Filet z mintaja z piekarnika
- Mintaj filet (1000 g)
- Ziemniaki późne - 6 średnich sztuk (600 g)
- Papryka czerwona - 1 duża sztuka (300 g)
- Cebula - 3 duże sztuki (300 g)
- Olej rzepakowy (200 ml)
Przepis na filet z mintaja z piekarnika krok po kroku
Filet pokrój na porcje, dopraw solą i pieprzem cytrynowym.
Obierz ziemniaki i pokrój w ćwiartki, dopraw przyprawą do ziemniaków wymieszaną z olejem rzepakowym
Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w paski.
Cebulę obierz z łupiny i pokrój w pióra.
Ziemniaki umieść na blasze.
Piecz w nagrzanym do 250 stopni C piekarniku przez 30 minut.
Warzywa dopraw solą.
Wyłóż filety z mintaja na blasze, ułóż na nich warzywa i wierzch skrop olejem rzepakowym.
Na 20 przed końcem pieczenia ziemniaków włóż do piekarnika rybę.
Podawaj na dużym talerzu z dodatkiem ziemniaków.
Więcej informacji na temat filetu z mintaja z piekarnika
Filet z mintaja z piekarnika to wspaniały pomysł na szybki obiad. Ryba pieczona w piekarniku jest zdrowsza i zawiera mniej tłuszczu niż panierowane filety smażone na patelni. Dobra ryba z warzywami jest aromatyczna i można ją podać jako danie na wigilijnym stole. Przepis na filet z mintaja z piekarnika jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go upiec. Do zrobienia tego dania potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: filet z mintaja, ziemniaki, papryka czerwona, cebula, sól, pieprz, pieprz cytrynowy, przyprawa do ziemniaków, olej rzepakowy.
Jak zrobić filet z mintaja z piekarnika? Filet pokrój na porcje, dopraw solą i pieprzem cytrynowym. Obierz ziemniaki i pokrój w ćwiartki, dopraw przyprawą do ziemniaków wymieszaną z olejem rzepakowym Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w paski. Cebulę obierz z łupiny i pokrój w pióra. Ziemniaki umieść na blasze. Piecz w nagrzanym do 250 stopni piekarniku przez 30 minut. Warzywa dopraw solą. Wyłóż filety z mintaja na blasze, ułóż na nich warzywa i wierzch skrop olejem rzepakowym. Na 20 przed końcem pieczenia włóż do piekarnika rybę. Podawaj na dużym talerzu z dodatkiem ziemniaków.
Mintaj to chuda ryba morska. Ryby morskie zawierają kwasy tłuszczowe omega 3. Największa ich zawartość znajduje się w tłustych rybach takich jak makrela czy śledź. Mintaj to dobrej jakości białko zwierzęce. Białko jest niezbędnym budulcem dla naszego ciała. Potrzebne jest do prawidłowej regeneracji uszkodzonych tkanek oraz do produkcji hormonów białkowych i enzymów. Papryka czerwona jest bardzo dobrym źródłem błonnika pokarmowego, który reguluje pracę naszych jelit. Zawiera także dużą ilość witaminy C i likopenu, który jest jej naturalnym barwnikiem i przeciwutleniaczem.
Podsumowując pyszna ryba z warzywami to pomysł na obiad dla całej rodziny. Ryba pieczona zawiera mniejszą ilość kalorii niż smażone ryby. To, ile czasu piec rybę zależy od grubości fileta, średniej grubości filet wystarczy trzymać w piekarniku przez około 20 minut. Danie jest gotowe do spożycia od razu po przygotowaniu.
Alergeny w filecie z mintaja z piekarnika
Lista alergenów dla filetu z mintaja z piekarnika przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mintaj filet
Wartości odżywcze filetu z mintaja z piekarnika
Filet z mintaja z piekarnika to danie zawierające dużą ilość białka zwierzęcego. Danie jest także bogate w błonnik pokarmowy. Zawiera wiele cennych składników mineralnych i witamin. Nie zawiera glutenu i ma niski indeks glikemiczny.
Energia i białka
(300g)
Węglowodany
(300g)
Tłuszcze
(300g)
Witaminy
(300g)
Składniki mineralne
(300g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.