Filet z piersi kurczaka
- Piersi kurczaka bez skóry (800 g)
- Masło klarowane (50 g)
- Natka pietruszki - 1 pęczek (20 g)
Przepis na filet z piersi kurczaka krok po kroku
Pierś z kurczaka podziel na porcje.
W misce umieść masło.
Dodaj do niego przeciśnięty przez praskę czosnek.
Dodaj do masła sól, pieprz, paprykę słodką i ostrą.
Posiekaj natkę pietruszki i wymieszaj wszystkie składniki dokładnie.
Natrzyj kurczaka masłem z przyprawami.
Umieść piersi w naczyniu do zapiekania.
Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 20 minut.
Podawaj na dużym talerzu z dodatkiem świeżych warzyw.
-
Kapuśniak
-
Pierś z kurczaka
-
Kurczak curry
-
Tortilla z kurczakiem
-
Filet z kurczaka
-
Ryż z warzywami
-
Pad thai z kurczakiem
-
Butter chicken
-
Kurczak po chińsku
-
Kotleciki siekane z kurczaka
-
Pieczona pierś z kurczaka
-
Filet z kurczaka z piekarnika
-
Sałatka z kurczakiem i makaronem
-
Zapiekanka gyros
-
Nuggetsy z piekarnika
-
Tagliatelle z kurczakiem
-
Kurczak ze szpinakiem
-
Kotlety z piersi kurczaka
-
Filet z kurczaka
Więcej informacji na temat fileta z piersi kurczaka
Filet z piersi kurczaka to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Smaczny kurczak pieczony w piekarniku jest soczysty i zawiera małą ilość tłuszczu. Kurczak sprawdzi się na obiad dla dzieci. Kotleciki z kurczaka można przygotować w panierce z płatków kukurydzianych. Przepis na filet z piersi kurczaka jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: pierś z kurczaka, masło klarowane, czosnek, papryka słodka, papryka ostra, natka pietruszki, sól, pieprz.
Jak zrobić filet z piersi kurczaka? Pierś z kurczaka podziel na porcje. W misce umieść masło. Dodaj do niego przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj do masła sól, pieprz, paprykę słodką i ostrą. Posiekaj natkę pietruszki i wymieszaj wszystkie składniki dokładnie. Natrzyj kurczaka masłem z przyprawami. Umieść piersi w naczyniu do zapiekania. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20 minut. Podawaj na dużym talerzu z dodatkiem świeżych warzyw.
Pierś z kurczaka to mięso zawierające dużą ilość łatwo przyswajalnego i pełnowartościowego białka zwierzęcego. Pierś z kurczaka jest nisko kaloryczna i nie zawiera dużej ilości tłuszczu. Jest bardzo często wybierana przez osoby na diecie redukcyjnej. Pamiętaj, aby wybierać mięso z kurczaka hodowanego bez dodatku antybiotyków. Mięso bez ich dodatków rośnie wolniej i nie zawiera tak dużej ilości wody. Masło klarowane jest rodzajem tłuszczu idealnie nadającym się do obróbki termicznej. Ma ono bardzo wysoką temperaturę dymienia, więc świetnie nadaje się do pieczenia i smażenia z jego dodatkiem.
Podsumowując: smaczny kurczak pieczony sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Kurczaka można doprawić odpowiednio w zależności od preferencji smakowych. Kurczaka najlepiej podawać z dodatkiem puree ziemniaczanego lub świeżych warzyw. Filet z piersi kurczaka jest dobry do spożycia od razu po przygotowaniu. Można go przechowywać w lodówce przez 2 dni. Pierś z kurczaka dodać można także do sałatki.
Alergeny w filecie z piersi kurczaka
Lista alergenów dla fileta z piersi kurczaka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło klarowane
Wartości odżywcze fileta z piersi kurczaka
Filet z piersi kurczaka to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Mięso zawiera małą ilość kalorii i świetnie sprawdzi się na diecie redukcyjnej. Mięso zawiera także dużą ilość składników mineralnych.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.