Przepis na filet z kurczaka zapiekany krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
piekarnik, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia

Pierś podziel na porcje, dopraw solą, pieprzem i umieść w misce.

Do miski dodaj majonez i ketchup, wymieszaj.

Odstaw na 10 minut.

Posiekaj koper i dodaj do marynaty.

Ułóż kurczaka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Zetrzyj ser na tarce i wyłóż na mięso.

Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 25 minut.

Kurczaka podawaj z dodatkiem puree ziemniaczanego.

Filet z kurczaka zapiekany podany w naczyniu żaroodpornym.
Filet z kurczaka zapiekany
Koszt przygotowania dania
37.68 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
636 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
55

Filet z kurczaka zapiekany - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o filecie z kurczaka zapiekany

Filet z kurczaka zapiekany to bardzo dobry pomysł na obiad dla całej rodziny. Filet pieczony w piekarniku jest bardzo prostym daniem i można go przygotować, nie spędzając godzin w kuchni. Przepis na filet z kurczaka zapiekany jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia, aby go przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: pierś z kurczaka, ketchup, majonez, koper, ser żółty, sól, pieprz.

Jak zrobić filet z kurczaka zapiekany? Pierś podziel na porcje, dopraw solą, pieprzem i umieść w misce. Do miski dodaj majonez i ketchup, wymieszaj. Odstaw na 10 minut. Posiekaj koper i dodaj do marynaty. Ułóż kurczaka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zetrzyj ser na tarce i wyłóż na mięso. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 25 minut. Kurczaka podawaj z dodatkiem puree ziemniaczanego.

Pierś z kurczaka jest mięsem prawie całkowicie pozbawionym tłuszczu. Zawiera jednak bardzo dużo łatwo przyswajalnego białka, które zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy. Mięso z piersi kurczaka zawiera fosfor i potas oraz witaminy A, C i E. Witamina E zwana witaminą młodości. Znaleźć możemy ją tylko w warzywach, jest bardzo wrażliwa na wysoką temperaturę. Witamina E ponadto pomaga zmniejszyć poziom cholesterolu frakcji LDL oraz wspomaga prawidłową pracę układu nerwowego. Witamina C jest naturalnym przeciwutleniaczem. Witamina C jest bardzo nietrwała i ulega rozłożeniu pod wpływem promieni słonecznych i temperatury. Witamina C wzmacnia odporność i pomaga dbać o stan naczyń krwionośnych. Witamina C ponadto ma wpływ na syntezę kolagenu w naszym ciele. Możesz użyć także domowego sosu pomidorowego lub ketchupu.

Podsumowując pyszny zapiekany w piekarniku kurczak to bardzo szybki i prosty obiad dla całej rodziny. Marynata do kurczaka zapobiega jego wysychaniu, lecz pilnuj czasu trzymania mięsa w piekarniku. Kurczak jest dobry po spożycia od razu po przygotowaniu. Można go przechowywać w lodówce maksymalnie jeden dzień. Marynatę do kurczaka można przygotować również na bazie jogurtu.

Wartości odżywcze fileta z kurczaka zapiekany

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(330g)
Energia (kalorie)
193.00 kcal
636.90 kcal
Białko
17.58 g
58.03 g
Fenyloalanina
0.77 mg
2.54 mg
Brak danych dla: ketchup.
czytaj dalej

Węglowodany w filecie z kurczaka zapiekany

Na 100g
Na porcję
(330g)
Węglowodany
4.66 g
15.36 g
Węglowodany przyswajalne
4.56 g
15.06 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.09 g
0.31 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(330g)
Tłuszcz
11.36 g
37.50 g
Tłuszcze nasycone
4.78 g
15.76 g
Tłuszcze nienasycone
6.59 g
21.74 g
Tłuszcze jednonasycone
2.87 g
9.46 g
Tłuszcze wielonasycone
3.72 g
12.28 g
Cholesterol
64.21 mg
211.89 mg

Witaminy w przepisie na filet z kurczaka zapiekany

Na 100g
Na porcję
(330g)
Witamina A
44.05 µg (mcg)
145.35 µg (mcg)
Witamina B6
0.53 mg
1.74 mg
Witamina B12
0.37 µg (mcg)
1.21 µg (mcg)
Witamina C
2.53 mg
8.36 mg
Witamina D
0.09 µg (mcg)
0.30 µg (mcg)
Witamina E
0.62 mg
2.04 mg
Brak danych dla: koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej
Retinol
31.20 µg (mcg)
102.97 µg (mcg)
Tiamina
0.06 mg
0.21 mg
Ryboflawina
0.19 mg
0.63 mg
Niacyna
6.03 mg
19.91 mg
Foliany
13.68 µg (mcg)
45.16 µg (mcg)
Beta karoten
49.47 µg (mcg)
163.26 µg (mcg)
Brak danych dla: koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na filet z kurczaka zapiekany

Na 100g
Na porcję
(330g)
Sód
335.74 mg
1107.93 mg
Potas
279.50 mg
922.36 mg
Wapń
115.82 mg
382.20 mg
Fosfor
217.20 mg
716.77 mg
Magnez
24.47 mg
80.76 mg
Żelazo
0.48 mg
1.57 mg
Cynk
1.05 mg
3.47 mg
Miedź
0.05 mg
0.16 mg
Mangan
0.04 mg
0.12 mg
Brak danych dla: ketchup.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny fileta z kurczaka zapiekany 55
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w filecie z kurczaka zapiekany

Lista alergenów dla fileta z kurczaka zapiekany przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser żółty

Cena przygotowania fileta z kurczaka zapiekany

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
800 g
16.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 2
25.60
Za 800 g
Majonez
100 g
5 płaskich łyżek stołowych
4.00
Za 270.0 g
Liczba opakowań 1
1.48
Za 100 g
Ketchup
200 g
5.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Koperek ogrodowy świeży
30 g
1 pęczek
2.50
Za 25.0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 30 g
Ser żółty
200 g
4.20
Za 150.0 g
Liczba opakowań 2
5.60
Za 200 g
Koszt składników
54.40
Jak oceniasz przepis na filet z kurczaka zapiekany
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób