Fit ciasto czekoladowe

Opublikowano: 02.12.2021 r., 19:32 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zdrowe ciasto czekoladowe
Fit ciasto czekoladowe
Masz ochotę na ciasto czekoladowe ale liczysz kalorie? Poznaj mój przepis na fit ciasto czekoladowe i przygotuj słodki deser nawet na diecie.
Przygotowanie 10 min
Pieczenie i Ucieranie 40 min
374 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
75
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka gryczana - 2 szklanki (500 g)
  • Kakao 16% (proszek) - 2 łyżki (20 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Masło - 1/2 kostki (125 g)
  • Ksylitol (cukier brzozowy) - 1/2 szklanki (125 g)
  • Czekolada gorzka - 1 tabliczka (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
proszek do pieczenia
Sprzęt kuchenny
piekarnik, blacha do pieczenia 20x25 cm

Przepis na fit ciasto czekoladowe krok po kroku

Jajka wbij do miski i utrzyj z cukrem.

W rondelku rozpuść masło i czekoladę.

Zostaw do ostygnięcia.

Do ostudzonej masy czekoladowej dodaj utarte z cukrem jajka, mąkę, kakao i proszek do pieczenia.

Przelej ciasto na blachę i upiecz w piekarniku przez 40 minut w 180 stopniach.

Jak oceniasz przepis na fit ciasto czekoladowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,3% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat fit ciasta czekoladowego

Jesteś na diecie? Chcesz zadbać o swoją sylwetkę, ale masz ochotę na coś słodkiego? Nic straconego. Licząc kalorie od czasu do czasu, możemy pozwolić sobie na małą słodycz. Dzisiaj przedstawiam Ci przepis na fit ciasto czekoladowe, które jest bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Do jego wykonania będziesz potrzebować podstawowych składników, z lekkimi modyfikacjami. Zamiast mąki pszennej, użyjemy mąki gryczanej, dodatkowo potrzebne będzie kakao, jajko, mleko, masło oraz dowolny zamiennik cukru. Ja zdecydowałam się na ksylitol, ponieważ bardzo dobrze pasuje on do wypieków. Jednak śmiało możesz skorzystać z innych substytutów cukru np. stewia. Jeśli bardzo unikasz dodatku cukru, możesz wykorzystać jego syntetyczne zamienniki np. aspartam lub acesulfam K. Są to substancje o wysokiej słodkości i jednocześnie niskiej wartości energetycznej. Bez problemu dostaniesz je w każdym sklepie, występują one w postaci małych białych tabletek w plastikowym opakowaniu. Jeśli wszystkie składniki mamy gotowe, możemy zacząć przygotowywać nasze

fit ciasto czekoladowe. W pierwszej kolejności wbij jajka do miski i utrzyj je z cukrem. W rondelku rozpuść masło i czekoladę, pozostaw do ostygnięcia. Wybierając czekoladę, pamiętaj, aby była ona gorzka i zawierała dużą ilość kakao. Czekolady mleczne charakteryzują się wyższą ilością cukru w swoim składzie niż czekolada gorzka. Gdy masa czekoladowa ostygnie, dodaj do niej utarte wcześniej jajka z cukrem, kakao i mąkę najlepiej przesianą wcześniej przez sito. Dzięki temu nasze ciasto będzie bardziej pulchne, dodaj jeszcze odrobinę proszku do pieczenia. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i przelej ciasto na blachę. Ważne jest aby była ona wcześniej posmarowana masłem i posypana bułką tartą lub wyłożona papierem do pieczenia, dzięki temu nasze ciasto nie przypali się. Upiecz ciasto w piekarniku przez 40 minut w 180 stopniach. Po tym czasie nasze pyszne i bardzo kakaowe ciasto będzie dobre do spożycia.

Sam widzisz, jaki to prosty przepis, poradzi sobie z nim nawet osoba zaczynająca swoją przygodę w kuchni. Zatem skoro wiesz jak zrobić fit ciasto czekoladowe, koniecznie spróbuj i pamiętaj o przepisie nie tylko, gdy będziesz na diecie.

Alergeny w fit cieście czekoladowym

Lista alergenów dla fit ciasta czekoladowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • proszek do pieczenia

Wartości odżywcze fit ciasta czekoladowego

na 100g gotowej potrawy

Zamiast ksylitolu możesz użyć innego niskokalorycznego zamiennika cukru.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
374.05
374.05
Białko (g)
8.97
8.97

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
55.39
55.39
Węglowodany przyswajalne (g)
48.72
48.72
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
6.67
6.67

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
17.18
17.18
Tłuszcze nasycone (g)
10.82
10.82
Tłuszcze nienasycone (g)
6.36
6.36
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.15
5.15
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.22
1.22
Cholesterol (mg)
69.79
69.79

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
105.51
105.51
Witamina B6 (mg)
0.32
0.32
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.14
0.14
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: czekolada gorzka.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.22
0.22
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.58
0.58
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
103.55
103.55
Brak danych dla: czekolada gorzka.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.22
0.22
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.16
0.16
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.28
3.28
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
22.70
22.70

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
24.40
24.40
Potas (mg)
401.90
401.90
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Wapń (mg)
39.20
39.20
Fosfor (mg)
238.73
238.73
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Magnez (mg)
157.81
157.81
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Żelazo (mg)
3.20
3.20
Cynk (mg)
2.16
2.16
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.48
0.48
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny fit ciasta czekoladowego 75
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania fit ciasta czekoladowego

Koszt składników
53.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka gryczana
500 g
2 szklanki
10.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 500 g
Kakao 16% (proszek)
20 g
2 łyżki
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 20 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Masło
125 g
1/2 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.12
Za 125 g
Ksylitol (cukier brzozowy)
125 g
1/2 szklanki
22.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
5.50
Za 125 g
Czekolada gorzka
100 g
1 tabliczka
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 100 g
Koszt składników
53.00