Fit leczo
- Cebula (200 g)
- Cukinia (600 g)
- Papryka czerwona (480 g)
- Pieczarki (250 g)
- Szynka z piersi kurczaka (250 g)
- Papryka żółta (240 g)
- Pomidor (850 g)
- Koncentrat pomidorowy (50 g)
- Oliwa z oliwek (45 ml)
Przepis na fit leczo krok po kroku
W dużym garnku rozgrzej olej, wrzuć do niego obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Smaż przez chwilę, tak by cebula lekko się zarumieniła.
Wędlinę pokrój w kostkę i dodaj do garnka z cebulą.
Papryki umyj i pokrój w małą kostkę. Dodaj do pozostałych składników i smaż przez 5 minut.
Cukinię dokładnie umyj i pokrój w dość sporą kostkę. Dodaj do garnka i dopraw solą, pieprzem, czosnkiem, ostrą papryką i koprem. Porządnie zamieszaj i zalej szklanką wody.
Dodaj posiekane w plasterki pieczarki i zamieszaj.
Pomidory sparz porządnie i obierz ze skóry. Pokrój je w dużą kostkę i dodaj do garnka z resztą składników. Dodaj także koncentrat pomidorowy i porządnie przemieszaj
Przykryj garnek i gotuj całość na małym ogniu przez około 15 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie.
-
Leczo z cukinii
-
Leczo z kiełbasą
-
Leczo z kiełbasą pieczarkami papryką
-
Leczo z kabaczkiem
-
Leczo warzywne
-
Leczo z kurczakiem
-
Leczo z pieczarkami
-
Leczo do słoików
-
Leczo z papryki
-
Leczo na zimę
-
Leczo z kiełbasą i cukinią
-
Leczo z cukinią kiełbasą papryką i pieczarkami
-
Leczo z dyni
-
Leczo z cukinią i pieczarkami
-
Leczo z bakłażanem
-
Leczo z parówkami
-
Leczo Thermomix
-
Leczo bez mięsa
-
Leczo
Więcej informacji na temat fit lecza
Fit leczo to danie, obok którego ciężko jest przejść obojętnie. Ma wspaniały smak i niezwykle ciekawą fakturę, to danie proste, smaczne i ciekawe. Idealne na diecie.
Przepis na fit leczo to świetny pomysł na naprawdę sycące, a przy tym zdrowe danie, które sprawdzi się na obiad. Jest niezwykle warzywne, przez co ma mało kalorii, a dużo błonnika. Robi się je z pieczarkami, papryką i cukinią, a także pomidorami. Można oczywiście dodać mięso, jeśli chce się zadbać o większą sytość. Cukinie, choć pierwotnie nie pojawiały się w przepisie na leczo, coraz częściej stanowią bazę tej potrawy, gdyż nadają mu ciekawego aromatu, a także są bardzo pożywne. Warzywo to dostarcza również wielu cennych witamin i ma bardzo mało kalorii, sprawdzi się więc w diecie osób dbających o sylwetkę. Jest również lekkostrawna, dzięki czemu może pojawiać się w posiłkach osób z problemami trawiennymi. Składniki na leczo powinny być świeże i dobrej jakości, dzięki temu cała potrawa będzie smakować dużo lepiej. Do jego przygotowania nie trzeba żadnych specjalnych umiejętności czy asortymentu kuchennego, wystarczy tylko duży garnek. To danie jest bardzo lekkie, sprawdzi się jako pyszny obiad czy pełnowartościowa kolacja. Można je również podawać z ryżem dla uzyskania większej sytości.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić fit leczo, by było dietetyczne, ale przy okazji pyszne, to ten prosty przepis będzie doskonałym wyborem dla ciebie. To dobre rozwiązanie nawet dla początkujących kucharzy. Jest to potrawa jednogarnkowa, w dodatku naprawdę nieskomplikowana. Wystarczy tylko pokroić wszystkie składniki, a danie robi się samo w naczyniu, gdzie podczas duszenia powoli łączą się wszystkie smaki. Duża ilość warzyw dostarcza sporo błonnika, a dodatek wędliny gwarantuje odpowiedni udział białka. Dzięki temu leczo może stanowić bardzo pożywny posiłek, świetnie sprawdzi się jako pyszna kolacja. Możesz też przygotować je na obiad. Choć zwykle bywa kojarzone z kuchnią węgierską, to w takim wydaniu jest jak najbardziej polskie, z pyszną wędliną, z pomidorami prosto z ogródka i smaczną cukinią, wszystko to tworzy niesamowitą kompozycję smakową.
Alergeny w fit leczu
Lista alergenów dla fit lecza przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na fit leczo
Wartości odżywcze fit lecza
To zdrowa opcja, która zawiera sporo białka i witamin.
Energia i białka
(371g)
Węglowodany
(371g)
Tłuszcze
(371g)
Witaminy
(371g)
Składniki mineralne
(371g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.