Fit muffinki

Opublikowano: 08.07.2022 r., 23:02 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zdrowe muffinki na kratce
Fit muffinki
Jeśli szukasz pomysłu, jak zrobić fit muffinki to trafiłeś w odpowiednie miejsce. Połączenie płatków owsianych, masła orzechowego i bananów to świetny pomysł na deser.
Przygotowanie 15 min
Pieczenie 25 min
154 kcal
Kcal w porcji
81 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 12 porcji
  • Płatki owsiane (280 g)
  • Proszek do pieczenia (3 g)
  • Mleko owsiane (300 ml)
  • Masło z orzechów arachidowych (ziemnych) (30 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Banan - 2 sztuki (240 g)
  • Siemię lniane (całe) (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
proszek do pieczenia
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, papilotki do muffinek, duża miska, forma na muffiny

Przepis na fit muffinki krok po kroku

Wsyp do miski płatki owsiane i proszek do pieczenia.

Dodaj napój roślinny, masło orzechowe, jajko i obrane, pokrojone banany.

Całość dokładnie zmiksuj.

Dodaj nasiona siemienia lnianego i ponownie wymieszaj.

Ciasto rozlej do papilotek na muffiny, umieszczonych w formie.

Włóż babeczki do piekarnika nagrzanego do 200 st. C.

Piecz przez 25 minut. Następnie wystudź na kratce.

Jak oceniasz przepis na fit muffinki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,2% osób

Więcej informacji na temat fit muffinek

Jeśli szukasz pomysłu, jak zrobić fit muffinki to trafiłeś w odpowiednie miejsce. Połączenie płatków owsianych, masła orzechowego i bananów to świetny pomysł na deser.

Fit muffinki od tradycyjnych, różnią się tym, że nie posiadają cukru. Zamiast tego słodki smak nadają banany. Wystarczy połączyć wszystkie składniki i upiec. Będą świetną przekąską nie tylko dla dzieci.

Te dietetyczne muffinki w swoim składzie mają mleko roślinne, banany, jajka, płatki owsiane, masło orzechowe, proszek do pieczenia i siemię lniane. Aby przygotować ten prosty przepis na fit muffinki wsyp do miski płatki owsiane i proszek do pieczenia. Dodaj napój roślinny, masło orzechowe, jajko i obrane, pokrojone banany. Całość dokładnie zmiksuj. Dodaj nasiona siemienia lnianego i ponownie wymieszaj. Ciasto rozlej do papilotek na muffiny, umieszczonych w formie. Włóż babeczki do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Piecz przez 25 minut. Następnie wystudź na kratce.

Takie bananowe, dobre babeczki oprócz braku cukru wyróżnia również duża zawartość błonnika z płatków owsianych. Płatki owsiane, to świetne źródło żelaza, fosforu, potasu, cynku czy magnezu i witamin z grupy B. Każdy z tych składników odżywczych ma pozytywne oddziaływanie na układ nerwowy, układ krwionośny, układ hormonalny czy układ sercowo-naczyniowy.

Fit muffinki to naprawdę pyszne rozwiązanie. Ze względu na obecność płatków owsianych dużo szybciej dają one uczucie sytości, dlatego istnieje mniejsze ryzyko spożycia ich w nadmiarze.

Dieta mająca na celu zmniejszenie masy ciała powinna być nie tylko prawidłowo skomponowana i bezpieczna dla organizmu, ale również powinna sprawiać przyjemność. Udowodniono, że większa przyjemność płynąca z jedzenia zwiększała szansę na powodzenie dietoterapii. Dlatego takie smaczne fit desery jak muffinki to świetny pomysł na zdrowe drugie śniadanie lub podwieczorek. Tym bardziej, jeśli starasz się by na obiad czy na kolację wybierać dania wytrawne to taki słodki dodatek znacznie zwiększy Twoją satysfakcję dietą.

Alergeny w fit muffinkach

Lista alergenów dla fit muffinek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Płatki owsiane
    • Proszek do pieczenia
    • mleko owsiane
    • proszek do pieczenia
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Masło z orzechów arachidowych (ziemnych)
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze fit muffinek

na 100g gotowej potrawy

Płatki owsiane, to świetne źródło żelaza, fosforu, potasu, cynku czy magnezu i witamin z grupy B.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(81g)
Energia (kcal)
191.34
154.99
Białko (g)
6.77
5.48

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(81g)
Węglowodany (g)
28.70
23.25
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
4.94
4.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(81g)
Tłuszcz (g)
6.24
5.05
Tłuszcze nasycone (g)
2.83
2.29
Tłuszcze nienasycone (g)
3.41
2.76
Brak danych dla: siemię lniane (całe).
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.95
1.58
Brak danych dla: siemię lniane (całe).
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.46
1.18
Brak danych dla: siemię lniane (całe).
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(81g)
Witamina B12 (µg (mcg))
0.21
0.17
Brak danych dla: siemię lniane (całe).
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.45
0.36
Brak danych dla: siemię lniane (całe).
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.33
0.27
Brak danych dla: siemię lniane (całe).
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(81g)
Sód (mg)
41.77
33.84
Wapń (mg)
80.60
65.29
Szacunkowy indeks glikemiczny fit muffinek 70
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania fit muffinek

Koszt składników
35.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Płatki owsiane
280 g
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.10
Za 280 g
Proszek do pieczenia
3 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 3 g
Mleko owsiane
300 ml
10.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
3.15
Za 300 ml
Masło z orzechów arachidowych (ziemnych)
30 g
10.00
Za 210,0 g
Liczba opakowań 1
1.43
Za 30 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Banan
240 g
2 sztuki
0.80
Za 120,0 g
Liczba opakowań 2
1.60
Za 240 g
Siemię lniane (całe)
30 g
4.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 30 g
Koszt składników
35.70