Filet z kurczaka z mozzarellą
- Piersi kurczaka bez skóry (400 g)
- Oliwa z oliwek (30 ml)
- Ser Mozzarella (125 g)
- Pomidor (180 g)
Przepis na filet z kurczaka z mozzarellą krok po kroku
Piersi z kurczaka podziel na mniejsze porcje.
Każdy kawałek mięsa natrzyj solą, pieprzem, papryką i czosnkiem.
Pomidory i mozzarellę pokrój w plastry.
Pomidory i bazylię ułóż na kurczaku. Przykryj je mozzarellą.
Naczynie żaroodporne polej oliwą i ułóż w nim mięso.
Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 30 minut.
-
Kapuśniak
-
Pierś z kurczaka
-
Kurczak curry
-
Tortilla z kurczakiem
-
Filet z kurczaka
-
Ryż z warzywami
-
Pad thai z kurczakiem
-
Butter chicken
-
Kurczak po chińsku
-
Kotleciki siekane z kurczaka
-
Pieczona pierś z kurczaka
-
Filet z kurczaka z piekarnika
-
Sałatka z kurczakiem i makaronem
-
Zapiekanka gyros
-
Nuggetsy z piekarnika
-
Tagliatelle z kurczakiem
-
Kurczak ze szpinakiem
-
Kotlety z piersi kurczaka
-
Filet z kurczaka
Więcej informacji na temat fileta z kurczaka z mozzarellą
Filet z kurczaka z mozzarellą to sprawdzony sposób na naprawdę prosty obiad. Roztopiony ser wspaniale komponuje się z delikatnym mięsem drobiowym, doprawionym ziołami. Całość jest smaczna, prosta i naprawdę ciekawa. To doskonała opcja dla każdego, to szuka inspiracji na bardzo lekki posiłek.
Przepis na filet z kurczaka z mozzarellą jest doskonałą opcją dla wszystkich, którzy kochają dania na bazie drobiu. Pierś z kurczaka wspaniale komponuje się z serem. To dlatego, że jest ona bardzo delikatna, podobnie jak mięso. By całość była nieco bardziej wyrazista, wystarczy tylko dodać do całości nieco ziół. W tej wersji jako, że pozostaje ona w klimatach śródziemnomorskich, używa się zwykle bazylii, a także tymianku i oregano. To przyprawy, które, choć delikatne nadają całości naprawdę fantastycznego aromatu. Głównym składnikiem tego dania jest oczywiście pierś z kurczaka, która kojarzy się zwykle tylko z nudną fit potrawą, jednak w takim wydaniu są naprawdę fantastyczne. Drób jest naprawdę zdrowy, więc jest wspaniałą alternatywą dla czerwonego mięsa. Zawiera dużo mniej nasyconych kwasów tłuszczowych, które w nadmiarze negatywnie działają na układ krwionośny i mogą powodować choroby serca. To dlatego warto, by kurczak gościł w menu znacznie częściej niż wieprzowina i wołowina. Oprócz tego dostarcza on sporo białka, które jest niezbędne w budowaniu masy mięśniowej, a także zwiększa sytość całego posiłku.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić filet z kurczaka z mozzarellą, który będzie smaczny, a przy okazji naprawdę łatwy i uniwersalny, to ten przepis sprawdzi się idealnie. Do jego przygotowania wystarczy tylko kilka chwil i piekarnik. Kotlety najlepiej rozbić by były nieco miększe, to sprawi, że po upieczeniu staną się bardziej kruche i soczyste. Kurczak zapiekany z serem to smaczne danie, które stanowi doskonały pomysł na posiłek dla całej rodziny. Sprawdzi się równie na obiad, ale również na kolację. Kotlety zapiekane w piekarniku są tak pyszne, że ciężko jest przejść obok nich obojętnie. To dobre rozwiązanie również dla początkujących kucharzy, gdyż całość jest niezwykle szybka.
Alergeny w filecie z kurczaka z mozzarellą
Lista alergenów dla fileta z kurczaka z mozzarellą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser Mozzarella
Wartości odżywcze fileta z kurczaka z mozzarellą
To zdrowa opcja, która dostarcza sporo białka.
Energia i białka
(123g)
Węglowodany
(123g)
Tłuszcze
(123g)
Witaminy
(123g)
Składniki mineralne
(123g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.