Filet z kurczaka zapiekany

Opublikowano: 11.04.2022 r.
Piersi kurczaka, majonez, ketchup, koperek i ser żółty – to wszystko, czego potrzebujesz, żeby przygotować pyszną zapiekankę z fileta z kurczaka. Chrupiący ser, aromatyczny koperek i ketchupa-majonezowy sos tworzą idealną kombinację smaków. Zrobienie tego dania jest proste, a efekt końcowy zadowoli każdego miłośnika domowej kuchni.
Składniki dla 4 porcji:
- Piersi kurczaka bez skóry - 800 g
 - Majonez - 100 g (5 płaskich łyżek stołowych)
 - Ketchup - 200 g
 - Koperek ogrodowy świeży - 30 g (1 pęczek)
 - Ser żółty - 200 g
 - Przyprawy - sól, pieprz
 
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia
 
Przepis krok po kroku
- Pierś podziel na porcje, dopraw solą, pieprzem i umieść w misce.
 - Do miski dodaj majonez i ketchup, wymieszaj.
 - Odstaw na 10 minut.
 - Posiekaj koper i dodaj do marynaty.
 - Ułóż kurczaka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
 - Zetrzyj ser na tarce i wyłóż na mięso.
 - Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 25 minut.
 - Kurczaka podawaj z dodatkiem puree ziemniaczanego.
 
Komentarz dietetyka
Filet z kurczaka zapiekany to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego, które jest białkiem pełnowartościowym. Pierś zawiera także spora ilość tłuszczy nasyconych, dlatego na co dzień wybieraj ser o niższej zawartości tłuszczu.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny