Przepis na filet z kurczaka z warzywami krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka wędzona, papryka ostra
To będzie niezbędne
patelnia duża

Pierś z kurczaka dokładnie umyj i oczyść, pokrój w kostkę.

Olej rozgrzej na patelni, wrzuć drobno pokrojoną cebulę i czosnek.

Dodaj mięso i delikatnie obsmażaj, następnie dopraw do smaku.

Papryki i marchew pokrój w słupki, seler zetrzyj na tarce i wrzuć na patelnię.

Danie duś pod przykryciem tak, aby powstał delikatny sos.

Potrawę podawaj z ryżem.

filet z kurczaka z warzywami
Filet z kurczaka z warzywami
Koszt przygotowania dania
18.94 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
179 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
50

Filet z kurczaka z warzywami - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o filecie z kurczaka z warzywami

Filet z kurczaka z warzywami to świetny pomysł na szybki i łatwy w przygotowaniu domowy obiad, który polubi każdy. Jest to pyszne połączenie chudego gatunku mięsa i sporej ilości warzyw. Danie idealnie pasuje z dodatkiem ryżu.

Jednym z głównych składników jest pierś z kurczaka.

Drób należy do chudych mięs, jest to źródło łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka. Mięso drobiowe dostarczy do naszego organizmu dodatkowo spore ilości witamin z grupy B, witaminę A, D, E.

Do przygotowania mojego przepisu będzie potrzebne Ci chude mięso, sam zdecyduj czy będzie to pierś z kurczaka, czy z indyka, marchew, papryka, seler, odrobina oleju rzepakowego, cebula i czosnek. Możesz postawić na dowolne warzywa, wszystkie będą dobre, a danie smaczne.

Zatem, jak zrobić filet z kurczaka z warzywami?

W pierwszej kolejności dokładnie umyj mięso, oczyść je i pokrój w kostkę.

Dopraw mięso do smaku i zostaw na chwilę z boku. Jeśli masz więcej czasu, zalej je odrobiną oleju i zostaw w lodówce na kilka godzin. Wtedy mięso będzie zdecydowanie bardziej aromatyczne i wilgotne.

Jeśli zależy Ci na czasie, od razu usmaż mięso na patelni z rozgrzanym olejem rzepakowym i dodatkiem cebuli oraz czosnku.

Pamiętaj, że warto dodawać takie warzywa jak cebula i czosnek do wielu dań szczególnie w okresie jesienno -zimowym, gdzie musimy dbać o naszą odporność. Mają one właściwości przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne.

Warzywa pokrój w dowolny sposób, najlepiej, jeśli papryki i marchew pokroisz w słupki, a seler zetrzesz na tarce.

Dorzuć całość na patelnie i duś pod przykryciem. Gotuj delikatnie do momentu, aż mięso będzie soczyste, a warzywa staną się miękkie. Jeśli chcesz, możesz przygotować w piekarniku. Wystarczy, że przełożysz składniki do naczynia żaroodpornego i delikatnie zapieczesz.

Skoro już znasz mój prosty przepis na filet z kurczaka z warzywami, wykorzystaj go i przygotuj na obiad. Będzie to też dobry pomysł na kolację w gronie znajomych lub lunch, który z łatwością możesz zabrać do szkoły, pracy czy na uczelnie.

Wartości odżywcze fileta z kurczaka z warzywami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kalorie)
89.69 kcal
179.39 kcal
Białko
10.13 g
20.25 g

Węglowodany w filecie z kurczaka z warzywami

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany
4.63 g
9.27 g
Węglowodany przyswajalne
3.49 g
6.98 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.14 g
2.29 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz
3.34 g
6.67 g
Tłuszcze nasycone
0.84 g
1.69 g
Tłuszcze nienasycone
2.49 g
4.98 g
Tłuszcze jednonasycone
1.69 g
3.38 g
Tłuszcze wielonasycone
0.80 g
1.60 g
Tłuszcze trans
0.00 g
0.01 g
Cholesterol
30.74 mg
61.47 mg

Witaminy w przepisie na filet z kurczaka z warzywami

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A
127.68 µg (mcg)
255.37 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.44 mg
0.89 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.09 µg (mcg)
0.18 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
24.60 mg
49.20 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina E
0.49 mg
0.98 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
3.79 µg (mcg)
7.58 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.07 mg
0.14 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.11 mg
0.21 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
4.41 mg
8.83 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
14.96 µg (mcg)
29.92 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
1239.53 µg (mcg)
2479.05 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na filet z kurczaka z warzywami

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód
39.53 mg
79.05 mg
Potas
272.85 mg
545.71 mg
Wapń
16.92 mg
33.83 mg
Fosfor
115.72 mg
231.43 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
19.04 mg
38.08 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.39 mg
0.78 mg
Cynk
0.42 mg
0.84 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.05 mg
0.09 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny fileta z kurczaka z warzywami 50
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w filecie z kurczaka z warzywami

Lista alergenów dla fileta z kurczaka z warzywami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy

Cena przygotowania fileta z kurczaka z warzywami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
400 g
2 sztuki
16.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
12.80
Za 400 g
Marchewka
120 g
2 sztuki
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 120 g
Papryka czerwona
100 g
1 sztuka
4.50
Za 250.0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 100 g
Papryka zielona
100 g
1 sztuka
2.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 100 g
Seler korzeniowy
100 g
1 sztuka
8.00
Za 400.0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 100 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50.0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koszt składników
46.00
Jak oceniasz przepis na filet z kurczaka z warzywami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób