Fish and chips
- Dorsz filet (600 g)
- Ziemniaki późne - 5 dużych sztuk (1000 g)
- Jajko (2 szt.)
- Mąka pszenna typ 500 - 5 płaskich łyżek stołowych (50 g)
- Mąka kukurydziana - 5 płaskich łyżek stołowych (50 g)
- Koperek ogrodowy świeży - 1 pęczek (20 g)
- Olej rzepakowy (200 ml)
Przepis na fish and chips krok po kroku
Ziemniaki obierz ze skórki i pokrój w słupki.
W garnku zagotuj wodę.
Wrzuć ziemniaki i gotuj przez 4-5 minut.
Odsącz frytki z wody.
Umieść je na blasze.
Dopraw solą, pieprzem i papryką słodką.
Skrop całość olejem rzepakowym.
Piecz w nagrzanym do 240 st. C piekarniku przez 25 minut.
Dorsza pokrój na porcje.
Do miski wbij jajka, dopraw solą, pieprzem i ubij.
Dodaj mąkę pszenną i kukurydzianą, wymieszaj do połączenia składników.
Posiekaj koper i dodaj do ciasta.
Rybę dopraw solą i pieprzem.
Kawałki ryby obtocz w cieście.
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i smaż rybę na złoty kolor z obydwu stron.
Rybę podawaj z dodatkiem frytek.
Więcej informacji na temat fish and chips
Fish and chips to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Ryba z frytkami to tradycyjne brytyjskie danie. Można je dostać na każdym rogu podczas wycieczki po Anglii. Podawane jest jako fast food w papierowy rożku z gazety. Przepis na fish and chips jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby przygotować to danie. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: dorsz filet, ziemniaki, jajko, mąka kukurydziana, mąka pszenna, sól, pieprz, papryka ostra, koper, olej rzepakowy.
Jak zrobić fish and chips? Ziemniaki obierz ze skórki i pokrój w słupki. W garnku zagotuj wodę. Wrzuć ziemniaki i gotuj przez 4-5 minut. Odsącz frytki z wody. Umieść je na blasze. Dopraw solą, pieprzem i papryką ostrą. Skrop całość olejem rzepakowym. Piecz w nagrzanym do 240 stopni piekarniku przez 25 minut. Dorsza pokrój na porcje. Do miski wbij jajka, dopraw solą, pieprzem i ubij. Dodaj mąkę pszenną i kukurydzianą, wymieszaj do połączenia składników. Posiekaj koper i dodaj do ciasta. Rybę dopraw solą i pieprzem. Kawałki ryby obtocz w cieście. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i smaż rybę na złoty kolor z obydwu stron. Rybę podawaj z dodatkiem frytek.
Dorsz jest rybą morską. Mięso dorsza zawiera dużo kwasów omega 3, tak ważnych dla naszego zdrowia i wspomagających pracę układu sercowo-naczyniowego. Jest również źródłem wysokiej jakości pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka. Białko bierze udział w wielu ważnych reakcjach w naszym organizmie. Jest budulcem naszych komórek, jest substratem do produkcji hormonów białkowych między innymi insuliny, prolaktyny czy hormon wzrostu. Insulina jest bardzo ważnym hormonem pomagającym cząsteczkom glukozy trafić do mięśni. Ryby morskie zawierają także duże ilości jodu, witaminy A i D. Witamina D jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.
Podsumowując angielska ryba z frytkami to świetny pomysł na obiad dla Twojej rodziny. Filety rybne z dorsza można zamienić na inną rybę o białym delikatnym mięsie. Pieczone frytki można zamienić na smażone w głębokim tłuszczu. Pyszne danie jest idealne na szybki niedzielny obiad. Danie jest dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Nie powinno się go przechowywać w lodówce, gdyż straci swoją chrupkość.
Alergeny w fish and chips
Lista alergenów dla fish and chips przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Dorsz filet
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
Wartości odżywcze fish and chips
Fish and chips to bardzo dobre źródło pełnowartościowego białka pochodzenia zwierzęcego. Ryba zawiera także sporą ilość kwasów omega 3 oraz niezbędnych składników mineralnych. Potrawa zawiera średnią ilość kalorii.
Energia i białka
(500g)
Węglowodany
(500g)
Tłuszcze
(500g)
Witaminy
(500g)
Składniki mineralne
(500g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.