Przepis na filet z okonia krok po kroku
- Filet z okonia 100 g
- Oliwa z oliwek 5 ml
Filet z okonia oprósz solą i pieprzem.
Weź spory kawałek foli aluminiowej i połóż okonia, około 3 cm, od brzegu.
Rozgrzej piekarnik do 180 C.
Skrop rybę oliwą i zawiń folię tworząc a'la pieroga z foli aluminiowej.
Piecz w 180 C, przez około 20 minut.
-
Zupa ogórkowa
-
Ośmiornica
-
Zupa pomidorowa z ryżem
-
Strogonow wieprzowy
-
Cynaderka
-
Flaczki
-
Pieczona gęś
-
Pilaw
-
Naleśnik bezglutenowy
-
Pizza z kalafiora
-
Pizza bezglutenowa
-
Pyzy ziemniaczane
-
Naleśniki z mąki kukurydzianej
-
Szponder wołowy
-
Filet z indyka pieczony w rękawie
-
Frytki stekowe
-
Pierogi bezglutenowe
-
Pularda
-
Obiad bezglutenowy

(liczba kalorii)
Filet z okonia - cechy przepisu
Więcej o filecie z okonia
Filet z okonia z piekarnika może być dodatkiem zarówno na obiad, jaki i do sałatki, czy kanapki. Jest to bardzo dobry, szybki i prosty przepis. Robi się go dosłownie w 20-25 minut. Wystarczy rozgrzać piekarnik do 180 stopni Celsjusza. To jak przyrządzić okonia morskiego, zależy w dużej mierze od Ciebie, ponieważ możesz upiec go z różnymi dodatkami. Mój przepis na pieczony filet z okonia jest najłatwiejszy i okoń przyprawiony jest jedynie solą i pieprzem, ale zależnie od gustu możesz się bawić ziołami i innymi dodatkami. Ja w przepisie przedstawiam ci tylko jeden, klasyczny pomysł na jego przyprawianie, ale to nie znaczy, że nie możesz go urozmaicić.
Przygotowywanie mięsa czy ryby w piekarniku, zawsze stwarza możliwość przesuszenia produktu, a wtedy nie jest on już taki smaczny. Dlatego właściwe przygotowanie, jest kluczem do tego, jak zrobić pyszny filet z okonia, który jest soczysty. Najlepiej wziąć dość duży kawałek folii aluminiowej, taki mniej więcej 3 razy większy niż kawałek ryby, którą będziesz piec. Kawałek okonia układamy około 3 cm od brzegu folii, posypujemy szczyptą soli i pieprzu oraz skrapiamy oliwą z oliwek. Teraz zawijamy folie tak, żeby przykryć rybę i zawijamy brzegi folii, tworząc a’la pieroga z folii aluminiowej, w którym jest nasz okoń morski. Tak przygotowaną rybę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza, przez około 15-20 minut.
Taki filet z okonia to dobry pomysł na obiad, ale też sałatkę, czy dodatek do kanapki. Pamiętaj, że zalecane jest spożywanie około 2 porcji ryb na tydzień, które są źródłem kwasów tłuszczowych DHA i EPA. Mają one wiele prozdrowotnych właściwości, a niestety większość osób nie spożywa ich w wystarczającej ilości. Okoń morski jest też popularną rybą w kuchni śródziemnomorskiej. Ponad 90% zasobów tej ryby pochodzi właśnie z hodowli, dlatego często okoń morski, którego znajdziesz w sklepie to okoń hodowlany. Mimo wszystko warto po niego sięgać i wypróbować ten prosty oraz szybki przepis na pyszny filet z okonia morskiego.
Wartości odżywcze filetu z okonia
Energia i białka
(105g)
Węglowodany w filecie z okonia
(105g)
Tłuszcze
(105g)
Witaminy w przepisie na filet z okonia
(105g)
Składniki mineralne w przepisie na filet z okonia
(105g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w filecie z okonia
Lista alergenów dla filetu z okonia przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- filet z okonia