Fish and chips

Opublikowano: 01.06.2022 r., 9:45 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tradycyjne brytyjskie fish and chips
Fish and chips
Fish and chips to tradycyjne danie kuchni brytyjskiej. Smażona w panierce ryba podawana z dodatkiem smażonych frytek ziemniaczanych jest idealna na obiad. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Smażenie 30 min
884 kcal
Kcal w porcji
500 g
Wielkość porcji
79
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Dorsz filet (600 g)
  • Ziemniaki późne - 5 dużych sztuk (1000 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Mąka pszenna typ 500 - 5 płaskich łyżek stołowych (50 g)
  • Mąka kukurydziana - 5 płaskich łyżek stołowych (50 g)
  • Koperek ogrodowy świeży - 1 pęczek (20 g)
  • Olej rzepakowy (200 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka ostra
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, garnek, blaszka do pieczenia

Przepis na fish and chips krok po kroku

Ziemniaki obierz ze skórki i pokrój w słupki.

W garnku zagotuj wodę.

Wrzuć ziemniaki i gotuj przez 4-5 minut.

Odsącz frytki z wody.

Umieść je na blasze.

Dopraw solą, pieprzem i papryką słodką.

Skrop całość olejem rzepakowym.

Piecz w nagrzanym do 240 st. C piekarniku przez 25 minut.

Dorsza pokrój na porcje.

Do miski wbij jajka, dopraw solą, pieprzem i ubij.

Dodaj mąkę pszenną i kukurydzianą, wymieszaj do połączenia składników.

Posiekaj koper i dodaj do ciasta.

Rybę dopraw solą i pieprzem.

Kawałki ryby obtocz w cieście.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i smaż rybę na złoty kolor z obydwu stron.

Rybę podawaj z dodatkiem frytek.

Jak oceniasz przepis na fish and chips
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,9% osób

Więcej informacji na temat fish and chips

Fish and chips to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Ryba z frytkami to tradycyjne brytyjskie danie. Można je dostać na każdym rogu podczas wycieczki po Anglii. Podawane jest jako fast food w papierowy rożku z gazety. Przepis na fish and chips jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby przygotować to danie. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: dorsz filet, ziemniaki, jajko, mąka kukurydziana, mąka pszenna, sól, pieprz, papryka ostra, koper, olej rzepakowy.

Jak zrobić fish and chips? Ziemniaki obierz ze skórki i pokrój w słupki. W garnku zagotuj wodę. Wrzuć ziemniaki i gotuj przez 4-5 minut. Odsącz frytki z wody. Umieść je na blasze. Dopraw solą, pieprzem i papryką ostrą. Skrop całość olejem rzepakowym. Piecz w nagrzanym do 240 stopni piekarniku przez 25 minut. Dorsza pokrój na porcje. Do miski wbij jajka, dopraw solą, pieprzem i ubij. Dodaj mąkę pszenną i kukurydzianą, wymieszaj do połączenia składników. Posiekaj koper i dodaj do ciasta. Rybę dopraw solą i pieprzem. Kawałki ryby obtocz w cieście. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i smaż rybę na złoty kolor z obydwu stron. Rybę podawaj z dodatkiem frytek.

Dorsz jest rybą morską. Mięso dorsza zawiera dużo kwasów omega 3, tak ważnych dla naszego zdrowia i wspomagających pracę układu sercowo-naczyniowego. Jest również źródłem wysokiej jakości pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka. Białko bierze udział w wielu ważnych reakcjach w naszym organizmie. Jest budulcem naszych komórek, jest substratem do produkcji hormonów białkowych między innymi insuliny, prolaktyny czy hormon wzrostu. Insulina jest bardzo ważnym hormonem pomagającym cząsteczkom glukozy trafić do mięśni. Ryby morskie zawierają także duże ilości jodu, witaminy A i D. Witamina D jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.

Podsumowując angielska ryba z frytkami to świetny pomysł na obiad dla Twojej rodziny. Filety rybne z dorsza można zamienić na inną rybę o białym delikatnym mięsie. Pieczone frytki można zamienić na smażone w głębokim tłuszczu. Pyszne danie jest idealne na szybki niedzielny obiad. Danie jest dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Nie powinno się go przechowywać w lodówce, gdyż straci swoją chrupkość.

Alergeny w fish and chips

Lista alergenów dla fish and chips przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Dorsz filet
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Wartości odżywcze fish and chips

na 100g gotowej potrawy

Fish and chips to bardzo dobre źródło pełnowartościowego białka pochodzenia zwierzęcego. Ryba zawiera także sporą ilość kwasów omega 3 oraz niezbędnych składników mineralnych. Potrawa zawiera średnią ilość kalorii.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(500g)
Energia (kcal)
176.92
884.58
Białko (g)
7.49
37.45

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(500g)
Węglowodany (g)
12.51
62.56
Węglowodany przyswajalne (g)
11.35
56.76
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.16
5.81
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(500g)
Tłuszcz (g)
10.70
53.52
Tłuszcze nasycone (g)
1.12
5.58
Tłuszcze nienasycone (g)
9.59
47.94
Brak danych dla: mąka kukurydziana.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
6.74
33.68
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, mąka kukurydziana.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.85
14.26
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, mąka kukurydziana.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
32.87
164.33
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, mąka kukurydziana.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(500g)
Witamina B6 (mg)
0.23
1.17
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.37
1.87
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, mąka kukurydziana.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.11
0.53
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.08
0.41
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.45
7.27
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
20.87
104.36
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(500g)
Sód (mg)
27.29
136.43
Potas (mg)
352.85
1764.26
Wapń (mg)
16.19
80.96
Fosfor (mg)
104.78
523.89
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
23.61
118.03
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.92
4.59
Cynk (mg)
0.40
2.01
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.37
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Mangan (mg)
0.11
0.57
Brak danych dla: jajko, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny fish and chips 79
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania fish and chips

Koszt składników
56.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Dorsz filet
600 g
10.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 3
24.00
Za 600 g
Ziemniaki późne
1000 g
5 dużych sztuk
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 4
4.00
Za 1000 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Mąka pszenna typ 500
50 g
5 płaskich łyżek stołowych
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Mąka kukurydziana
50 g
5 płaskich łyżek stołowych
3.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.17
Za 50 g
Koperek ogrodowy świeży
20 g
1 pęczek
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 20 g
Olej rzepakowy
200 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.40
Za 200 ml
Koszt składników
56.00