Fit muffinki
- Płatki owsiane (280 g)
- Proszek do pieczenia (3 g)
- Mleko owsiane (300 ml)
- Masło z orzechów arachidowych (ziemnych) (30 g)
- Jajko (2 szt.)
- Banan - 2 sztuki (240 g)
- Siemię lniane (całe) (30 g)
Przepis na fit muffinki krok po kroku
Wsyp do miski płatki owsiane i proszek do pieczenia.
Dodaj napój roślinny, masło orzechowe, jajko i obrane, pokrojone banany.
Całość dokładnie zmiksuj.
Dodaj nasiona siemienia lnianego i ponownie wymieszaj.
Ciasto rozlej do papilotek na muffiny, umieszczonych w formie.
Włóż babeczki do piekarnika nagrzanego do 200 st. C.
Piecz przez 25 minut. Następnie wystudź na kratce.
-
Ciastka owsianki
-
Smoothie
-
Ciasto marchewkowe fit
-
Chlebek bananowy fit
-
Deser chia
-
Ciasteczka z masłem orzechowym
-
Ciastka owsiane z bananem
-
Budyń jaglany
-
Lody domowe
-
Nutella ze śliwek
-
Deser z galaretki
-
Ciastka kokosowe
-
Galaretka bez cukru
-
Fit ciasto marchewkowe
-
Placuszki serowe
-
Ciasto bananowe fit
-
Affogato
-
Kruche rogaliki
-
Zdrowe desery
Więcej informacji na temat fit muffinek
Jeśli szukasz pomysłu, jak zrobić fit muffinki to trafiłeś w odpowiednie miejsce. Połączenie płatków owsianych, masła orzechowego i bananów to świetny pomysł na deser.
Fit muffinki od tradycyjnych, różnią się tym, że nie posiadają cukru. Zamiast tego słodki smak nadają banany. Wystarczy połączyć wszystkie składniki i upiec. Będą świetną przekąską nie tylko dla dzieci.
Te dietetyczne muffinki w swoim składzie mają mleko roślinne, banany, jajka, płatki owsiane, masło orzechowe, proszek do pieczenia i siemię lniane. Aby przygotować ten prosty przepis na fit muffinki wsyp do miski płatki owsiane i proszek do pieczenia. Dodaj napój roślinny, masło orzechowe, jajko i obrane, pokrojone banany. Całość dokładnie zmiksuj. Dodaj nasiona siemienia lnianego i ponownie wymieszaj. Ciasto rozlej do papilotek na muffiny, umieszczonych w formie. Włóż babeczki do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Piecz przez 25 minut. Następnie wystudź na kratce.
Takie bananowe, dobre babeczki oprócz braku cukru wyróżnia również duża zawartość błonnika z płatków owsianych. Płatki owsiane, to świetne źródło żelaza, fosforu, potasu, cynku czy magnezu i witamin z grupy B. Każdy z tych składników odżywczych ma pozytywne oddziaływanie na układ nerwowy, układ krwionośny, układ hormonalny czy układ sercowo-naczyniowy.
Fit muffinki to naprawdę pyszne rozwiązanie. Ze względu na obecność płatków owsianych dużo szybciej dają one uczucie sytości, dlatego istnieje mniejsze ryzyko spożycia ich w nadmiarze.
Dieta mająca na celu zmniejszenie masy ciała powinna być nie tylko prawidłowo skomponowana i bezpieczna dla organizmu, ale również powinna sprawiać przyjemność. Udowodniono, że większa przyjemność płynąca z jedzenia zwiększała szansę na powodzenie dietoterapii. Dlatego takie smaczne fit desery jak muffinki to świetny pomysł na zdrowe drugie śniadanie lub podwieczorek. Tym bardziej, jeśli starasz się by na obiad czy na kolację wybierać dania wytrawne to taki słodki dodatek znacznie zwiększy Twoją satysfakcję dietą.
Alergeny w fit muffinkach
Lista alergenów dla fit muffinek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Płatki owsiane
- Proszek do pieczenia
- mleko owsiane
- proszek do pieczenia
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Masło z orzechów arachidowych (ziemnych)
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze fit muffinek
Płatki owsiane, to świetne źródło żelaza, fosforu, potasu, cynku czy magnezu i witamin z grupy B.
Energia i białka
(81g)
Węglowodany
(81g)
Tłuszcze
(81g)
Witaminy
(81g)
Składniki mineralne
(81g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.