Filet z kurczaka w zalewie octowej
- Mięso z piersi indyka bez skóry - 2 sztuki (400 g)
- Jajko (2 szt.)
- Bułka tarta - 1/2 szklanki (125 g)
- Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
- Ocet spirytusowy - 1/2 szklanki (125 ml)
- Cebula - 1 sztuka (100 g)
- Cukier - 1 łyżka (10 g)
Przepis na filet z kurczaka w zalewie octowej krok po kroku
Mięso dokładnie umyj, oczyść i pokrój w paski.
Mięso dopraw do smaku i zamocz w roztrzepanym jajku.
Obtocz mięso w bułce tartej i usmaż na mocno rozgrzanym oleju rzepakowym.
Litr wody wlej do garnka i zagotuj, dodaj przyprawy.
Dodaj ocet i cukier, gotuj do rozpuszczenia.
Usmażone filety z kurczaka przełóż do słoika i zalej zalewą octową.
Odstaw mięso na około jedną dobę.
-
Kapuśniak
-
Pierś z kurczaka
-
Kurczak curry
-
Tortilla z kurczakiem
-
Filet z kurczaka
-
Ryż z warzywami
-
Pad thai z kurczakiem
-
Butter chicken
-
Kurczak po chińsku
-
Kotleciki siekane z kurczaka
-
Pieczona pierś z kurczaka
-
Filet z kurczaka z piekarnika
-
Sałatka z kurczakiem i makaronem
-
Zapiekanka gyros
-
Nuggetsy z piekarnika
-
Tagliatelle z kurczakiem
-
Kurczak ze szpinakiem
-
Kotlety z piersi kurczaka
-
Filet z kurczaka
Więcej informacji na temat fileta z kurczaka w zalewie octowej
Filet w zalewie octowej jako pyszna mięsna przekąska lub dodatek do dania obiadowego.
Nieco inna forma podawania mięsa, ale jest tak samo pyszna, jak tradycyjne filety, poznaj mój przepis na filet w zalewie octowej i przekonaj się, jaki to świetny pomysł.
Drób, z którego przygotowana jest przekąska to delikatne i soczyste mięso, które przygotujesz w krótkim czasie. W krótkim czasie przygotujesz pyszne danie dla całej rodziny. Będą to najlepsze filety w zalewie.
Do jego przygotowania będziesz potrzebować podstawowych, ogólnodostępnych składników takich jak: pierś z kurczaka, bułka tarta, jajko, cebula, czosnek. Dodatkowo ocet, cukier, ziele angielskie i liście laurowe. Mięso w zalewie możesz przygotować z dowolnego rodzaju mięsa, świetnie sprawdzi się tutaj też mięso z indyka.
Drób należy do chudych mięs, jest to źródło łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka. Mięso drobiowe dostarczy do naszego organizmu dodatkowo spore ilości witamin z grupy B, witaminę A,D, E. Zawiera niewiele tłuszczu, dlatego jest on polecany do dań lekkostrawnych. Nie pomijaj dodatku cebuli i czosnku, które mają właściwości antywirusowe i przeciwbakteryjne, dlatego warto o niej pamiętać szczególnie w okresie jesienno – zimowym. Dodatkowo warzywa te nadają aromat całej potrawie.
Zatem, jak zrobić filet z kurczaka w zalewie octowej?
Przejdźmy do naszej octowej zalewy. Wystarczy, że w garnku zagotujesz około 0,5-1 litra wody, dodasz ocet, cukier, ziele angielskie i liście laurowe. Tak przygotowaną zalewę zagotuj, a następnie zalej klopsy przełożone do słoika. Mocno zakręć i odstaw na minimum dobę, po około 12- 24 godzinach będą dobre do spożycia.
Kurczak podobnie jak indyk należy do chudych gatunków mięs. Przy okazji dostarcza do naszego organizmu dużej ilości białka, które odpowiada za uczucie sytości.
Skoro już wiesz jak robić filet w zalewie octowej, wykorzystaj mój prosty przepis i koniecznie przygotuj go na obiad dla całej rodziny. Będzie to też dobry pomysł na dodatek do sałatek lub jako przekąska na imprezę.
Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!
Alergeny w filecie z kurczaka w zalewie octowej
Lista alergenów dla fileta z kurczaka w zalewie octowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bułka tarta
Wartości odżywcze fileta z kurczaka w zalewie octowej
Zamiast ryby w occie przygotuj kurczaka według mojego przepisu.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
-
indyk,
mięso,
jajka,
bułka tarta,
olej rzepakowy,
cebula,
cukier,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.