Fit ciasto z borówkami
- Mąka pszenna typ 500 (260 g)
- Erytrytol (150 g)
- Proszek do pieczenia (4 g)
- Olej rzepakowy (125 ml)
- Jajko (4 szt.)
- Borówka amerykańska (450 g)
Przepis na fit ciasto z borówkami krok po kroku
Przygotuj wszystkie składniki i odstaw je na chwilę, tak, by wszystkie były w temperaturze pokojowej.
Do dużej miski wbij jajka, dodaj słodzik. Ubijaj masę za pomocą miksera, przez około 10 minut. Gotowa masa powinna być jasna i puszysta.
Do masy dodawaj powoli olej, wciąż ubijając, przez około 5-7 minut.
Do osobnej miski przesiej mąkę i proszek do pieczenia, następnie przesyp powoli do miski z masą. Wymieszaj delikatnie za pomocą szpatułki.
Masę wlej do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Następnie poukładaj jagody na wierzchu ciasta.
Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C, przez około 50 minut.
-
Ciasto z borówką
-
Ciasto z jagodami
-
Tarta z borówkami
-
Sernik z borówkami
-
Fit sernik na zimno
-
Ciasto drożdżowe z jagodami
-
Placek z borówkami
-
Muffinki dla dzieci
-
Ciasto jogurtowe z jagodami
-
Tarta z mascarpone i owocami
-
Ciasto z borówkami amerykańskimi
-
Szybkie ciasto z budyniem
-
Ciasto z jagodami i budyniem
-
Ciasto jogurtowe z borówkami
-
Sernik na zimno z borówkami
-
Tarta z borówkami i mascarpone
-
Placuszki z borówkami
-
Szybki tort bez pieczenia
-
Ciasto z borówkami
Więcej informacji na temat fit ciasta z borówkami
Fit ciasto z borówkami jest wspaniałym wyborem dla wszystkich na diecie, którzy nie chcą zrezygnować z pysznych deserów. W takiej wersji jest równie słodkie i smaczne. Placek, choć banalny jest po prostu wspaniały. To wszystko zasługa odpowiednich proporcji.
Przepis na fit ciasto z borówkami, będzie wyborem dla wszystkich, którzy uwielbiają proste wypieki. To idealna opcja na letnie dni, gdyż jest bardzo maślane, a przy okazji wypełnione po brzegi borówkami. To ciasto wspaniale sprawdzi się jako wypiek do popołudniowej kawy. Aby go przygotować wystarczy tylko odrobina wolnego czasu w ciągu dnia. Zrobienie tego ciasta można podzielić na dwa kroki. Pierwszym z nich jest stworzenie kruchego ciasta. Najlepiej, by było tworzone na świeżo, dzięki temu efekt będzie naprawdę fantastyczny. Ciasto można zrobić z borówkami mrożonymi, choć najlepiej przygotować je ze świeżymi owocami. Dzięki temu całość jest smaczniejsza i bardziej soczysta. Choć najlepiej smakuje bez dodatków, można je również przekładać galaretką, dla bardziej orzeźwiającego smaku. Całość jest bardzo prosta, więc będzie dobrym wyborem nawet dla początkujących osób. To ciasto można zrobić w kilka chwil, więc sprawdzi się nawet dla zabieganych. To coś dla prawdziwych miłośników prostych wypieków, które zachwycają smakiem.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić fit ciasto z borówkami, które będą pyszne, a przy okazji niezwykle łatwe, to ten prosty przepis będzie idealnym wyborem. Całość robi się z borówkami amerykańskimi, które doskonale łączą się z ciastem biszkoptowym. Jest tak dobre, że ciężko jest przejść obok niego obojętnie. To ciasto jest niezwykle lekkie, dzięki czemu świetnie sprawdza się również na diecie lekkostrawnej. Jest wspaniałym wyborem na delikatny deser, który idealnie komponuje się z kawą i herbatą. Jest tak smaczne, że znika z talerzy w mgnieniu oka. Do przygotowania tego przepisu wystarczy tylko kilka podstawowych składników, które z łatwością można znaleźć w każdym najbliższym sklepie. Natomiast do przygotowania warstwy owocowej najlepiej wykorzystać świeże owoce, jeśli tylko są dostępne. Dzięki temu ciasto będzie miękkie, pełne smaku i naprawdę słodkie. Jednak nawet w czasie, gdy są one niedostępne, wciąż można przygotować ten wypiek.
Alergeny w fit cieście z borówkami
Lista alergenów dla fit ciasta z borówkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze fit ciasta z borówkami
Ten deser zawiera niezbyt dużo cukru, więc będzie dobrym wyborem na co dzień.
Energia i białka
(119g)
Węglowodany
(119g)
Tłuszcze
(119g)
Składniki mineralne
(119g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.