Filet z kurczaka w sosie
- Oliwa z oliwek (60 ml)
- Piersi kurczaka bez skóry (500 g)
- Przecier pomidorowy z solą (400 g)
- Cebula (100 g)
- Czosnek (15 g)
- Koncentrat pomidorowy (25 g)
- Śmietanka kremowa 36% (200 ml)
- Pietruszka (45 g)
Przepis na filet z kurczaka w sosie krok po kroku
Pierś z kurczaka natrzyj solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej posiekaną cebulę i czosnek.
Dodaj kawałki kurczaka i smaż 10 minut.
Całość zalej przecierem i dodaj koncentrat. Duś 20 minut.
Do mięsa dodaj śmietankę i zagotuj.
Całość dopraw przyprawami do smaku i udekoruj posiekaną natką.
-
Kapuśniak
-
Pierś z kurczaka
-
Kurczak curry
-
Tortilla z kurczakiem
-
Filet z kurczaka
-
Ryż z warzywami
-
Pad thai z kurczakiem
-
Butter chicken
-
Kurczak po chińsku
-
Kotleciki siekane z kurczaka
-
Pieczona pierś z kurczaka
-
Filet z kurczaka z piekarnika
-
Sałatka z kurczakiem i makaronem
-
Zapiekanka gyros
-
Nuggetsy z piekarnika
-
Tagliatelle z kurczakiem
-
Kurczak ze szpinakiem
-
Kotlety z piersi kurczaka
-
Filet z kurczaka
Więcej informacji na temat fileta z kurczaka w sosie
Filet z kurczaka w sosie jest świetnym pomysłem na naprawdę prosty posiłek. Całość zajmuje tylko kilka chwil, a sprawdzi się na rodzinny posiłek na co dzień i od święta. W takim wydaniu to w stu procentach fit posiłek. Chudy drób dostarcza również sporo białka, dlatego to naprawdę sycąca potrawa.
Przepis na filet z kurczaka w sosie będzie doskonałym wyborem dla wszystkich, którzy szukają inspiracji na co dzień. Pierś z kurczaka w takim wydaniu jest naprawdę lekka i delikatna. Zachwyca swoim łagodnym smakiem i wspaniałą kruchością. To idealny wybór dla wszystkich na lekkostrawnej diecie, gdyż tak przygotowane mięso nie jest zbyt tłuste ani kaloryczne. Duszenie to bardzo dobry sposób obróbki termicznej, gdyż używa się do niej mało tłuszczu i nie powstają podczas niej szkodliwe substancje chemiczne. Dlatego to idealny sposób dla wszystkich dbających o zdrowe posiłki. Sos do kurczaka ma wspaniały, choć delikatny smak. Najlepiej doprawić go tylko ziołami, które dopełnią całość kompozycji smakowej. Jest naprawdę kremowy i aksamitny. Cudownie otula duszonego kurczaka.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić filet z kurczaka w sosie, który będzie smaczny, a przy okazji niezbyt skomplikowany, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. Całość jest pyszna i łatwa. Jej głównym składnikiem jest pierś z kurczaka, która w towarzystwie odpowiedniego sosu jest po prostu smaczna. To dobra opcja nawet dla początkujących. Można go zrobić w kilka chwil, a jego smak sprawia, że ciężko jest powstrzymać się przed wzięciem dokładki. Kurczak duszony w delikatnym, ale aromatycznym sosie jest świetną opcją dla wszystkich miłośników dań prostych. Jego podstawą jest kurczak, który jest mięsem niezwykle chudym i odżywczym. To świetny wybór na co dzień, nie tylko na diecie redukcyjnej. Sprawdzi się zwłaszcza dla osób, które potrzebują dania lekkostrawnego, niezbyt tłustego, ale bardzo smacznego. Powstaje z niego danie pełne smaku i aromatu. Takie, które z łatwością zachwyci wszystkich, którzy go spróbują. A wszystko to można przygotować w naprawdę niezbyt pracochłonny sposób.
Alergeny w filecie z kurczaka w sosie
Lista alergenów dla fileta z kurczaka w sosie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 36%
Wartości odżywcze fileta z kurczaka w sosie
To zdrowa opcja, która zawiera sporo białka i witamin.
Energia i białka
(336g)
Węglowodany
(336g)
Tłuszcze
(336g)
Witaminy
(336g)
Składniki mineralne
(336g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.