Fish and chips

Opublikowano: 01.06.2022 r.
Dorsz filet, ziemniaki i olej rzepakowy to trzy kluczowe składniki klasyki brytyjskiej kuchni - fish and chips. Chrupiący dorsz w lekkiej panierce i złociste frytki tworzą połączenie, które kradnie serca od pierwszego kęsa. Proste, a jakie pyszne!
Składniki dla 4 porcji:
- Dorsz filet - 600 g
 - Ziemniaki późne - 1000 g (5 dużych sztuk)
 - Jajko - 2 szt.
 - Mąka pszenna typ 500 - 50 g (5 płaskich łyżek stołowych)
 - Mąka kukurydziana - 50 g (5 płaskich łyżek stołowych)
 - Koperek ogrodowy świeży - 20 g (1 pęczek)
 - Olej rzepakowy - 200 ml
 - Przyprawy - sól, pieprz, papryka ostra
 
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, kuchenka, garnek, blaszka do pieczenia
 
Przepis krok po kroku
- Ziemniaki obierz ze skórki i pokrój w słupki.
 - W garnku zagotuj wodę.
 - Wrzuć ziemniaki i gotuj przez 4-5 minut.
 - Odsącz frytki z wody.
 - Umieść je na blasze.
 - Dopraw solą, pieprzem i papryką słodką.
 - Skrop całość olejem rzepakowym.
 - Piecz w nagrzanym do 240 st. C piekarniku przez 25 minut.
 - Dorsza pokrój na porcje.
 - Do miski wbij jajka, dopraw solą, pieprzem i ubij.
 - Dodaj mąkę pszenną i kukurydzianą, wymieszaj do połączenia składników.
 - Posiekaj koper i dodaj do ciasta.
 - Rybę dopraw solą i pieprzem.
 - Kawałki ryby obtocz w cieście.
 - Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i smaż rybę na złoty kolor z obydwu stron.
 - Rybę podawaj z dodatkiem frytek.
 
Komentarz dietetyka
Fish and chips to bardzo dobre źródło pełnowartościowego białka pochodzenia zwierzęcego. Ryba zawiera także sporą ilość kwasów omega 3 oraz niezbędnych składników mineralnych. Potrawa zawiera średnią ilość kalorii.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny