Fit ciasto z jabłkami
- Płatki owsiane - 1 szklanka (250 g)
- Miód - 2 łyżki (20 g)
- Masło - 1/4 kostki (60 g)
- Jajko (1 szt.)
- Jabłko (1000 g)
- Mąka żytnia typ 2000 - 1/4 szklanki (60 g)
Przepis na fit ciasto z jabłkami krok po kroku
Płatki owsiane zmiel na mąkę, wbij jajko, dodaj kawałki masła.
Zagniataj ciasto, wsypując mąkę i miód.
Uformuj kule i odstaw ciasto na 15 minut do lodówki.
Jabłka obierz ze skóry, wytnij gniazda nasienne i pokrój w małą kostkę.
Wrzuć jabłka na patelnię z odrobiną cynamonu i podgrzewaj tak długo, aż jabłka rozpadną się.
Ciasto wyłóż na blaszkę, dodaj jabłka.
Całość upiecz w piekarniku przez 20 minut w 180 st. C.
-
Szarlotka
-
Szarlotka z kruszonką
-
Szarlotka sypana
-
Szarlotka krucha
-
Szarlotka z bezą
-
Szarlotka z budyniem
-
Szarlotka na kruchym cieście
-
Szarlotka królewska
-
Szybka szarlotka
-
Szarlotka na dużą blachę
-
Szarlotka z pianką
-
Szarlotka z jabłkami
-
Fit szarlotka
-
Klasyczna szarlotka na kruchym cieście
-
Szarlotka Thermomix
-
Szarlotka z jabłkiem
-
Szarlotka bezglutenowa
-
Ciasto na szarlotkę
-
Szarlotka
Więcej informacji na temat fit ciasta z jabłkami
Masz ochotę na odrobinę słodyczy, ale jesteś na diecie lub liczysz kalorie? Koniecznie poznaj mój dzisiejszy przepis.
Fit ciasto z jabłkami na bazie płatków owsianych to idealny pomysł na słodki deser lub podwieczorek w ciągu dnia. Płatki owsiane charakteryzują się wieloma właściwościami zdrowotnymi. Są źródłem białka, dostarczają wiele aminokwasów egzogennych, jednak nie wszystkich. Za białko wzorcowe uważa się białko jajka kurzego, które dostarcza wszystkie niezbędne aminokwasy egzogenne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Oprócz tego płatki owsiane są dobrym źródłem wielu witamin takich jak: witaminy z grupy B, witaminy E oraz błonnika pokarmowego, który działa w naszych jelitach jak szczotka. Błonnik pokarmowy korzystanie wpływa na perystaltykę naszych jelit, zapobiegając zaparciom.
Z płatków owsianych możemy przygotować nie tylko owsiankę na śniadanie dla dzieci i dla siebie ale też placek z płatków owsianych.
Wszystkie dania z wykorzystaniem płatków są smaczne i sycące.
Dzisiaj przedstawię Ci przepis na fit ciasto z jabłkami, do jego przygotowania będziesz potrzebować tylko kilku składników, które wymieniam nieco niżej. Moje ciasto powstało z dodatkiem jabłek, postaw na swoją ulubioną odmianę.
Możesz wybrać jabłka Gala, które charakteryzują się niesamowitą chrupkością, soczystością i słodkim smakiem, z kolei Ligol będzie wyróżniał się kwaskowatym posmakiem.
Praktycznie każdy rodzaj jabłek idealnie nada się do jesiennych przetworów czy wypieków. Obojętnie, na którą odmianę jabłek się zdecydujesz, Twoje ciasto będzie niezwykle smaczne.
Zatem, jak zrobić fit ciasto z jabłkami?
W pierwszej kolejności dokładnie umyj jabłka, obierz je ze skóry i pokrój na ćwiartki lub w małą kostkę. Wrzuć je na patelnie i smaż, po chwili dodaj cukier i cynamon. Po około 15 minutach jabłka rozpadną się na mniejsze kawałki i powstanie delikatny mus.
Z pozostałych składników zagnieć ciasto i wyłóż je na blaszce do pieczenia, dodaj jabłka i upiecz całość w piekarniku przez około 20-25 minut w 180 stopniach.
Dietetyczne i pyszne ciasto gotowe. Będzie dobre nie tylko dla dorosłych, ale też dla dzieci, koniecznie wypróbuj mój sprawdzony przepis i przygotuj to łatwe i zdrowe ciasto bez cukru.
Alergeny w fit cieście z jabłkami
Lista alergenów dla fit ciasta z jabłkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Płatki owsiane
- Mąka żytnia typ 2000
- proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze fit ciasta z jabłkami
Płatki owsiane możesz zastąpić otrębami żytnimi
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.