Fit brownie z fasoli
- Fasola konserwowa (240 g)
- Olej rzepakowy - 1 łyżka (10 ml)
- Jajko (2 szt.)
- Banan - 1 sztuka (120 g)
- Kakao 16% (proszek) - 2 łyzki (20 g)
- Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka (4 g)
- Erytrytol (100 g)
- Wiśnie (100 g)
- Czekolada mleczna - bez dodatku cukru (100 g)
Przepis na fit brownie z fasoli krok po kroku
Piekarnik rozgrzej do 190 stopni Celsjusza. Wyłóż formę papierem do pieczenia.
Na sicie umieść fasolę i bardzo dokładnie ją opłucz.
Zblenduj wszystkie składniki z wyjątkiem wiśni i czekolady. Dodaj też łyżkę przyprawy do piernika i szczyptę cynamonu. Blendowanie powinno zająć kilka minut, masa ma być gładka bez grudek.
Posiekaj czekoladę nożem na 0,5 cm kwadraciki (nie za duże, nie za małe) i dodaj do masy, delikatnie wymieszaj.
Wlej całą masę do foremki. Powciskaj po wierzchu wiśnie.
Piecz ciasto około 45 minut.
-
Brownie z fasoli
-
Brownie z fasoli i banana
-
Brownie z fasoli daktyli i banana
-
Brownie z białej fasoli
-
Brownie z fasoli bez jajek
-
Brownie z fasoli bez cukru
-
Fit brownie z fasoli z malinami
-
Brownie z fasoli Thermomix
-
Brownie z czarnej fasoli
-
Wegańskie brownie z fasoli
-
Brownie z czerwonej fasoli
-
Brownie z fasoli
Więcej informacji na temat fit brownie z fasoli
Prosty i szybki przepis na ciasto czekoladowe z fasoli w wersji wegańskiej: bez jajek i nabiału. Ma najniższy indeks glikemiczny ze wszystkich przepisów na brownie z fasoli. Jego indeks glikemiczny wynosi tylko 18, więc jest to przepis, który w najniższym stopniu podwyższa poziom glukozy i insuliny w krwioobiegu. Super sposób na dietetyczne ciasto wegańskie. Wykonanie przepisu to niespełna kilka minut. Ponadto składa się tylko z pięciu prostych, ale też jednocześnie bardzo zdrowych produktów – bez cukru i mąki.
By ciasto było w stu procentach fit zaopatrz się w czekoladę nie słodzoną cukrem a jego zamiennikami. Odpowiednia będzie też czekolada gorzka. Czekolada gorzka o zawartości kakao minimum 64% byłaby najlepszym wyborem. Do przepisu można wykorzystać oprócz wiśni inne owoce. Najlepsze to maliny lub jagody, ale też truskawki. Są one niezbyt słodkie, zawierają niewielką ilość cukru oraz niski indeks glikemiczny. Do pieczenia sprawdzą się bardzo dobrze. Świeże lub mrożone – oba rodzaje owoców są dobrym wyjściem do przygotowania tego przepisu.
Przepis jest bogaty w białko. Pochodzi ono z fasoli, która jest źródłem białka pochodzenia roślinnego. Poza białkiem fasola jest bogata w węglowodany złożone, bardzo ważne dla człowieka. Błonnik jest kolejnym składnikiem, który zasługuje na wzmiankę. Dzięki tym związkom przepis jest sycący i zapewnia uczucie sytości na długi czas. Kakao jest cenne w antyoksydanty i nienasycone kwasy tłuszczowe. Czekolada gorzka o wysokiej zawartości kakao dodatkowo potęguje jego ilość. Przygotowując ciasto bez cukru – używając erytrytolu lub innego zamiennika – i bez mąki sprawiasz, że ciasto jest mniej kaloryczne, ma zdecydowanie niższy indeks glikemiczny.
Przyprawy dodane do przepisu – cynamon czy przyprawa do piernika – również zawierają cenne substancje, które wspierają zdrowie. Cynamon ma wpływ między innymi na zwiększenie termogenezy poposiłkowej – rozgrzewa - i przyspieszenie tempa przemiany materii. Jest też źródłem antyoksydantów. Przyprawa do piernika z reguły zawiera w składzie cukier – są do kupienia wersje bez cukru lub można zrobić swoją mieszankę - ale poza tym przyprawy mają podobne działanie do cynamonu.
Alergeny w fit brownie z fasoli
Lista alergenów dla fit brownie z fasoli przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Czekolada mleczna
Wartości odżywcze fit brownie z fasoli
Bardzo zdrowy przepis, który nie zawiera cukru i glutenu. Ma niski indeks glikemiczny.
Energia i białka
(135g)
Węglowodany
(135g)
Tłuszcze
(135g)
Witaminy
(135g)
Składniki mineralne
(135g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.