Fit carbonara
- Makaron spaghetti (150 g)
- Tofu wzbogacane wapniem - wędzone (180 g)
- Oliwa z oliwek (45 ml)
- Sos sojowy (30 ml)
- Mleko 2% (75 ml)
- Ser parmezan (45 g)
- Jajko (1 szt.)
- Natka pietruszki (30 g)
- Cebula szalotka (30 g)
Przepis na fit carbonarę krok po kroku
Makaron ugotuj a dente według instrukcji na opakowaniu. Nie wylewaj wody, przyda się później.
Szalotkę i tofu pokrój w kostkę.
Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż szalotkę i tofu.
Dodaj sos sojowy i podsmaż minutkę.
Dodaj pieprz i zioła oraz wlej mleko. Całość smaż aż do zagotowania mleka.
Do sosu dodaj ugotowany makaron z 5 łyżkami wody. Wrzuć ser i posiekaną pietruszkę, dokładnie wymieszaj. Wyłącz gaz.
Jajko roztrzep widelcem z odrobiną soli i pieprzu.
Jajko powoli wlewaj do makaronu, cały czas mieszając, aż powstanie gęsty sos.
-
Spaghetti carbonara
-
Sos carbonara
-
Spaghetti carbonara ze śmietaną
-
Pizza carbonara
-
Carbonara ze śmietaną
-
Carbonara z boczkiem
-
Carbonara bez jajek
-
Carbonara z cukinią
-
Penne carbonare
-
Wegańska carbonara
-
Carbonara Thermomix
-
Wege carbonara
-
Carbonara z mascarpone
-
Tagliatelle carbonara
-
Carbonara z kurczakiem
-
Carbonara ze szparagami
-
Pulpeciki w sosie carbonara
-
Makaron carbonara z boczkiem
-
Carbonara
Więcej informacji na temat fit carbonary
Fit carbonara to doskonały pomysł na posiłek dla wszystkich fanów kuchni włoskiej, którzy jednak dbają o swoje zdrowie, poprzez zdrową i zbilansowaną dietę.
Przepis na fit carbonarę to doskonały sposób na prosty obiad, czy kolację. Z tej receptury powstaje najlepsza włoska carbonara, tyle że o obniżonej ilości tłuszczu. Jest smaczna, a przy tym dobra dla układu krwionośnego. Jeśli kochasz makarony, zwłaszcza te z dużą ilością sosu, jednak ze względu na zdrowie z nich rezygnujesz, to ten makaron stanowi doskonałą alternatywę. Jeśli chcesz zwiększyć w nim ilość białka, możesz dodatkowo zastąpić makaron pszennym, strączkowym. Na pewno będzie idealny dla wszystkich miłośników włoskich smaków, a także tych, którzy szukają nieoczywistych rozwiązań w swojej kuchni. Całość wychodzi niezwykle smaczna, pikantna i kremowa. Smakuje tak pysznie, że ciężko przejść obok niej obojętnie.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić fit carbonarę, by była pyszna, dietetyczna i dobra również dla początkujących, to ten sprawdzony przepis stanowi doskonałe rozwiązanie. W tej wersji spaghetti carbonara robi się bez boczku i śmietany. Dzięki czemu ma znacznie mniej kalorii niż wersja tradycyjna. W prosty sposób pozwala na przeniesienie włoskich smaków wprost do swojej kuchni. Całość robi się niezwykle szybko, więc sprawdzi się jako pomysł na awaryjny obiad. Na pewno spodoba się również miłośnikom bezmięsnych potraw. Wszystkie składniki potrzebne do wykonania tego dania można z łatwością dostać w każdym sklepie. By było jak najlepsze warto użyć produktów dobrej jakości, to one sprawiają, że to danie jest tak wyjątkowe. Jeżeli zastanawiasz się, jaki wybrać makaron do carbonary, by była jak najlepsza, to zdecydowanie lepiej wybrać cienkie i długie rodzaje. Idealnie sprawdzi się spaghetti, dzięki niemu to danie nie tylko dobrze smakuje, ale także pięknie się prezentuje. Do tego dania warto wybierać makarony z semoliny, które będą miały odpowiednią sprężystość i miękkość. W tym przepisie dowiesz się jak zrobić idealnie kremowy sos bez dodatku śmietanki, który zachwyci wszystkich gości.
Alergeny w fit carbonarze
Lista alergenów dla fit carbonary przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- makaron spaghetti
- Sos sojowy
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Tofu wzbogacane wapniem
- Sos sojowy
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
- Ser parmezan
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze fit carbonary
To zdrowa opcja, która dostarcza sporo białka.
Energia i białka
(318g)
Węglowodany
(318g)
Tłuszcze
(318g)
Witaminy
(318g)
Składniki mineralne
(318g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.