Filet z mintaja z piekarnika

Opublikowano: 24.01.2022 r., 8:44 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Filet z mintaja z piekarnika podany w naczyniu do zapiekania.
Filet z mintaja z piekarnika
Filet z mintaja z piekarnika to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe dla całej rodziny. Filet pieczony w piekarniku można przygotować także jako danie na święta.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 30 min
422 kcal
Kcal w porcji
300 g
Wielkość porcji
68
Indeks glikemiczny
Składniki dla 8 porcji
  • Mintaj filet (1000 g)
  • Ziemniaki późne 6 średnich sztuk (600 g)
  • Papryka czerwona 1 duża sztuka (300 g)
  • Cebula 3 duże sztuki (300 g)
  • Olej rzepakowy (200 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, przyprawa do ziemniaków, pieprz cytrynowy
Sprzęt kuchenny
piekarnik, blaszka do pieczenia

Przepis na filet z mintaja z piekarnika krok po kroku

Filet pokrój na porcje, dopraw solą i pieprzem cytrynowym.

Obierz ziemniaki i pokrój w ćwiartki, dopraw przyprawą do ziemniaków wymieszaną z olejem rzepakowym

Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w paski.

Cebulę obierz z łupiny i pokrój w pióra.

Ziemniaki umieść na blasze.

Piecz w nagrzanym do 250 stopni C piekarniku przez 30 minut.

Warzywa dopraw solą.

Wyłóż filety z mintaja na blasze, ułóż na nich warzywa i wierzch skrop olejem rzepakowym.

Na 20 przed końcem pieczenia ziemniaków włóż do piekarnika rybę.

Podawaj na dużym talerzu z dodatkiem ziemniaków.

Jak oceniasz przepis na filet z mintaja z piekarnika
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 83,9% osób

Więcej informacji na temat filetu z mintaja z piekarnika

Filet z mintaja z piekarnika to wspaniały pomysł na szybki obiad. Ryba pieczona w piekarniku jest zdrowsza i zawiera mniej tłuszczu niż panierowane filety smażone na patelni. Dobra ryba z warzywami jest aromatyczna i można ją podać jako danie na wigilijnym stole. Przepis na filet z mintaja z piekarnika jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go upiec. Do zrobienia tego dania potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: filet z mintaja, ziemniaki, papryka czerwona, cebula, sól, pieprz, pieprz cytrynowy, przyprawa do ziemniaków, olej rzepakowy.

Jak zrobić filet z mintaja z piekarnika? Filet pokrój na porcje, dopraw solą i pieprzem cytrynowym. Obierz ziemniaki i pokrój w ćwiartki, dopraw przyprawą do ziemniaków wymieszaną z olejem rzepakowym Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w paski. Cebulę obierz z łupiny i pokrój w pióra. Ziemniaki umieść na blasze. Piecz w nagrzanym do 250 stopni piekarniku przez 30 minut. Warzywa dopraw solą. Wyłóż filety z mintaja na blasze, ułóż na nich warzywa i wierzch skrop olejem rzepakowym. Na 20 przed końcem pieczenia włóż do piekarnika rybę. Podawaj na dużym talerzu z dodatkiem ziemniaków.

Mintaj to chuda ryba morska. Ryby morskie zawierają kwasy tłuszczowe omega 3. Największa ich zawartość znajduje się w tłustych rybach takich jak makrela czy śledź. Mintaj to dobrej jakości białko zwierzęce. Białko jest niezbędnym budulcem dla naszego ciała. Potrzebne jest do prawidłowej regeneracji uszkodzonych tkanek oraz do produkcji hormonów białkowych i enzymów. Papryka czerwona jest bardzo dobrym źródłem błonnika pokarmowego, który reguluje pracę naszych jelit. Zawiera także dużą ilość witaminy C i likopenu, który jest jej naturalnym barwnikiem i przeciwutleniaczem.

Podsumowując pyszna ryba z warzywami to pomysł na obiad dla całej rodziny. Ryba pieczona zawiera mniejszą ilość kalorii niż smażone ryby. To, ile czasu piec rybę zależy od grubości fileta, średniej grubości filet wystarczy trzymać w piekarniku przez około 20 minut. Danie jest gotowe do spożycia od razu po przygotowaniu.

Alergeny w filecie z mintaja z piekarnika

Lista alergenów dla filetu z mintaja z piekarnika przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mintaj filet

Wartości odżywcze filetu z mintaja z piekarnika

na 100g gotowej potrawy

Filet z mintaja z piekarnika to danie zawierające dużą ilość białka zwierzęcego. Danie jest także bogate w błonnik pokarmowy. Zawiera wiele cennych składników mineralnych i witamin. Nie zawiera glutenu i ma niski indeks glikemiczny.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kcal)
140.83
422.50
Białko (g)
8.86
26.57

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany (g)
6.30
18.89
Węglowodany przyswajalne (g)
5.30
15.89
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.00
3.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz (g)
8.81
26.44
Tłuszcze nasycone (g)
0.78
2.35
Tłuszcze nienasycone (g)
8.03
24.09
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.55
16.65
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.48
7.45
Cholesterol (mg)
29.58
88.75

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina A (µg (mcg))
25.46
76.38
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.25
0.74
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
1.33
3.99
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
21.81
65.44
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.42
1.25
Witamina E (mg)
0.30
0.90
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
5.83
17.50
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.05
0.16
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.10
0.30
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.76
5.29
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
13.12
39.38
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
203.38
610.12
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód (mg)
38.33
115.00
Potas (mg)
299.21
897.63
Wapń (mg)
31.75
95.25
Fosfor (mg)
113.21
339.62
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
36.42
109.25
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.47
1.42
Cynk (mg)
0.32
0.97
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.17
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny filetu z mintaja z piekarnika 68
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania filetu z mintaja z piekarnika

Koszt składników
52.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mintaj filet
1000 g
10.00
Za 450,0 g
Liczba opakowań 3
22.22
Za 1000 g
Ziemniaki późne
600 g
6 średnich sztuk
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 3
2.40
Za 600 g
Papryka czerwona
300 g
1 duża sztuka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
5.40
Za 300 g
Cebula
300 g
3 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Olej rzepakowy
200 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.40
Za 200 ml
Koszt składników
52.00