Fit pizza z patelni
- Mąka orkiszowa (150 g)
- Jajko - 1 jajko rozmiar M (1 szt.)
- Oliwa z oliwek - 3 łyżeczki (15 ml)
- Proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki (2 g)
- Mleko 2% - 2 łyżki (20 ml)
- Pomidory w puszce - Krojone, bez skórki (400 g)
- Czosnek - 4 ząbki czosnku (20 g)
- Ser Mozzarella - Pół opakowania (125 g)
- Papryka czerwona - Pół dużej papryki czerwonej pozbawionej ogonka i gniazda nasiennego (115 g)
- Pieczarki - 1 pieczarka (20 g)
- Szynka konserwowa (50 g)
Przepis na fit pizzę z patelni krok po kroku
W garnku rozgrzej oliwę i dorzuć do niej starty na tarce czosnek. Po chwili dodaj krojone pomidory z puszki, łyżeczkę soli, nieco świeżo mielonego pieprzu i 1 łyżkę oregano. Gotuj sos przez ok. 10-15 min.
Ser zetrzyj na tarce. Pieczarkę pokrój w plasterki. Szynkę konserwą pokój w słupki. Z papryki odetnij ogonek i pozbądź się gniazda nasiennego, a następnie pokrój ją w paski.
Do miski dodaj mąkę, jajko, proszek do pieczenia, łyżeczkę oregano, szczyptę soli, mleko i 80 ml wody. Całość wymieszaj. Gdy składniki wstępnie się połączą, możesz ugnieść ciasto ręcznie. Gotowy spód pizzy rozwałkuj.
Na patelni rozgrzej oliwę i dołóż placek. Smaż pizzę na dużej mocy. Po 2-3 min ciasto powinno być wstępnie upieczone. Wyłącz kuchenkę i odwróć placek.
Pizzę posmaruj sosem (resztę zostaw na później), a potem posyp ją połową startego sera. Ułóż pieczarki, paprykę i szynkę, a potem dodaj resztę sera. Górę możesz posypać ulubionymi ziołami (m.in. bazylią, kolendrą, oregano).
Włącz kuchenkę i ustaw na niską moc. Smaż pizzę pod przykryciem ok. 8-10 min.
-
Pulpety w sosie koperkowym
-
Turbot
-
Falafel
-
Sałatka z kurczakiem
-
Makaron ze szpinakiem
-
Spaghetti
-
Pulpety w sosie pomidorowym
-
Makaron z cukinii
-
Schabowe w sosie
-
Kurczak curry
-
Pierś z kaczki
-
Pstrąg pieczony
-
Filet z kurczaka
-
Łosoś z piekarnika
-
Dietetyczne pulpety na parze
-
Pstrąg
-
Makaron z pesto
-
Kapusta wigilijna
-
Dietetyczny obiad
Więcej informacji na temat fit pizzy z patelni
Pyszna fit pizza z patelni to prosty przepis na smaczną przekąskę. W zależności od wybranych składników może być dietetyczna i zdrowa. Jeżeli zależy ci na niskokalorycznej pizzy, nie możesz przesadzić z ilością sera. Znaczenie ma nie tylko jego ilość, ale także rodzaj. Zamiast sera mozzarella możesz użyć parmezanu, który jest lekkostrawny.
Ta pizza może być owsiana, jak i też zrobiona z mąki pełnoziarnistej (pszennej), ale też bardzo dobrze będzie smakować z mąki orkiszowej jasnej lub mieszanki mąki pszennej z ryżową. W tym przepisie jako dodatki posłużyły: pieczarki, szynka konserwowa, papryka czerwona. Jednak ta pizza będzie też dobra ze świeżym pomidorem (najlepiej bez skórki) pokrojonym w plasterki lub pomidorkami koktajlowymi, a także z oliwkami, kukurydzą, czerwoną cebulką, ogórkiem kiszonym lub konserwowym, tuńczykiem albo polędwicą z kurczaka. Opcji jest naprawdę wiele.
Pizza z patelni może być także hawajska. Jeżeli lubisz ananasa, możesz go dodać (lepszy byłby świeży niż z puszki). Warto eksperymentować z poszczególnymi dodatkami, aby stworzyć swoją ulubioną, pożywną, szybką i jednocześnie zdrową pizzę. Jeżeli lubisz ostre smaki, warto pokusić się o dodanie papryczki chili (świeżej na pizzę lub mielonej do sosu).
W zależności od ilości składników pizzę możesz podzielić na dwie porcje lub traktować jako danie dla jednej osoby. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, żeby tą pizzą poczęstować gości. Możesz ją nieco bardziej rozwałkować i usmażyć na większej patelni. Twoi gości mogą być zaskoczeni tym, że zdrowa pizza jest tak smaczna. Lepiej zachowaj ten przepis, bo niedługo ktoś może cię o niego zapytać!
Jeżeli zastanawiasz się, jak zrobić pizzę w 15 minut, to na pewno musisz zrezygnować z domowego sosu pomidorowego (możesz zrobić go też dzień wcześniej). Zamiast niego możesz posłużyć się po prostu ketchupem. Dobrą opcją jest także passata pomidorowa. Jednak wciąż realniej wyrobisz się w 30 minut, a nie w kwadrans. Po prostu wyrobienie ciasta, przygotowanie dodatków i usmażenie placka zajmie dłuższą chwilę. Do polania gotowej pizzy może posłużyć sos jogurtowo-czosnkowy.
Alergeny w fit pizzy z patelni
Lista alergenów dla fit pizzy z patelni przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- mąka orkiszowa
- Proszek do pieczenia
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
- Ser Mozzarella
Wartości odżywcze fit pizzy z patelni
Energia i białka
(380g)
Węglowodany
(380g)
Tłuszcze
(380g)
Witaminy
(380g)
Składniki mineralne
(380g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.