Przepis na filet z okonia krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
piekarnik, blacha do pieczenia 28x34 cm, folia aluminiowa

Filet z okonia oprósz solą i pieprzem.

Weź spory kawałek foli aluminiowej i połóż okonia, około 3 cm, od brzegu.

Rozgrzej piekarnik do 180 C.

Skrop rybę oliwą i zawiń folię tworząc a'la pieroga z foli aluminiowej.

Piecz w 180 C, przez około 20 minut.

Filet z okonia na talerzu ze świeżymi warzywami.
Filet z okonia
Koszt przygotowania dania
10.60 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
132 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
0

Filet z okonia - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o filecie z okonia

Filet z okonia z piekarnika może być dodatkiem zarówno na obiad, jaki i do sałatki, czy kanapki. Jest to bardzo dobry, szybki i prosty przepis. Robi się go dosłownie w 20-25 minut. Wystarczy rozgrzać piekarnik do 180 stopni Celsjusza. To jak przyrządzić okonia morskiego, zależy w dużej mierze od Ciebie, ponieważ możesz upiec go z różnymi dodatkami. Mój przepis na pieczony filet z okonia jest najłatwiejszy i okoń przyprawiony jest jedynie solą i pieprzem, ale zależnie od gustu możesz się bawić ziołami i innymi dodatkami. Ja w przepisie przedstawiam ci tylko jeden, klasyczny pomysł na jego przyprawianie, ale to nie znaczy, że nie możesz go urozmaicić.

Przygotowywanie mięsa czy ryby w piekarniku, zawsze stwarza możliwość przesuszenia produktu, a wtedy nie jest on już taki smaczny. Dlatego właściwe przygotowanie, jest kluczem do tego, jak zrobić pyszny filet z okonia, który jest soczysty. Najlepiej wziąć dość duży kawałek folii aluminiowej, taki mniej więcej 3 razy większy niż kawałek ryby, którą będziesz piec. Kawałek okonia układamy około 3 cm od brzegu folii, posypujemy szczyptą soli i pieprzu oraz skrapiamy oliwą z oliwek. Teraz zawijamy folie tak, żeby przykryć rybę i zawijamy brzegi folii, tworząc a’la pieroga z folii aluminiowej, w którym jest nasz okoń morski. Tak przygotowaną rybę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza, przez około 15-20 minut.

Taki filet z okonia to dobry pomysł na obiad, ale też sałatkę, czy dodatek do kanapki. Pamiętaj, że zalecane jest spożywanie około 2 porcji ryb na tydzień, które są źródłem kwasów tłuszczowych DHA i EPA. Mają one wiele prozdrowotnych właściwości, a niestety większość osób nie spożywa ich w wystarczającej ilości. Okoń morski jest też popularną rybą w kuchni śródziemnomorskiej. Ponad 90% zasobów tej ryby pochodzi właśnie z hodowli, dlatego często okoń morski, którego znajdziesz w sklepie to okoń hodowlany. Mimo wszystko warto po niego sięgać i wypróbować ten prosty oraz szybki przepis na pyszny filet z okonia morskiego.

Wartości odżywcze filetu z okonia

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(105g)
Energia (kalorie)
125.90 kcal
132.20 kcal

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(105g)
Tłuszcz
6.45 g
6.77 g
Tłuszcze nasycone
1.62 g
1.71 g
Tłuszcze nienasycone
4.82 g
5.07 g

Składniki mineralne w przepisie na filet z okonia

Na 100g
Na porcję
(105g)
Potas
135.29 mg
142.05 mg
Żelazo
0.33 mg
0.35 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny filetu z okonia 0
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w filecie z okonia

Lista alergenów dla filetu z okonia przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • filet z okonia

Cena przygotowania filetu z okonia

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Filet z okonia
100 g
26.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
10.40
Za 100 g
Oliwa z oliwek
5 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.20
Za 5 ml
Liczba porcji:
Koszt składników
46.00
Jak oceniasz przepis na filet z okonia
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób