Fit pizza
- Piersi kurczaka bez skóry (200 g)
- Rukola - 2 garście (60 g)
- Czosnek - 3 ząbki (15 g)
- Oliwa z oliwek - 3 łyżki (30 ml)
- Pomidory w puszce - Krojone, bez skórki (400 g)
- Drożdże świeże - 1/4 kostki (25 g)
- Sól - 2 łyżeczki (10 g)
- Cukier - 1 łyżeczka (6 g)
- Mąka pszenna 2000 pełnoziarnista - 2 i 1/2 szklanki (325 g)
- Ser mozzarella light - 1 opakowanie (125 g)
Przepis na fit pizzę krok po kroku
Z piersi kurczaka wytnij błonki i żyłki. Mięso podziel na cieńsze kawałki. Obtocz je w soli, świeżo mielonym pieprzu i przyprawie do kurczaka. Usmaż kurczaka na patelni grillowej i odłóż do przestygnięcia. Pokrój go w kostkę.
Do garnka wlej 1 łyżkę oliwy i dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość podsmażaj przez 1,5 min. Wsyp 1 łyżkę oregano i wymieszaj. Następnie dodaj krojone pomidory z puszki, 1 łyżeczkę soli i nieco świeżo mielonego pieprzu do smaku. Wymieszaj i gotuj na małym ogniu z lekko uchyloną pokrywką przez ok. 10 min, co jakiś czas mieszając. Gdy sos nieco ostygnie, zblenduj kawałki pomidorów (możesz to pominąć, jeśli takie pomidory na pizzy ci odpowiadają).
Ser mozzarella light zetrzyj na tarce. Rukolę opłucz i osusz.
Do 250 ml letniej wody rozkrusz drożdże i wsyp 1 łyżeczką cukru. Całość dobrze wymieszaj i odstaw na 5 min.
Do przesianej mąki dodaj 1 łyżeczkę soli i 1 łyżkę oliwy z oliwek. Wymieszaj i powoli wlej rozczyn. Zacznij wyrabiać ciasto w misce, ale gdy składniki wstępnie się połączą, przełóż masę na stolnicę i tam zagniataj przez ok. 10-15 min. Następnie odłóż ciasto do miski i natrzyj je 1 łyżką oliwy. Miskę przykryj ściereczką i odstaw na 45-60 min w ciepłe miejsce.
Ciasto wyłóż na blaszkę i powoli rozciągaj za pomocą palców, aż uzyskasz pożądany kształt pizzy.
Rozciągnięte ciasto posmaruj sosem, a potem dodaj rukolę i kurczaka. Na koniec posyp je serem.
Pizzę piecz przez ok. 15-18 min w temperaturze 220 stopni (grzanie góra-dół).
-
Pulpety w sosie koperkowym
-
Turbot
-
Falafel
-
Sałatka z kurczakiem
-
Makaron ze szpinakiem
-
Spaghetti
-
Pulpety w sosie pomidorowym
-
Makaron z cukinii
-
Schabowe w sosie
-
Kurczak curry
-
Pierś z kaczki
-
Pstrąg pieczony
-
Filet z kurczaka
-
Łosoś z piekarnika
-
Dietetyczne pulpety na parze
-
Pstrąg
-
Makaron z pesto
-
Kapusta wigilijna
-
Dietetyczny obiad
Więcej informacji na temat fit pizzy
Fit pizza to dobry pomysł na smaczną i zdrową przekąskę. Możesz ją przygotować dla siebie i swoich bliskich na obiad, ale ta pizza nadaje się także na imprezę ze znajomymi. Fit pizza z samym serem i sosem pomidorowym będzie odpowiednia dla dzieci. Jeżeli lubisz intensywniejsze smaki, możesz dodać pikantne przyprawy i dodatki, aby pizza wyszła ostrzejsza.
Jak zrobić fit pizzę? Przepis na fit ciasto do pizzy zakłada inny rodzaj mąki niż do tej tradycyjnej pizzy. Możesz zdecydować się zarówno na mąkę orkiszową lub mąkę pszenną pełnoziarnistą, jak i mieszankę mąki pszennej z ryżową. Fit pizza może być też przygotowana na patelni, jednak wtedy przepis wygląda nieco inaczej.
Pizza pełnoziarnista ma niższy indeks glikemiczny, ale to, czy ta potrawa będzie zdrowa i dietetyczna, zależy także od dodatków. Należy ograniczyć ilość sera. Zwykły ser mozzarella możesz zastąpić serem mozzarella w wersji light. Dobrym wyborem będzie także parmezan, ponieważ jest on lekkostrawny.
Domowa fit pizza może zawierać grillowaną pierś z kurczaka, tuńczyka i pieczarki. Większość warzyw możesz bez przeszkód dodać na tę pizzę. Odpowiednie będą zarówno ogórki kiszone lub konserwowe, jak i czerwona cebulka czy pomidorki koktajlowe. Możesz dodać kukurydze, paprykę czerwoną oraz oliwki. Po wyjęciu z piekarnika możesz dodatkowo polać pizzę domowym sosem jogurtowo-czosnkowym.
Fit ciasto na pizzę musi być odpowiednio długo wyrabiane. Jeżeli używasz drożdży świeżych, trzeba zrobić z nich rozczyn. Takie drożdże należy wcześniej wyciągnąć z lodówki i skruszyć je do letniej wody z cukrem. Suche drożdże można od razu wsypać do mąki, ale w ich przypadku również warto pokusić się o rozczyn, aby mieć pewność, że są równomiernie rozłożone w całym cieście.
Choć dietetyczny spód do pizzy powstaje z innej mąki, to ciasto jest naprawdę dobre. Dodatki to już indywidualna kwestia, ale warto ograniczyć ilość sera i zdecydować się na te lekkostrawne produkty. Jeśli chcesz, to możesz dodać do tej pizzy świeżego ananasa. Możesz być pewien, że fit pizza hawajska sprowokuje twoich gości do ciekawej debaty!
Alergeny w fit pizzy
Lista alergenów dla fit pizzy przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna 2000 pełnoziarnista
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser mozzarella light
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- przyprawa do kurczaka
Wartości odżywcze fit pizzy
Energia i białka
(300g)
Węglowodany
(300g)
Tłuszcze
(300g)
Witaminy
(300g)
Składniki mineralne
(300g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.