Filet z kurczaka w zalewie octowej

Opublikowano: 28.03.2022 r., 21:56 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Marynowany filet z kurczaka
Filet z kurczaka w zalewie octowej
Filet z kurczaka w zalewie octowej to idealna alternatywa dla wszystkich osób, które nie jedzą ryb. Poznaj mój przepis i przekonaj się jakie to pyszne danie.
Przygotowanie 30 min
Smażenie i Marynowanie 20 min
155 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
90
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Mięso z piersi indyka bez skóry - 2 sztuki (400 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Bułka tarta - 1/2 szklanki (125 g)
  • Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
  • Ocet spirytusowy - 1/2 szklanki (125 ml)
  • Cebula - 1 sztuka (100 g)
  • Cukier - 1 łyżka (10 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
ziele angielskie, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, patelnia mała, słoiki

Przepis na filet z kurczaka w zalewie octowej krok po kroku

Mięso dokładnie umyj, oczyść i pokrój w paski.

Mięso dopraw do smaku i zamocz w roztrzepanym jajku.

Obtocz mięso w bułce tartej i usmaż na mocno rozgrzanym oleju rzepakowym.

Litr wody wlej do garnka i zagotuj, dodaj przyprawy.

Dodaj ocet i cukier, gotuj do rozpuszczenia.

Usmażone filety z kurczaka przełóż do słoika i zalej zalewą octową.

Odstaw mięso na około jedną dobę.

Jak oceniasz przepis na filet z kurczaka w zalewie octowej
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,1% osób

Więcej informacji na temat fileta z kurczaka w zalewie octowej

Filet w zalewie octowej jako pyszna mięsna przekąska lub dodatek do dania obiadowego.

Nieco inna forma podawania mięsa, ale jest tak samo pyszna, jak tradycyjne filety, poznaj mój przepis na filet w zalewie octowej i przekonaj się, jaki to świetny pomysł.

Drób, z którego przygotowana jest przekąska to delikatne i soczyste mięso, które przygotujesz w krótkim czasie. W krótkim czasie przygotujesz pyszne danie dla całej rodziny. Będą to najlepsze filety w zalewie.

Do jego przygotowania będziesz potrzebować podstawowych, ogólnodostępnych składników takich jak: pierś z kurczaka, bułka tarta, jajko, cebula, czosnek. Dodatkowo ocet, cukier, ziele angielskie i liście laurowe. Mięso w zalewie możesz przygotować z dowolnego rodzaju mięsa, świetnie sprawdzi się tutaj też mięso z indyka.

Drób należy do chudych mięs, jest to źródło łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka. Mięso drobiowe dostarczy do naszego organizmu dodatkowo spore ilości witamin z grupy B, witaminę A,D, E. Zawiera niewiele tłuszczu, dlatego jest on polecany do dań lekkostrawnych. Nie pomijaj dodatku cebuli i czosnku, które mają właściwości antywirusowe i przeciwbakteryjne, dlatego warto o niej pamiętać szczególnie w okresie jesienno – zimowym. Dodatkowo warzywa te nadają aromat całej potrawie.

Zatem, jak zrobić filet z kurczaka w zalewie octowej?

Przejdźmy do naszej octowej zalewy. Wystarczy, że w garnku zagotujesz około 0,5-1 litra wody, dodasz ocet, cukier, ziele angielskie i liście laurowe. Tak przygotowaną zalewę zagotuj, a następnie zalej klopsy przełożone do słoika. Mocno zakręć i odstaw na minimum dobę, po około 12- 24 godzinach będą dobre do spożycia.

Kurczak podobnie jak indyk należy do chudych gatunków mięs. Przy okazji dostarcza do naszego organizmu dużej ilości białka, które odpowiada za uczucie sytości.

Skoro już wiesz jak robić filet w zalewie octowej, wykorzystaj mój prosty przepis i koniecznie przygotuj go na obiad dla całej rodziny. Będzie to też dobry pomysł na dodatek do sałatek lub jako przekąska na imprezę.

Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!

Alergeny w filecie z kurczaka w zalewie octowej

Lista alergenów dla fileta z kurczaka w zalewie octowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta

Wartości odżywcze fileta z kurczaka w zalewie octowej

na 100g gotowej potrawy

Zamiast ryby w occie przygotuj kurczaka według mojego przepisu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
155.96
155.96
Białko (g)
14.03
14.03
Fenyloalanina (mg)
0.47
0.47
Brak danych dla: jajko, cebula.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
12.38
12.38
Węglowodany przyswajalne (g)
11.55
11.55
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.82
0.82

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
5.23
5.23
Tłuszcze nasycone (g)
2.01
2.01
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.33
2.33
Brak danych dla: ocet spirytusowy, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.42
1.42
Brak danych dla: ocet spirytusowy, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: jajko, bułka tarta.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
69.80
69.80

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
22.02
22.02
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.42
0.42
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.77
0.77
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.83
0.83
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.34
0.34
Witamina E (mg)
0.28
0.28
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
22.02
22.02
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.17
0.17
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.19
0.19
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
5.58
5.58
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
26.12
26.12
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
0.11
0.11
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
154.36
154.36
Potas (mg)
181.29
181.29
Wapń (mg)
40.11
40.11
Fosfor (mg)
134.61
134.61
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
20.92
20.92
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.26
1.26
Cynk (mg)
0.91
0.91
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.07
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny fileta z kurczaka w zalewie octowej 90
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania fileta z kurczaka w zalewie octowej

Koszt składników
36.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso z piersi indyka bez skóry
400 g
2 sztuki
12.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
9.60
Za 400 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Bułka tarta
125 g
1/2 szklanki
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.70
Za 125 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Ocet spirytusowy
125 ml
1/2 szklanki
3.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.75
Za 125 ml
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Cukier
10 g
1 łyżka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.03
Za 10 g
Koszt składników
36.30