Filet z kurczaka z piekarnika
- Piersi kurczaka bez skóry (500 g)
- Oliwa z oliwek (75 ml)
- Sok z cytryny (10 ml)
- Musztarda (25 g)
Przepis na filet z kurczaka z piekarnika krok po kroku
W misce zmieszaj oliwę, sok z cytryny i musztardę. Dodaj posiekany szczypiorek i przyprawy.
Filety włóż do marynaty i odstaw na 30 minut.
Mięso ułóż w naczyniu żaroodpornym i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 25 minut.
-
Kapuśniak
-
Pierś z kurczaka
-
Kurczak curry
-
Tortilla z kurczakiem
-
Filet z kurczaka
-
Ryż z warzywami
-
Pad thai z kurczakiem
-
Butter chicken
-
Kurczak po chińsku
-
Kotleciki siekane z kurczaka
-
Pieczona pierś z kurczaka
-
Sałatka z kurczakiem i makaronem
-
Zapiekanka gyros
-
Nuggetsy z piekarnika
-
Tagliatelle z kurczakiem
-
Kurczak ze szpinakiem
-
Kotlety z piersi kurczaka
-
Kapsalon
-
Filet z kurczaka
Więcej informacji na temat fileta z kurczaka z piekarnika
Filet z kurczaka z piekarnika jest naprawdę doskonałą opcją na pyszny i lekki posiłek. Ma obniżoną ilość tłuszczu, a smakuje fantastycznie, sprawdzi się nawet na diecie. Całość jest niezwykle łatwa w przygotowaniu, ale nie można powiedzieć, że to nudne danie. Sprawdzi się idealnie nawet na diecie redukcyjnej. Najlepiej połączyć je z ziemniakami, kaszą lub makaronem.
Przepis na filet z kurczaka z piekarnika pozwala na przygotowanie naprawdę wyjątkowego dania, pełnego smaku i aromatu, w kilka chwil. Tak upieczona pierś jest niezwykle soczysta, dlatego nie potrzebuje dodatkowych sosów. Ma również pyszny smak, który zachwyca każdego, kto jej spróbuje. To mięso po które często sięgają osoby na diecie redukcyjnej, jednak warto je włączyć do codziennego menu niekoniecznie podczas odchudzania. To mięso delikatne, niezbyt tłuste, a przy tym wypełnione pełnowartościowym białkiem po brzegi. Jest również lekkostrawne. Dlatego będzie uniwersalną bazą dla wielu dań. To idealny wybór dla wszystkich na lekkostrawnej diecie, gdyż tak przygotowane mięso nie jest zbyt tłuste ani kaloryczne. Poza tym kurczak to świetne źródło witamin z grupy B, które dbają o zdrowie układu nerwowego. A także cynku, który wspomaga odporność. Jest wspaniałym wyborem na co dzień. W tym daniu można zastąpić go również indykiem, który ma podobne właściwości.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić filet z kurczaka z piekarnika, by był pyszny, ale także soczysty, to te prosty przepis będzie doskonałą inspiracją. Powstaje z niego smaczny posiłek. To doskonały pomysł na danie, które świetnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. To również dobry wybór dla dzieci, gdyż pierś jest niezwykle delikatna i łagodna. Dzięki uniwersalności tego dania można go podawać z wciąż nowymi produktami, dzięki temu tak przygotowany kurczak nigdy się nie nudzi. Ten sprawdzony przepis zawsze się udaje i pozwala na stworzenie pysznego posiłku, który wspaniale sprawdzi się na obiad. Ten przepis na filet z kurczaka będzie dobrym wyborem nawet dla początkujących kucharzy.
Alergeny w filecie z kurczaka z piekarnika
Lista alergenów dla fileta z kurczaka z piekarnika przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Musztarda
Wartości odżywcze fileta z kurczaka z piekarnika
To zdrowa opcja, która zawiera sporo białka i witamin.
Energia i białka
(153g)
Węglowodany
(153g)
Tłuszcze
(153g)
Witaminy
(153g)
Składniki mineralne
(153g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.