Przepis na filet z piersi kurczaka krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek
To będzie niezbędne
piekarnik, kuchenka

Pierś z kurczaka podziel na porcje.

W misce umieść masło.

Dodaj do niego przeciśnięty przez praskę czosnek.

Dodaj do masła sól, pieprz, paprykę słodką i ostrą.

Posiekaj natkę pietruszki i wymieszaj wszystkie składniki dokładnie.

Natrzyj kurczaka masłem z przyprawami.

Umieść piersi w naczyniu do zapiekania.

Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 20 minut.

Podawaj na dużym talerzu z dodatkiem świeżych warzyw.

Filet z piersi kurczaka podany na talerzu z dodatkiem fasolki szparagowej.
Filet z piersi kurczaka
Koszt przygotowania dania
29.13 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
325 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
31

Filet z piersi kurczaka - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o filecie z piersi kurczaka

Filet z piersi kurczaka to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Smaczny kurczak pieczony w piekarniku jest soczysty i zawiera małą ilość tłuszczu. Kurczak sprawdzi się na obiad dla dzieci. Kotleciki z kurczaka można przygotować w panierce z płatków kukurydzianych. Przepis na filet z piersi kurczaka jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: pierś z kurczaka, masło klarowane, czosnek, papryka słodka, papryka ostra, natka pietruszki, sól, pieprz.

Jak zrobić filet z piersi kurczaka? Pierś z kurczaka podziel na porcje. W misce umieść masło. Dodaj do niego przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj do masła sól, pieprz, paprykę słodką i ostrą. Posiekaj natkę pietruszki i wymieszaj wszystkie składniki dokładnie. Natrzyj kurczaka masłem z przyprawami. Umieść piersi w naczyniu do zapiekania. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20 minut. Podawaj na dużym talerzu z dodatkiem świeżych warzyw.

Pierś z kurczaka to mięso zawierające dużą ilość łatwo przyswajalnego i pełnowartościowego białka zwierzęcego. Pierś z kurczaka jest nisko kaloryczna i nie zawiera dużej ilości tłuszczu. Jest bardzo często wybierana przez osoby na diecie redukcyjnej. Pamiętaj, aby wybierać mięso z kurczaka hodowanego bez dodatku antybiotyków. Mięso bez ich dodatków rośnie wolniej i nie zawiera tak dużej ilości wody. Masło klarowane jest rodzajem tłuszczu idealnie nadającym się do obróbki termicznej. Ma ono bardzo wysoką temperaturę dymienia, więc świetnie nadaje się do pieczenia i smażenia z jego dodatkiem.

Podsumowując: smaczny kurczak pieczony sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Kurczaka można doprawić odpowiednio w zależności od preferencji smakowych. Kurczaka najlepiej podawać z dodatkiem puree ziemniaczanego lub świeżych warzyw. Filet z piersi kurczaka jest dobry do spożycia od razu po przygotowaniu. Można go przechowywać w lodówce przez 2 dni. Pierś z kurczaka dodać można także do sałatki.

Wartości odżywcze fileta z piersi kurczaka

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kalorie)
162.90 kcal
325.79 kcal
Białko
20.76 g
41.52 g
Fenyloalanina
0.84 mg
1.68 mg

Węglowodany w filecie z piersi kurczaka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany
0.15 g
0.29 g
Węglowodany przyswajalne
0.07 g
0.14 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.08 g
0.15 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz
8.17 g
16.35 g
Tłuszcze nasycone
5.25 g
10.50 g
Tłuszcze nienasycone
2.93 g
5.85 g
Tłuszcze jednonasycone
2.31 g
4.62 g
Tłuszcze wielonasycone
0.62 g
1.24 g
Cholesterol
84.37 mg
168.74 mg

Witaminy w przepisie na filet z piersi kurczaka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A
66.23 µg (mcg)
132.46 µg (mcg)
Witamina B6
0.75 mg
1.49 mg
Witamina B12
0.19 µg (mcg)
0.39 µg (mcg)
Witamina C
3.06 mg
6.11 mg
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina E
0.68 mg
1.35 mg
Retinol
55.63 µg (mcg)
111.26 µg (mcg)
Tiamina
0.08 mg
0.17 mg
Ryboflawina
0.17 mg
0.34 mg
Niacyna
8.86 mg
17.72 mg
Foliany
11.77 µg (mcg)
23.54 µg (mcg)
Beta karoten
127.18 µg (mcg)
254.37 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na filet z piersi kurczaka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód
42.78 mg
85.56 mg
Potas
320.15 mg
640.30 mg
Wapń
8.00 mg
16.00 mg
Fosfor
197.37 mg
394.74 mg
Magnez
26.90 mg
53.79 mg
Żelazo
0.48 mg
0.97 mg
Cynk
0.65 mg
1.30 mg
Miedź
0.04 mg
0.08 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny fileta z piersi kurczaka 31
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w filecie z piersi kurczaka

Lista alergenów dla fileta z piersi kurczaka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło klarowane

Cena przygotowania fileta z piersi kurczaka

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
800 g
16.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 2
25.60
Za 800 g
Masło klarowane
50 g
11.00
Za 250.0 g
Liczba opakowań 1
2.20
Za 50 g
Natka pietruszki
20 g
1 pęczek
2.00
Za 30.0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 g
Koszt składników
45.00
Jak oceniasz przepis na filet z piersi kurczaka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0.0% osób