Filet z kurczaka z piekarnika

Opublikowano: 01.04.2022 r., 16:17 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pieczony filet z kurczaka
Filet z kurczaka z piekarnika
Filet z kurczaka z piekarnika jest naprawdę doskonałą opcją na pyszny i lekki posiłek. Ma obniżoną ilość tłuszczu, a smakuje fantastycznie, sprawdzi się nawet na diecie.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 25 min
321 kcal
Kcal w porcji
153 g
Wielkość porcji
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Piersi kurczaka bez skóry (500 g)
  • Oliwa z oliwek (75 ml)
  • Sok z cytryny (10 ml)
  • Musztarda (25 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, szczypiorek, mielony czosnek
Sprzęt kuchenny
piekarnik, naczynie żaroodporne, duża miska

Przepis na filet z kurczaka z piekarnika krok po kroku

W misce zmieszaj oliwę, sok z cytryny i musztardę. Dodaj posiekany szczypiorek i przyprawy.

Filety włóż do marynaty i odstaw na 30 minut.

Mięso ułóż w naczyniu żaroodpornym i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 25 minut.

Jak oceniasz przepis na filet z kurczaka z piekarnika
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,8% osób

Więcej informacji na temat fileta z kurczaka z piekarnika

Filet z kurczaka z piekarnika jest naprawdę doskonałą opcją na pyszny i lekki posiłek. Ma obniżoną ilość tłuszczu, a smakuje fantastycznie, sprawdzi się nawet na diecie. Całość jest niezwykle łatwa w przygotowaniu, ale nie można powiedzieć, że to nudne danie. Sprawdzi się idealnie nawet na diecie redukcyjnej. Najlepiej połączyć je z ziemniakami, kaszą lub makaronem.

Przepis na filet z kurczaka z piekarnika pozwala na przygotowanie naprawdę wyjątkowego dania, pełnego smaku i aromatu, w kilka chwil. Tak upieczona pierś jest niezwykle soczysta, dlatego nie potrzebuje dodatkowych sosów. Ma również pyszny smak, który zachwyca każdego, kto jej spróbuje. To mięso po które często sięgają osoby na diecie redukcyjnej, jednak warto je włączyć do codziennego menu niekoniecznie podczas odchudzania. To mięso delikatne, niezbyt tłuste, a przy tym wypełnione pełnowartościowym białkiem po brzegi. Jest również lekkostrawne. Dlatego będzie uniwersalną bazą dla wielu dań. To idealny wybór dla wszystkich na lekkostrawnej diecie, gdyż tak przygotowane mięso nie jest zbyt tłuste ani kaloryczne. Poza tym kurczak to świetne źródło witamin z grupy B, które dbają o zdrowie układu nerwowego. A także cynku, który wspomaga odporność. Jest wspaniałym wyborem na co dzień. W tym daniu można zastąpić go również indykiem, który ma podobne właściwości.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić filet z kurczaka z piekarnika, by był pyszny, ale także soczysty, to te prosty przepis będzie doskonałą inspiracją. Powstaje z niego smaczny posiłek. To doskonały pomysł na danie, które świetnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. To również dobry wybór dla dzieci, gdyż pierś jest niezwykle delikatna i łagodna. Dzięki uniwersalności tego dania można go podawać z wciąż nowymi produktami, dzięki temu tak przygotowany kurczak nigdy się nie nudzi. Ten sprawdzony przepis zawsze się udaje i pozwala na stworzenie pysznego posiłku, który wspaniale sprawdzi się na obiad. Ten przepis na filet z kurczaka będzie dobrym wyborem nawet dla początkujących kucharzy.

Alergeny w filecie z kurczaka z piekarnika

Lista alergenów dla fileta z kurczaka z piekarnika przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda

Wartości odżywcze fileta z kurczaka z piekarnika

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, która zawiera sporo białka i witamin.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(153g)
Energia (kcal)
209.91
321.16
Białko (g)
18.62
28.49

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(153g)
Węglowodany (g)
0.33
0.51
Węglowodany przyswajalne (g)
0.15
0.23
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.18
0.28
Sacharoza (cukier) (g)
0.01
0.01
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Glukoza (g)
0.02
0.02
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Fruktoza (g)
0.02
0.03
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Skrobia (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Laktoza (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(153g)
Tłuszcz (g)
14.59
22.32
Tłuszcze nasycone (g)
3.41
5.21
Tłuszcze nienasycone (g)
11.18
17.10
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
9.54
14.60
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.64
2.50
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
59.84
91.55

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(153g)
Witamina A (µg (mcg))
7.54
11.54
Witamina B6 (mg)
0.67
1.02
Witamina B12 (µg (mcg))
0.17
0.26
Witamina C (mg)
0.65
1.00
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
2.24
3.43
Retinol (µg (mcg))
7.38
11.29
Tiamina (mg)
0.08
0.13
Ryboflawina (mg)
0.15
0.23
Niacyna (mg)
7.89
12.08
Foliany (µg (mcg))
7.99
12.23
Beta karoten (µg (mcg))
1.29
1.97

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(153g)
Sód (mg)
82.23
125.81
Potas (mg)
281.73
431.05
Wapń (mg)
6.90
10.56
Fosfor (mg)
179.15
274.10
Magnez (mg)
25.02
38.28
Żelazo (mg)
0.44
0.67
Cynk (mg)
0.58
0.89
Miedź (mg)
0.04
0.06
Mangan (mg)
0.01
0.01
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny fileta z kurczaka z piekarnika 0
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania fileta z kurczaka z piekarnika

Koszt składników
39.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
500 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
16.00
Za 500 g
Oliwa z oliwek
75 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
3.00
Za 75 ml
Sok z cytryny
10 ml
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
0.50
Za 10 ml
Musztarda
25 g
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.28
Za 25 g
Koszt składników
39.00