Przepis na filet z kurczaka w sosie śmietanowym krok po kroku
- Piersi kurczaka bez skóry 800 g
- Cebula 300 g 2 średnie sztuki
- Śmietanka kremowa 30% 400 g
- Koperek ogrodowy świeży 30 g 1 pęczek
- Natka pietruszki 30 g 1 pęczek
Pierś z kurczaka pokrój w paski.
Obierz cebulę z łupiny i pokrój w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.
Dodaj pierś z kurczaka i obsmaż. Wlej śmietanę, dopraw solą, pieprzem, lubczykiem, dodaj ziele angielskie.
Gotuj na wolnym ogniu przez 8 minut.
Posiekaj koper i natkę pietruszki, dodaj na patelnię i wymieszaj.
Kurczaka podawaj z dodatkiem gotowanych ziemniaków lub ryżem.
Często zadawane pytania
-
Pierś z kurczaka
-
Filet z kurczaka
-
Pad thai z kurczakiem
-
Kotleciki siekane z kurczaka
-
Pieczona pierś z kurczaka
-
Filet z kurczaka z piekarnika
-
Sałatka z kurczakiem i makaronem
-
Tagliatelle z kurczakiem
-
Nuggetsy z piekarnika
-
Kotlety z piersi kurczaka
-
Makaron po chińsku
-
Kurczak po toskańsku
-
Kurczak na ryżu
-
Quritto
-
Pierożki wonton z kurczakiem
-
Strogonow z kurczaka
-
Leczo z kurczakiem
-
Terrina
-
Filet z kurczaka

(liczba kalorii)
Filet z kurczaka w sosie śmietanowym - cechy przepisu
Więcej o filecie z kurczaka w sosie śmietanowym
Filet z kurczaka w sosie śmietanowym to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Soczysty filet z kurczaka podany w kremowym sosie może być także dobrym dodatkiem do makaronu. Przepis na filet z kurczaka w sosie śmietanowym jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: pierś z kurczaka, cebula, natka pietruszki, koper, olej rzepakowy, śmietana kremówka, sól, pieprz, lubczyk, ziele angielskie.
Jak zrobić filet z kurczaka w sosie śmietanowym? Pierś z kurczaka pokrój w paski. Obierz cebulę z łupiny i pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Dodaj pierś z kurczaka i obsmaż. Wlej śmietanę, dopraw solą, pieprzem, lubczykiem, dodaj ziele angielskie. Gotuj na wolnym ogniu przez 8 minut. Posiekaj koper i natkę pietruszki, dodaj na patelnię i wymieszaj. Kurczaka podawaj z dodatkiem gotowanych ziemniaków lub ryżem.
Pierś z kurczaka jest mięsem prawie całkowicie pozbawionym tłuszczu. Zawiera jednak bardzo dużo łatwo przyswajalnego białka, które zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy. Mięso z piersi kurczaka zawiera fosfor i potas oraz witaminy A, C i E. Fosfor jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowej mineralizacji kości. Odpowiada także za pracę układu nerwowego, a jego brak powoduje złe samopoczucie i bóle głowy. Pamiętaj, aby kupować tylko drób z hodowli bez dodatku antybiotyków. Mięso bez jego dodatków jest zdrowsze, rośnie wolniej prawie o połowę. Koper ogrodowy jest rośliną jednoroczną bardzo prostą w uprawie. W zależności od stadium wzrostu ma różne właściwości. Koper młody idealnie nadaje się jako aromatyczna przyprawa do wielu dań. Nasiona kopru natomiast spożywa się w celu poprawy trawienia, ma także działanie poprawiające laktację i lekko uspokajające.
Podsumowując pyszne danie świetnie sprawdzi się na obiad dla rodziny. Można go podać także jako danie podczas spotkania ze znajomymi. Danie jest dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w lodówce przez maksymalnie 2 dni. Sos śmietanowy można wzbogacić dodatkiem sera lub ulubionych ziół.
Wartości odżywcze fileta z kurczaka w sosie śmietanowym
Energia i białka
(390g)
Węglowodany w filecie z kurczaka w sosie śmietanowym
(390g)
Tłuszcze
(390g)
Witaminy w przepisie na filet z kurczaka w sosie śmietanowym
(390g)
Składniki mineralne w przepisie na filet z kurczaka w sosie śmietanowym
(390g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w filecie z kurczaka w sosie śmietanowym
Lista alergenów dla fileta z kurczaka w sosie śmietanowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%