Filet z kurczaka z pieczarkami

Opublikowano: 24.03.2022 r., 17:24 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kurczak z pieczarkami na talerzu
Filet z kurczaka z pieczarkami
Filet z kurczaka z pieczarkami to wspaniała propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. Pyszny kurczak w sosie doskonale sprawdzi się także jako danie na niedzielę. Koniecznie wypróbuj.
Przygotowanie 20 min
Smażenie i Pieczenie 30 min
627 kcal
Kcal w porcji
385 g
Wielkość porcji
24
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Piersi kurczaka bez skóry (800 g)
  • Pieczarki (400 g)
  • Cebula - 2 średnie sztuki (300 g)
  • Ser żółty (300 g)
  • Olej rzepakowy - niepełne pół szklanki (100 ml)
  • Natka pietruszki - 1 pęczek (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, przyprawa kurczak złocisty
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia

Przepis na filet z kurczaka z pieczarkami krok po kroku

Pierś kurczaka podziel na porcje.

Dopraw przyprawą i odłóż na 20 minut.

Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.

Pieczarki pokrój w plastry.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.

Dodaj pieczarki i smaż przez 10 minut.

Dopraw pieczarki solą, pieprzem.

Posiekaj natkę pietruszki i dodaj do pieczarek.

Zetrzyj na tarce ser żółty.

Piersi z kurczaka umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 20 minut.

Wyłóż na piersi pieczarki i ser żółty.

Zapiecz w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez 5-7 minut.

Podawaj pierś z dodatkiem sałatki ze świeżych warzyw i ziemniaków gotowanych.

Jak oceniasz przepis na filet z kurczaka z pieczarkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,3% osób

Więcej informacji na temat fileta z kurczaka z pieczarkami

Filet z kurczaka z pieczarkami to bardzo dobry pomysł na obiad dla całej rodziny. Pierś z kurczaka w sosie można podać z dodatkiem pieczonych lub gotowanych ziemniaków oraz kaszy. Filet z kurczaka można dodać także do makaronu. Przepis na filet z kurczaka z pieczarkami jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia filetu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: pierś z kurczaka, cebula, pieczarki, ser żółty, natka pietruszki, przyprawa kurczak złocisty, sól, pieprz, olej rzepakowy.

Jak zrobić filet z kurczaka z pieczarkami? Pierś kurczaka podziel na porcje. Dopraw przyprawą i odłóż na 20 minut. Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w drobną kostkę. Pieczarki pokrój w plastry. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Dodaj pieczarki i smaż przez 10 minut. Dopraw pieczarki solą, pieprzem. Posiekaj natkę pietruszki i dodaj do pieczarek. Zetrzyj na tarce ser żółty. Piersi z kurczaka umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecze w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20 minut. Wyłóż na piersi pieczarki i ser żółty. Zapiecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 5-7 minut. Podawaj pierś z dodatkiem sałatki ze świeżych warzyw i ziemniaków gotowanych.

Pierś z kurczaka jest mięsem prawie całkowicie pozbawionym tłuszczu. Zawiera jednak bardzo dużo łatwo przyswajalnego białka, które zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy. Mięso z piersi kurczaka zawiera fosfor i potas oraz witaminy A, C i E. Fosfor jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowej mineralizacji kości. Odpowiada także za pracę układu nerwowego, a jego brak powoduje złe samopoczucie i bóle głowy. Pamiętaj, aby kupować tylko drób z hodowli bez dodatku antybiotyków. Mięso bez jego dodatków jest zdrowsze, rośnie wolniej prawie o połowę.

Podsumowując pyszne danie sprawdzi się na obiad. Soczyste piersi są łatwe do zrobienia i można je podać także podczas spotkania ze znajomymi. Danie jest dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Najlepsze jest spożyte tego samego dnia. Filety można usmażyć także na patelni.

Alergeny w filecie z kurczaka z pieczarkami

Lista alergenów dla fileta z kurczaka z pieczarkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser żółty

W przepisie na filet z kurczaka z pieczarkami nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • przyprawa kurczak złocisty
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze fileta z kurczaka z pieczarkami

na 100g gotowej potrawy

Filet z kurczaka z pieczarkami to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Filet jest niskokaloryczny i zawiera dużą ilość składników mineralnych oraz witamin. Ser pełnotłusty możesz zamienić na ten z obniżoną zawartością tłuszczu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(385g)
Energia (kcal)
163.05
627.73
Białko (g)
14.05
54.11

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(385g)
Węglowodany (g)
2.57
9.90
Węglowodany przyswajalne (g)
2.05
7.89
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.52
2.01

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(385g)
Tłuszcz (g)
10.62
40.91
Tłuszcze nasycone (g)
3.99
15.38
Tłuszcze nienasycone (g)
6.63
25.53
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.92
18.93
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.71
6.60
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.02
Brak danych dla: ser żółty.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
47.98
184.72

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(385g)
Witamina A (µg (mcg))
35.92
138.30
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.39
1.50
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.33
1.29
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
3.65
14.06
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.08
0.32
Witamina E (mg)
0.27
1.06
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
29.22
112.51
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.07
0.26
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.22
0.83
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
4.78
18.39
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
15.83
60.96
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
80.21
308.80
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(385g)
Sód (mg)
148.49
571.68
Potas (mg)
254.47
979.70
Wapń (mg)
117.01
450.49
Fosfor (mg)
196.39
756.12
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
20.31
78.20
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.42
1.63
Cynk (mg)
1.04
4.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.10
0.38
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny fileta z kurczaka z pieczarkami 24
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania fileta z kurczaka z pieczarkami

Koszt składników
57.40
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
800 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
25.60
Za 800 g
Pieczarki
400 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 400 g
Cebula
300 g
2 średnie sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Ser żółty
300 g
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
8.40
Za 300 g
Olej rzepakowy
100 ml
niepełne pół szklanki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Natka pietruszki
30 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 g
Koszt składników
57.40