Filet z kurczaka zapiekany
- Piersi kurczaka bez skóry (800 g)
- Majonez - 5 płaskich łyżek stołowych (100 g)
- Ketchup (200 g)
- Koperek ogrodowy świeży - 1 pęczek (30 g)
- Ser żółty (200 g)
Przepis na filet z kurczaka zapiekany krok po kroku
Pierś podziel na porcje, dopraw solą, pieprzem i umieść w misce.
Do miski dodaj majonez i ketchup, wymieszaj.
Odstaw na 10 minut.
Posiekaj koper i dodaj do marynaty.
Ułóż kurczaka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Zetrzyj ser na tarce i wyłóż na mięso.
Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 25 minut.
Kurczaka podawaj z dodatkiem puree ziemniaczanego.
- Kapuśniak
- Pierś z kurczaka
- Kurczak curry
- Tortilla z kurczakiem
- Filet z kurczaka
- Ryż z warzywami
- Pad thai z kurczakiem
- Butter chicken
- Kurczak po chińsku
- Kotleciki siekane z kurczaka
- Pieczona pierś z kurczaka
- Filet z kurczaka z piekarnika
- Sałatka z kurczakiem i makaronem
- Zapiekanka gyros
- Nuggetsy z piekarnika
- Tagliatelle z kurczakiem
- Kurczak ze szpinakiem
- Kotlety z piersi kurczaka
- Filet z kurczaka
Więcej informacji na temat fileta z kurczaka zapiekany
Filet z kurczaka zapiekany to bardzo dobry pomysł na obiad dla całej rodziny. Filet pieczony w piekarniku jest bardzo prostym daniem i można go przygotować, nie spędzając godzin w kuchni. Przepis na filet z kurczaka zapiekany jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia, aby go przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: pierś z kurczaka, ketchup, majonez, koper, ser żółty, sól, pieprz.
Jak zrobić filet z kurczaka zapiekany? Pierś podziel na porcje, dopraw solą, pieprzem i umieść w misce. Do miski dodaj majonez i ketchup, wymieszaj. Odstaw na 10 minut. Posiekaj koper i dodaj do marynaty. Ułóż kurczaka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zetrzyj ser na tarce i wyłóż na mięso. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 25 minut. Kurczaka podawaj z dodatkiem puree ziemniaczanego.
Pierś z kurczaka jest mięsem prawie całkowicie pozbawionym tłuszczu. Zawiera jednak bardzo dużo łatwo przyswajalnego białka, które zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy. Mięso z piersi kurczaka zawiera fosfor i potas oraz witaminy A, C i E. Witamina E zwana witaminą młodości. Znaleźć możemy ją tylko w warzywach, jest bardzo wrażliwa na wysoką temperaturę. Witamina E ponadto pomaga zmniejszyć poziom cholesterolu frakcji LDL oraz wspomaga prawidłową pracę układu nerwowego. Witamina C jest naturalnym przeciwutleniaczem. Witamina C jest bardzo nietrwała i ulega rozłożeniu pod wpływem promieni słonecznych i temperatury. Witamina C wzmacnia odporność i pomaga dbać o stan naczyń krwionośnych. Witamina C ponadto ma wpływ na syntezę kolagenu w naszym ciele. Możesz użyć także domowego sosu pomidorowego lub ketchupu.
Podsumowując pyszny zapiekany w piekarniku kurczak to bardzo szybki i prosty obiad dla całej rodziny. Marynata do kurczaka zapobiega jego wysychaniu, lecz pilnuj czasu trzymania mięsa w piekarniku. Kurczak jest dobry po spożycia od razu po przygotowaniu. Można go przechowywać w lodówce maksymalnie jeden dzień. Marynatę do kurczaka można przygotować również na bazie jogurtu.
Alergeny w filecie z kurczaka zapiekany
Lista alergenów dla fileta z kurczaka zapiekany przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
- Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser żółty
Wartości odżywcze fileta z kurczaka zapiekany
Filet z kurczaka zapiekany to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego, które jest białkiem pełnowartościowym. Pierś zawiera także spora ilość tłuszczy nasyconych, dlatego na co dzień wybieraj ser o niższej zawartości tłuszczu.
Energia i białka
(330g)
Węglowodany
(330g)
Tłuszcze
(330g)
Witaminy
(330g)
Składniki mineralne
(330g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.