Przepis na fit leczo krok po kroku

Składniki dla 8 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka ostra, mielony czosnek, koper
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek

W dużym garnku rozgrzej olej, wrzuć do niego obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Smaż przez chwilę, tak by cebula lekko się zarumieniła.

Wędlinę pokrój w kostkę i dodaj do garnka z cebulą.

Papryki umyj i pokrój w małą kostkę. Dodaj do pozostałych składników i smaż przez 5 minut.

Cukinię dokładnie umyj i pokrój w dość sporą kostkę. Dodaj do garnka i dopraw solą, pieprzem, czosnkiem, ostrą papryką i koprem. Porządnie zamieszaj i zalej szklanką wody.

Dodaj posiekane w plasterki pieczarki i zamieszaj.

Pomidory sparz porządnie i obierz ze skóry. Pokrój je w dużą kostkę i dodaj do garnka z resztą składników. Dodaj także koncentrat pomidorowy i porządnie przemieszaj

Przykryj garnek i gotuj całość na małym ogniu przez około 15 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie.

Fit leczo podane w garnku z warzywami w tle.
fit leczo
Koszt przygotowania dania
42.21 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
169 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
65

Fit leczo - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o fit leczu

Fit leczo to danie, obok którego ciężko jest przejść obojętnie. Ma wspaniały smak i niezwykle ciekawą fakturę, to danie proste, smaczne i ciekawe. Idealne na diecie.

Przepis na fit leczo to świetny pomysł na naprawdę sycące, a przy tym zdrowe danie, które sprawdzi się na obiad. Jest niezwykle warzywne, przez co ma mało kalorii, a dużo błonnika. Robi się je z pieczarkami, papryką i cukinią, a także pomidorami. Można oczywiście dodać mięso, jeśli chce się zadbać o większą sytość. Cukinie, choć pierwotnie nie pojawiały się w przepisie na leczo, coraz częściej stanowią bazę tej potrawy, gdyż nadają mu ciekawego aromatu, a także są bardzo pożywne. Warzywo to dostarcza również wielu cennych witamin i ma bardzo mało kalorii, sprawdzi się więc w diecie osób dbających o sylwetkę. Jest również lekkostrawna, dzięki czemu może pojawiać się w posiłkach osób z problemami trawiennymi. Składniki na leczo powinny być świeże i dobrej jakości, dzięki temu cała potrawa będzie smakować dużo lepiej. Do jego przygotowania nie trzeba żadnych specjalnych umiejętności czy asortymentu kuchennego, wystarczy tylko duży garnek. To danie jest bardzo lekkie, sprawdzi się jako pyszny obiad czy pełnowartościowa kolacja. Można je również podawać z ryżem dla uzyskania większej sytości.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić fit leczo, by było dietetyczne, ale przy okazji pyszne, to ten prosty przepis będzie doskonałym wyborem dla ciebie. To dobre rozwiązanie nawet dla początkujących kucharzy. Jest to potrawa jednogarnkowa, w dodatku naprawdę nieskomplikowana. Wystarczy tylko pokroić wszystkie składniki, a danie robi się samo w naczyniu, gdzie podczas duszenia powoli łączą się wszystkie smaki. Duża ilość warzyw dostarcza sporo błonnika, a dodatek wędliny gwarantuje odpowiedni udział białka. Dzięki temu leczo może stanowić bardzo pożywny posiłek, świetnie sprawdzi się jako pyszna kolacja. Możesz też przygotować je na obiad. Choć zwykle bywa kojarzone z kuchnią węgierską, to w takim wydaniu jest jak najbardziej polskie, z pyszną wędliną, z pomidorami prosto z ogródka i smaczną cukinią, wszystko to tworzy niesamowitą kompozycję smakową.

Wartości odżywcze fit lecza

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(371g)
Energia (kalorie)
45.65 kcal
169.35 kcal
Białko
2.80 g
10.38 g

Węglowodany w fit leczu

Na 100g
Na porcję
(371g)
Węglowodany
4.53 g
16.82 g
Węglowodany przyswajalne
3.31 g
12.27 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.23 g
4.55 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(371g)
Tłuszcz
2.24 g
8.30 g
Tłuszcze nasycone
0.69 g
2.55 g
Tłuszcze nienasycone
1.54 g
5.70 g
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
1.19 g
4.43 g
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.34 g
1.26 g
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: szynka z piersi kurczaka, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Cholesterol
5.65 mg
20.96 mg

Witaminy w przepisie na fit leczo

Na 100g
Na porcję
(371g)
Witamina A
41.57 µg (mcg)
154.23 µg (mcg)
Witamina B6
0.16 mg
0.58 mg
Witamina B12
0.03 µg (mcg)
0.09 µg (mcg)
Witamina C
44.12 mg
163.69 mg
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.01 µg (mcg)
Witamina E
0.69 mg
2.55 mg
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Tiamina
0.05 mg
0.18 mg
Ryboflawina
0.10 mg
0.37 mg
Niacyna
1.16 mg
4.29 mg
Foliany
22.13 µg (mcg)
82.11 µg (mcg)
Beta karoten
440.88 µg (mcg)
1635.68 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na fit leczo

Na 100g
Na porcję
(371g)
Sód
93.27 mg
346.02 mg
Potas
251.00 mg
931.20 mg
Wapń
10.89 mg
40.40 mg
Fosfor
56.96 mg
211.33 mg
Magnez
13.54 mg
50.23 mg
Żelazo
0.49 mg
1.81 mg
Cynk
0.43 mg
1.61 mg
Miedź
0.08 mg
0.31 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny fit lecza 65
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w fit leczu

Lista alergenów dla fit lecza przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na fit leczo

Cena przygotowania fit lecza

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cebula
200 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Cukinia
600 g
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 2
4.00
Za 600 g
Papryka czerwona
480 g
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
8.64
Za 480 g
Pieczarki
250 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 250 g
Szynka z piersi kurczaka
250 g
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 3
10.00
Za 250 g
Papryka żółta
240 g
1.50
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
2.40
Za 240 g
Pomidor
850 g
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 6
11.33
Za 850 g
Koncentrat pomidorowy
50 g
1.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.94
Za 50 g
Oliwa z oliwek
45 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.80
Za 45 ml
Koszt składników
69.50
Jak oceniasz przepis na fit leczo
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób