 100g
Na porcję (380g)
Sód
210.24 mg
798.90 mg
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Potas
218.40 mg
829.90 mg
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Wapń
103.69 mg
394.03 mg
Fosfor
102.12 mg
388.05 mg
Brak danych dla: mąka orkiszowa, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Magnez
14.73 mg
55.98 mg
Brak danych dla: mąka orkiszowa, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Żelazo
1.37 mg
5.20 mg
Brak danych dla: mleko 2%.
czytaj dalej
Cynk
0.73 mg
2.79 mg
Brak danych dla: mąka orkiszowa, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Miedź
0.10 mg
0.37 mg
Brak danych dla: mąka orkiszowa, oliwa z oliwek, mleko 2%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny fit pizzy z patelni 16
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w fit pizzy z patelni

Lista alergenów dla fit pizzy z patelni przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, pieprz, oregano.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • mąka orkiszowa
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
    • Ser Mozzarella

Cena przygotowania fit pizzy z patelni

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
mąka orkiszowa
150 g
8.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 150 g
Jajko
1 szt.
1 jajko rozmiar M
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Oliwa z oliwek
15 ml
3 łyżeczki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.60
Za 15 ml
Proszek do pieczenia
2 g
1/2 łyżeczki
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.04
Za 2 g
Mleko 2%
20 ml
2 łyżki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.05
Za 20 ml
pomidory w puszce
400 g
Krojone, bez skórki
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.30
Za 400 g
Czosnek
20 g
4 ząbki czosnku
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 20 g
Ser Mozzarella
125 g
Pół opakowania
4.50
Za 125,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 125 g
Papryka czerwona
115 g
Pół dużej papryki czerwonej pozbawionej ogonka i gniazda nasiennego
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.07
Za 115 g
Pieczarki
20 g
1 pieczarka
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 20 g
Szynka konserwowa
50 g
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 50 g
Liczba porcji:
Razem
60.40
Łączny koszt
15.16
Jak oceniasz przepis na fit pizzę z patelni
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób