Przepis na filet z sandacza krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, sok z cytryny
To będzie niezbędne
piekarnik, naczynie żaroodporne, miseczka

Rybę opłucz i przypraw solą, pieprzem i skrop sokiem z cytryny.

Masło wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posiekaną połową natki pietruszki. Masłem natrzyj rybę i odstaw ją na 30 minut do lodówki.

Rybę ułóż w naczyniu żaroodpornym. Cytrynę pokrój na plasterki i ułóż ją na rybie. Tymianek i natkę pietruszki wyłóż na mięso ryby.

Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut.

Filet z sandacza podany na półmisku.
filet z sandacza
Koszt przygotowania dania
58.98 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
58 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
0

Filet z sandacza - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o filecie z sandacza

Filet z sandacza to świetny pomysł na danie pełne smaku i aromatu. Całość nie zabiera zbyt dużo czasu, a smakuje naprawdę wybornie. Sandacz świetnie komponuje się z frytkami i warzywami, a w wersji bardziej zdrowej z kaszą. To danie, które spodoba się naprawdę wszystkim miłośnikom rybnych potraw.

Przepis na filet z sandacza jest bardzo łatwy w przygotowaniu, dzięki czemu stanowi wspaniały pomysł na ekspresowy, ale zdrowy posiłek. Ryba jest tylko delikatnie przyprawiona, dzięki temu może być spokojnie spożywana przez dzieci i osoby na diecie lekkostrawnej. Całość ma naprawdę pyszny smak i nie obciąża żołądka.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić filet z sandacza, by był naprawdę smaczny, to ten przepis będzie idealnym wyborem. Pozwoli ci przygotować rybę w wersji bardzo szybkiej i mało pracochłonnej, ale również niezwykle delikatną i pełną smaku. Dzięki połączeniu mięsa ryby z masłem i ziołami całość jest bardzo delikatna i rozpływa się w ustach. Każdy doceni tak soczystego sandacza.

To wspaniały wybór na obiad, ze względu na dużą zawartość białka i zdrowych kwasów tłuszczowych. W połączeniu z kaszą lub ryżem i warzywami stworzy zbilansowany posiłek, dostarczający wielu witamin i składników odżywczych. Sandacz jest rybą mało popularną, a naprawdę zdrową. To ryba o niskiej kaloryczności, a przy tym małej zawartości tłuszczów. Dostarcza dość sporo białka. To również świetne źródło selenu, który ma dobroczynny wpływ na zdrowie całego organizmu, a zwłaszcza układu odpornościowego. Dostarcza również witaminy D i B12, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ze względu na lekkość i niską kaloryczność to także świetny pomysł na fit kolację.

Jeśli zastanawiasz się jak przyrządzić filet z sandacza, by naprawdę smakował wyśmienicie, to ten przepis przypadnie ci do gustu. Całość jest łatwa i niezbyt pracochłonna, pieczenie trwa krótko, a danie jest niezwykle sycące i dostarcza dużej ilości witamin i składników odżywczych. To przepis na dobrego sandacza, który podbije serca wszystkich, którzy tylko go spróbują. Mięso ryby tak przygotowane jest bardzo delikatne i rozpływa się w ustach. Z tej receptury dowiesz się jak przyprawić sandacza, by całość była smaczna, ale łagodna.

Wartości odżywcze fileta z sandacza

na 100g gotowej potrawy

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcze nasycone
1.46 g
2.92 g
Tłuszcze nienasycone
0.73 g
1.45 g
Szacunkowy indeks glikemiczny fileta z sandacza 0
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w filecie z sandacza

Lista alergenów dla fileta z sandacza przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sandacz filet
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Cena przygotowania fileta z sandacza

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Sandacz filet
600 g
30.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 2
51.43
Za 600 g
Cytryna
90 g
1 szt
1.30
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.65
Za 90 g
Natka pietruszki
45 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 45 g
Tymianek świeży
35 g
1 mały pęczek
8.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.80
Za 35 g
Masło
20 g
2 łyżki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 20 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Koszt składników
81.30
Jak oceniasz przepis na filet z sandacza
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób