Filet z kurczaka z warzywami

Opublikowano: 07.03.2022 r., 18:30 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pyszne danie z kurczaka
Filet z kurczaka z warzywami
Szybkie i proste w przygotowaniu danie chińskie z dużą ilością warzyw i dodatkiem mięsa nasyci każdego członka Twojej rodziny.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie i Czas duszenia 20 min
179 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
50
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Piersi kurczaka bez skóry - 2 sztuki (400 g)
  • Marchewka - 2 sztuki (120 g)
  • Papryka czerwona - 1 sztuka (100 g)
  • Papryka zielona - 1 sztuka (100 g)
  • Seler korzeniowy - 1 sztuka (100 g)
  • Cebula - 1 sztuka (100 g)
  • Czosnek - 2 ząbki (10 g)
  • Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka wędzona, papryka ostra
Sprzęt kuchenny
patelnia duża

Przepis na filet z kurczaka z warzywami krok po kroku

Pierś z kurczaka dokładnie umyj i oczyść, pokrój w kostkę.

Olej rozgrzej na patelni, wrzuć drobno pokrojoną cebulę i czosnek.

Dodaj mięso i delikatnie obsmażaj, następnie dopraw do smaku.

Papryki i marchew pokrój w słupki, seler zetrzyj na tarce i wrzuć na patelnię.

Danie duś pod przykryciem tak, aby powstał delikatny sos.

Potrawę podawaj z ryżem.

Jak oceniasz przepis na filet z kurczaka z warzywami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,1% osób

Więcej informacji na temat fileta z kurczaka z warzywami

Filet z kurczaka z warzywami to świetny pomysł na szybki i łatwy w przygotowaniu domowy obiad, który polubi każdy. Jest to pyszne połączenie chudego gatunku mięsa i sporej ilości warzyw. Danie idealnie pasuje z dodatkiem ryżu.

Jednym z głównych składników jest pierś z kurczaka.

Drób należy do chudych mięs, jest to źródło łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka. Mięso drobiowe dostarczy do naszego organizmu dodatkowo spore ilości witamin z grupy B, witaminę A, D, E.

Do przygotowania mojego przepisu będzie potrzebne Ci chude mięso, sam zdecyduj czy będzie to pierś z kurczaka, czy z indyka, marchew, papryka, seler, odrobina oleju rzepakowego, cebula i czosnek. Możesz postawić na dowolne warzywa, wszystkie będą dobre, a danie smaczne.

Zatem, jak zrobić filet z kurczaka z warzywami?

W pierwszej kolejności dokładnie umyj mięso, oczyść je i pokrój w kostkę.

Dopraw mięso do smaku i zostaw na chwilę z boku. Jeśli masz więcej czasu, zalej je odrobiną oleju i zostaw w lodówce na kilka godzin. Wtedy mięso będzie zdecydowanie bardziej aromatyczne i wilgotne.

Jeśli zależy Ci na czasie, od razu usmaż mięso na patelni z rozgrzanym olejem rzepakowym i dodatkiem cebuli oraz czosnku.

Pamiętaj, że warto dodawać takie warzywa jak cebula i czosnek do wielu dań szczególnie w okresie jesienno -zimowym, gdzie musimy dbać o naszą odporność. Mają one właściwości przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne.

Warzywa pokrój w dowolny sposób, najlepiej, jeśli papryki i marchew pokroisz w słupki, a seler zetrzesz na tarce.

Dorzuć całość na patelnie i duś pod przykryciem. Gotuj delikatnie do momentu, aż mięso będzie soczyste, a warzywa staną się miękkie. Jeśli chcesz, możesz przygotować w piekarniku. Wystarczy, że przełożysz składniki do naczynia żaroodpornego i delikatnie zapieczesz.

Skoro już znasz mój prosty przepis na filet z kurczaka z warzywami, wykorzystaj go i przygotuj na obiad. Będzie to też dobry pomysł na kolację w gronie znajomych lub lunch, który z łatwością możesz zabrać do szkoły, pracy czy na uczelnie.

Alergeny w filecie z kurczaka z warzywami

Lista alergenów dla fileta z kurczaka z warzywami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy

Wartości odżywcze fileta z kurczaka z warzywami

na 100g gotowej potrawy

Danie możesz przygotować w prosty sposób w wersji bezmięsnej, wystarczy, że pominiesz dodatek mięsa.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
89.69
179.39
Białko (g)
10.13
20.25

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
4.63
9.27
Węglowodany przyswajalne (g)
3.49
6.98
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.14
2.29

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
3.34
6.67
Tłuszcze nasycone (g)
0.84
1.69
Tłuszcze nienasycone (g)
2.49
4.98
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.69
3.38
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.80
1.60
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.01
Cholesterol (mg)
30.74
61.47

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
127.68
255.37
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.44
0.89
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.09
0.18
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
24.60
49.20
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.49
0.98
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
3.79
7.58
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.07
0.14
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.11
0.21
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
4.41
8.83
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
14.96
29.92
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
1239.53
2479.05
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
39.53
79.05
Potas (mg)
272.85
545.71
Wapń (mg)
16.92
33.83
Fosfor (mg)
115.72
231.43
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
19.04
38.08
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.39
0.78
Cynk (mg)
0.42
0.84
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.05
0.09
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny fileta z kurczaka z warzywami 50
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania fileta z kurczaka z warzywami

Koszt składników
46.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
400 g
2 sztuki
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
12.80
Za 400 g
Marchewka
120 g
2 sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 120 g
Papryka czerwona
100 g
1 sztuka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 100 g
Papryka zielona
100 g
1 sztuka
2.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 100 g
Seler korzeniowy
100 g
1 sztuka
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 100 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koszt składników
46.00