Fit ciasto z rabarbarem

Opublikowano: 17.01.2022 r., 10:16 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zdrowe ciasto rabarbarowe na talerzyku
Fit ciasto z rabarbarem
Fit ciasto z rabarbarem to świetna alternatywa dla osób dbających o zdrowe menu, a także tych na diecie redukcyjnej. Jest niezwykle smaczne i naprawdę proste.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 45 min
200 kcal
Kcal w porcji
86 g
Wielkość porcji
76
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka owsiana pełnoziarnista bezglutenowa (200 g)
  • Jajko (3 szt.)
  • Erytrytol (100 g)
  • Olej rzepakowy (100 ml)
  • Rabarbar (300 g)
  • Proszek do pieczenia (5 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, duża miska, papier do pieczenia, sitko, forma do tarty 24 cm

Przepis na fit ciasto z rabarbarem krok po kroku

Do miski wbij jajka i połącz je ze słodzikiem. Ubij je razem na puszystą pianę.

Do jajek dodaj olej, cały czas ubijając.

Do miski z ciastem przesiej mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszaj składniki razem.

Rabarbar umyj, wytnij zgrubiałe części i pokrój na mniejsze kawałki.

Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu ułóż kawałki rabarbaru.

Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 30 minut.

Jak oceniasz przepis na fit ciasto z rabarbarem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,2% osób

Więcej informacji na temat fit ciasta z rabarbarem

Fit ciasto z rabarbarem t idealna opcja dla wszystkich kochających słodycze, jednak dbających o wartościowe posiłki. To ciasto nie zawiera sporo kalorii, a przy okazji ma niski indeks glikemiczny. Można go przygotować w kilka chwil, a całość jest smaczna i prosta.

Przepis na fit ciasto z rabarbarem sprawdzi się idealnie dla osób na diecie redukcyjnej. Mimo że ma nieco zdrowszy sposób przygotowania, to wciąż smakuje naprawdę wspaniale. Do jego przygotowania używa się mąki owsianej, najlepiej pełnoziarnistej, dzięki czemu ciasto ma naprawdę mało kalorii, a do tego zawiera sporo błonnika. Włókno pokarmowe jest niezbędne w codziennej diecie, gdyż poprawia pracę układu pokarmowego. Wpływa również na obniżenie poziomu złego cholesterolu. Można również posiłkować się mąką pszenną, jednak jest ona niezwykle popularna w normalnej diecie, warto więc postawić na nieco urozmaicenia, by dostarczyć sobie nieco więcej witamin. Mąka owsiana bogata jest w beta glukany, które chronią układ krwionośny przed chorobami.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić fit ciasto z rabarbarem, które będzie naprawdę smaczne, a przy okazji bardzo zdrowe, to ten przepis wspaniale się sprawdzi. Nie zawiera ono cukru, więc spokojnie może stanowić część diety nawet dla osób z cukrzycą czy insulinoopornością. Zamiast cukru używa się erytrytolu, który ma zerowy indeks glikemiczny, nie zawiera też kalorii. Dzięki temu jeden kawałek ciasta ma niską energetyczność.

Ten sprawdzony przepis na domowe ciasto wspaniale się sprawdzi na co dzień, gdyż jego wykonanie jest bardzo proste. Wystarczy kilka chwil, by przygotować je od podstaw. Dodatkowo pozwala przemycić do diety więcej rabarbaru, który jest naprawdę zdrowym warzywem, posiadającym wiele właściwości zdrowotnych. Ciasto, choć jest zdrowe i pełnowartościowe, to wciąż jest pyszne. Najlepsze jest w nim również to, że jest szybkie. To dobre rozwiązanie dla osób, które cenią sobie proste i niezbyt pracochłonne receptury na wypieki. Sprawdzi się nawet dla zapracowanych osób, a także początkujących kucharzy.

Alergeny w fit cieście z rabarbarem

Lista alergenów dla fit ciasta z rabarbarem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Proszek do pieczenia

Wartości odżywcze fit ciasta z rabarbarem

na 100g gotowej potrawy

To ciasto, jak inne słodkości nie powinno gościć w menu zbyt często, ze względu na duży udział cukru prostego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(86g)
Energia (kcal)
233.54
200.84
Białko (g)
6.07
5.22

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(86g)
Węglowodany (g)
28.57
24.57
Węglowodany przyswajalne (g)
26.44
22.74
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.13
1.83

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(86g)
Tłuszcz (g)
15.47
13.30
Tłuszcze nasycone (g)
2.25
1.93
Tłuszcze nienasycone (g)
13.22
11.37
Tłuszcze jednonasycone (g)
8.95
7.70
Tłuszcze wielonasycone (g)
4.27
3.67
Cholesterol (mg)
70.55
60.67

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(86g)
Witamina D (µg (mcg))
0.38
0.33
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(86g)
Sód (mg)
33.20
28.55
Potas (mg)
268.82
231.18
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej
Wapń (mg)
77.82
66.92
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.37
1.18
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny fit ciasta z rabarbarem 76
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania fit ciasta z rabarbarem

Koszt składników
50.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka owsiana pełnoziarnista bezglutenowa
200 g
9.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 200 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Erytrytol
100 g
18.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
3.60
Za 100 g
Olej rzepakowy
100 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Rabarbar
300 g
10.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 300 g
Proszek do pieczenia
5 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 5 g
Koszt składników
50.60