Fit ciasto z truskawkami

Opublikowano: 16.12.2021 r., 19:22 | Autor: Kamila Lewandowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Fit ciasto z truskawkami w blaszce
Fit ciasto z truskawkami
Fit ciasto z truskawkami to pomysł na zdrowy deser podczas niedzielnego obiadu. Ciasto jest puszyste i rozpływające się w ustach. Spróbuj koniecznie!
Przygotowanie 15 min
Pieczenie i Mieszanie i łączenie 40 min
222 kcal
Kcal w porcji
120 g
Wielkość porcji
26
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 12 porcji
  • Mąka owsiana pełnoziarnista 2 szklanki (500 g)
  • Jogurt grecki 0% tłuszczu (350 ml)
  • Masło 2 łyżki (40 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Erytrytol 1 szklanka (200 g)
  • Proszek do pieczenia (10 g)
  • Truskawki (300 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, miska, szpatułka, metalowe sito

Przepis na fit ciasto z truskawkami krok po kroku

Cukier z jajkami utrzyj na gładką puszystą masę. Następnie dodaj roztopione masło i jogurt. Składniki dokładnie wymieszaj za pomocą miksera.

Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia i przesiej ją przez sito do masy z jogurtem. Całość delikatnie wymieszaj szpatułką do połączenia składników.

Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Udekoruj je połówkami truskawek.

Piecz w piekarniku około 40 minut w temperaturze 180 stopni.

Jak oceniasz przepis na fit ciasto z truskawkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,6% osób

Więcej informacji na temat fit ciasta z truskawkami

Pyszne fit ciasto z truskawkami to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi się podczas niedzielnego obiadu lub spotkania ze znajomymi. Ciasto jogurtowe z truskawkami jest bardzo dobre, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić. Słodki poczęstunek zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz dodać ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić fit ciasto z truskawkami? Przygotowanie go jest proste. Na początku erytrytol z jajkami należy ubić na gładką i puszystą masę. Następnie dodajemy rozpuszczone masło i jogurt. Ponownie miksujemy masę do ubicia składników. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy przez sito do masy jogurtowej. Całość delikatnie mieszamy do połączenia się składników. Ciasto dekorujemy połówkami truskawek. Pieczemy je w piekarniku około 40 minut w temperaturze 180 stopni.

Przepis na fit ciasto z truskawkami nie jest skomplikowane, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się ono między innymi z jajek, które posiadają wiele cennych właściwości zdrowotnych. Na początku były uważane za odżywcze dla naszego organizmu, a następnie udowodniono, że zawierają dużą ilość cholesterolu. Obecne badania wykazują, że możemy spożywać swobodnie jajka, ponieważ zawierają wiele wartości odżywczych. Są przede wszystkim źródłem pełnowartościowego biała, które nasz organizm łatwo przyswaja. Ponadto są skarbnicą witamin i składników odżywczych takich jak potas, wapń czy magnez. Dodatkowo żółtko jest bogate w luteinę, która odpowiada za ochronę oczu. To również źródło kwasów omega-3 i 6. Jajka to źródło cholesterolu, ale wszystkie składniki odżywcze, które się w nich znajdują, doskonale będą przyswajać dobry cholesterol oraz radzić sobie z usunięciem złego cholesterolu.

Placek z truskawkami odpowiednio przygotowany jest najlepszy. Ciasto jest szybkie i łatwe w przygotowaniu oraz dobre w smaku. Do dekoracji deseru można również wykorzystać truskawki mrożone. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony przepis na pewno ułatwi Ci przygotowanie deseru, który będzie pyszny w smaku.

Alergeny w fit cieście z truskawkami

Lista alergenów dla fit ciasta z truskawkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt grecki 0% tłuszczu
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Proszek do pieczenia

Wartości odżywcze fit ciasta z truskawkami

na 100g gotowej potrawy

Ciasto zawiera składniki o wysokiej wartości odżywczej oraz ma niski IG, dlatego możemy je włączyć do codziennego menu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(120g)
Energia (kcal)
185.35
222.42
Białko (g)
8.15
9.78

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(120g)
Węglowodany (g)
37.69
45.22
Węglowodany przyswajalne (g)
35.07
42.09
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.61
3.13

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(120g)
Tłuszcz (g)
5.98
7.17
Tłuszcze nasycone (g)
2.77
3.32
Tłuszcze nienasycone (g)
3.21
3.85
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.86
2.23
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.35
1.62
Cholesterol (mg)
34.19
41.02

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(120g)
Witamina A (µg (mcg))
29.97
35.97
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
29.43
35.32
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
5.58
6.69
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(120g)
Sód (mg)
26.30
31.56
Wapń (mg)
80.75
96.91
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.60
1.91
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny fit ciasta z truskawkami 26
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania fit ciasta z truskawkami

Koszt składników
49.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka owsiana pełnoziarnista
500 g
2 szklanki
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 500 g
Jogurt grecki 0% tłuszczu
350 ml
2.20
Za 180,0 ml
Liczba opakowań 2
4.28
Za 350 ml
Masło
40 g
2 łyżki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 40 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Erytrytol
200 g
1 szklanka
18.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
7.20
Za 200 g
Proszek do pieczenia
10 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 10 g
Truskawki
300 g
10.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 300 g
Koszt składników
49.00