Fit muffinki
Opublikowano: 08.07.2022 r.
Płatki owsiane, banany i masło z orzechów arachidowych to główne składniki fit muffinek, które zaskoczą Cię prostotą i zdrowotnymi walorami. Dodatek mleka owsianego i siemienia lnianego sprawia, że muffinki będą miękkie i pełne zdrowych tłuszczów. Idealne na śniadanie albo zdrową przekąskę!
Składniki dla 12 porcji:
- Płatki owsiane - 280 g
- Proszek do pieczenia - 3 g
- Mleko owsiane - 300 ml
- Masło z orzechów arachidowych (ziemnych) - 30 g
- Jajko - 2 szt.
- Banan - 240 g (2 sztuki)
- Siemię lniane (całe) - 30 g
- Przyprawy - proszek do pieczenia
Liczba porcji: 12
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, papilotki do muffinek, duża miska, forma na muffiny
Przepis krok po kroku
- Wsyp do miski płatki owsiane i proszek do pieczenia.
- Dodaj napój roślinny, masło orzechowe, jajko i obrane, pokrojone banany.
- Całość dokładnie zmiksuj.
- Dodaj nasiona siemienia lnianego i ponownie wymieszaj.
- Ciasto rozlej do papilotek na muffiny, umieszczonych w formie.
- Włóż babeczki do piekarnika nagrzanego do 200 st. C.
- Piecz przez 25 minut. Następnie wystudź na kratce.
Komentarz dietetyka
Płatki owsiane, to świetne źródło żelaza, fosforu, potasu, cynku czy magnezu i witamin z grupy B.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk