Przepis na filet z kurczaka z warzywami krok po kroku
- Piersi kurczaka bez skóry 400 g 2 sztuki
- Marchewka 120 g 2 sztuki
- Papryka czerwona 100 g 1 sztuka
- Papryka zielona 100 g 1 sztuka
- Seler korzeniowy 100 g 1 sztuka
- Cebula 100 g 1 sztuka
- Czosnek 10 g 2 ząbki
- Olej rzepakowy 20 ml 2 łyżki
Pierś z kurczaka dokładnie umyj i oczyść, pokrój w kostkę.
Olej rozgrzej na patelni, wrzuć drobno pokrojoną cebulę i czosnek.
Dodaj mięso i delikatnie obsmażaj, następnie dopraw do smaku.
Papryki i marchew pokrój w słupki, seler zetrzyj na tarce i wrzuć na patelnię.
Danie duś pod przykryciem tak, aby powstał delikatny sos.
Potrawę podawaj z ryżem.
-
Pierś z kurczaka
-
Filet z kurczaka
-
Pad thai z kurczakiem
-
Kotleciki siekane z kurczaka
-
Pieczona pierś z kurczaka
-
Filet z kurczaka z piekarnika
-
Sałatka z kurczakiem i makaronem
-
Tagliatelle z kurczakiem
-
Nuggetsy z piekarnika
-
Kotlety z piersi kurczaka
-
Makaron po chińsku
-
Kurczak po toskańsku
-
Kurczak na ryżu
-
Quritto
-
Pierożki wonton z kurczakiem
-
Strogonow z kurczaka
-
Leczo z kurczakiem
-
Terrina
-
Filet z kurczaka

(liczba kalorii)
Filet z kurczaka z warzywami - cechy przepisu
Więcej o filecie z kurczaka z warzywami
Filet z kurczaka z warzywami to świetny pomysł na szybki i łatwy w przygotowaniu domowy obiad, który polubi każdy. Jest to pyszne połączenie chudego gatunku mięsa i sporej ilości warzyw. Danie idealnie pasuje z dodatkiem ryżu.
Jednym z głównych składników jest pierś z kurczaka.
Drób należy do chudych mięs, jest to źródło łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka. Mięso drobiowe dostarczy do naszego organizmu dodatkowo spore ilości witamin z grupy B, witaminę A, D, E.
Do przygotowania mojego przepisu będzie potrzebne Ci chude mięso, sam zdecyduj czy będzie to pierś z kurczaka, czy z indyka, marchew, papryka, seler, odrobina oleju rzepakowego, cebula i czosnek. Możesz postawić na dowolne warzywa, wszystkie będą dobre, a danie smaczne.
Zatem, jak zrobić filet z kurczaka z warzywami?
W pierwszej kolejności dokładnie umyj mięso, oczyść je i pokrój w kostkę.
Dopraw mięso do smaku i zostaw na chwilę z boku. Jeśli masz więcej czasu, zalej je odrobiną oleju i zostaw w lodówce na kilka godzin. Wtedy mięso będzie zdecydowanie bardziej aromatyczne i wilgotne.
Jeśli zależy Ci na czasie, od razu usmaż mięso na patelni z rozgrzanym olejem rzepakowym i dodatkiem cebuli oraz czosnku.
Pamiętaj, że warto dodawać takie warzywa jak cebula i czosnek do wielu dań szczególnie w okresie jesienno -zimowym, gdzie musimy dbać o naszą odporność. Mają one właściwości przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne.
Warzywa pokrój w dowolny sposób, najlepiej, jeśli papryki i marchew pokroisz w słupki, a seler zetrzesz na tarce.
Dorzuć całość na patelnie i duś pod przykryciem. Gotuj delikatnie do momentu, aż mięso będzie soczyste, a warzywa staną się miękkie. Jeśli chcesz, możesz przygotować w piekarniku. Wystarczy, że przełożysz składniki do naczynia żaroodpornego i delikatnie zapieczesz.
Skoro już znasz mój prosty przepis na filet z kurczaka z warzywami, wykorzystaj go i przygotuj na obiad. Będzie to też dobry pomysł na kolację w gronie znajomych lub lunch, który z łatwością możesz zabrać do szkoły, pracy czy na uczelnie.
Wartości odżywcze fileta z kurczaka z warzywami
Energia i białka
(200g)
Węglowodany w filecie z kurczaka z warzywami
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy w przepisie na filet z kurczaka z warzywami
(200g)
Składniki mineralne w przepisie na filet z kurczaka z warzywami
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w filecie z kurczaka z warzywami
Lista alergenów dla fileta z kurczaka z warzywami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Seler korzeniowy