Przepis na filet z kurczaka z pieczarkami krok po kroku
- Piersi kurczaka bez skóry 800 g
- Pieczarki 400 g
- Cebula 300 g 2 średnie sztuki
- Ser żółty 300 g
- Olej rzepakowy 100 ml niepełne pół szklanki
- Natka pietruszki 30 g 1 pęczek
Pierś kurczaka podziel na porcje.
Dopraw przyprawą i odłóż na 20 minut.
Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.
Pieczarki pokrój w plastry.
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.
Dodaj pieczarki i smaż przez 10 minut.
Dopraw pieczarki solą, pieprzem.
Posiekaj natkę pietruszki i dodaj do pieczarek.
Zetrzyj na tarce ser żółty.
Piersi z kurczaka umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 20 minut.
Wyłóż na piersi pieczarki i ser żółty.
Zapiecz w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez 5-7 minut.
Podawaj pierś z dodatkiem sałatki ze świeżych warzyw i ziemniaków gotowanych.
-
Udka z kurczaka
-
Szu szu
-
Makaron z kurczakiem
-
Kurczak curry
-
Tortilla z kurczakiem
-
Filet z kurczaka
-
Roladki z kurczaka
-
Kurczak pieczony
-
Marynata do kurczaka
-
Kurczak po wietnamsku
-
Kurczak po chińsku
-
Zapiekanka z kurczakiem
-
Kurczak po tajsku
-
Makaron ze szpinakiem i kurczakiem
-
Kotleciki siekane z kurczaka
-
Kurczak gong bao
-
Filet z kurczaka z piekarnika
-
Pałki z kurczaka
-
Pomysł na obiad z kurczakiem

(liczba kalorii)
Filet z kurczaka z pieczarkami - cechy przepisu
Więcej o filecie z kurczaka z pieczarkami
Filet z kurczaka z pieczarkami to bardzo dobry pomysł na obiad dla całej rodziny. Pierś z kurczaka w sosie można podać z dodatkiem pieczonych lub gotowanych ziemniaków oraz kaszy. Filet z kurczaka można dodać także do makaronu. Przepis na filet z kurczaka z pieczarkami jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia filetu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: pierś z kurczaka, cebula, pieczarki, ser żółty, natka pietruszki, przyprawa kurczak złocisty, sól, pieprz, olej rzepakowy.
Jak zrobić filet z kurczaka z pieczarkami? Pierś kurczaka podziel na porcje. Dopraw przyprawą i odłóż na 20 minut. Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w drobną kostkę. Pieczarki pokrój w plastry. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Dodaj pieczarki i smaż przez 10 minut. Dopraw pieczarki solą, pieprzem. Posiekaj natkę pietruszki i dodaj do pieczarek. Zetrzyj na tarce ser żółty. Piersi z kurczaka umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecze w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20 minut. Wyłóż na piersi pieczarki i ser żółty. Zapiecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 5-7 minut. Podawaj pierś z dodatkiem sałatki ze świeżych warzyw i ziemniaków gotowanych.
Pierś z kurczaka jest mięsem prawie całkowicie pozbawionym tłuszczu. Zawiera jednak bardzo dużo łatwo przyswajalnego białka, które zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy. Mięso z piersi kurczaka zawiera fosfor i potas oraz witaminy A, C i E. Fosfor jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowej mineralizacji kości. Odpowiada także za pracę układu nerwowego, a jego brak powoduje złe samopoczucie i bóle głowy. Pamiętaj, aby kupować tylko drób z hodowli bez dodatku antybiotyków. Mięso bez jego dodatków jest zdrowsze, rośnie wolniej prawie o połowę.
Podsumowując pyszne danie sprawdzi się na obiad. Soczyste piersi są łatwe do zrobienia i można je podać także podczas spotkania ze znajomymi. Danie jest dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Najlepsze jest spożyte tego samego dnia. Filety można usmażyć także na patelni.
Wartości odżywcze fileta z kurczaka z pieczarkami
Energia i białka
(385g)
Węglowodany w filecie z kurczaka z pieczarkami
(385g)
Tłuszcze
(385g)
Witaminy w przepisie na filet z kurczaka z pieczarkami
(385g)
Składniki mineralne w przepisie na filet z kurczaka z pieczarkami
(385g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w filecie z kurczaka z pieczarkami
Lista alergenów dla fileta z kurczaka z pieczarkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser żółty
W przepisie na filet z kurczaka z pieczarkami nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- przyprawa kurczak złocisty