Filet z kurczaka w panierce

Opublikowano: 27.03.2022 r., 12:33 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
filet z kurczaka w panierce
Filet z kurczaka w panierce
Delikatne mięso z piersi z kurczaka w chrupiącej panierce to idealny pomysł na obiad nie tylko dla dzieci. Poznaj mój przepis i przekonaj się, że to danie pokocha każdy.
Przygotowanie 15 min
Smażenie 15 min
325 kcal
Kcal w porcji
120 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Piersi kurczaka bez skóry 4 sztuki (500 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Mąka pszenna typ 500 1/2 szklanki (125 g)
  • Bułka tarta 1/2 szklanki (125 g)
  • Olej rzepakowy (100 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, miska

Przepis na filet z kurczaka w panierce krok po kroku

Jajka wbij do miski, roztrzep i dopraw do smaku.

Mąkę i bułkę tartą wsyp do osobnych, głębokich talerzy.

Piersi z kurczaka delikatnie rozbij, dopraw solą i pieprzem.

Zamocz każdy kawałek mięsa kolejno w mące, jajku i bułce tartej.

Usmaż mięso na mocno rozgrzanym oleju rzepakowym do uzyskania złocistego koloru panierki.

Jak oceniasz przepis na filet z kurczaka w panierce
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,2% osób

Więcej informacji na temat fileta z kurczaka w panierce

Filet z kurczaka w panierce to taki nasz tradycyjny kotlet w trochę innym wydaniu. Komu znudziła się już powszechnie znana wersja schabowego co niedziele koniecznie musi

poznać mój przepis na filet z kurczaka w panierce. Jednym z głównych składników naszego dania to mięso z piersi z kurczaka, czyli drób, który należy do chudych mięs, jest to źródło łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka. Mięso drobiowe dostarczy do naszego organizmu dodatkowo spore ilości witamin z grupy B, witaminę A, D, E. Zawiera niewiele tłuszczu, dlatego jest on polecany do dań lekkostrawnych.

Poprzez dodatkowe składniki do panierki, mięso jest jeszcze bardziej delikatne, a przy tym wszystkim wyraziste. Jeśli przygotowujesz obiad dla całej rodziny, będziesz potrzebować kilku piersi z kurczaka.

Zatem, jak zrobić filet z kurczaka w panierce?

Mięso dokładnie umyj, oczyść i przekrój tak, aby uzyskać filety, następnie mięso delikatnie rozbij i dopraw do smaku podstawowymi przyprawami, czyli solą i pieprzem. W trzech talerzach przygotuj sobie kolejno mąkę, rozbite i roztrzepane jajka oraz bułkę tartą. Kolejno obtocz mięso w mące, zamocz w roztrzepanym jajku oraz w bułce tartej. Tak przygotowane mięso usmaż na patelni z rozgrzanym olejem rzepakowym. Smaż mięso z obu stron do momentu, aż panierka będzie miała złocisty kolor.

Smażony filet z kurczaka to pyszny pomysł na obiad. Dodatkowo jest bardzo prosty, wszystkie składniki są ogólnodostępne, a przygotowanie zajmie Ci nie więcej niż 20 minut.

Pierś z kurczaka możesz zastąpić mięsem z indyka lub schabem, te rodzaje mięsa sprawdzą się idealnie do tej formy kotletów. Skoro już wiesz jak zrobić filet z kurczaka, pozostaje kwestia dodatków. Idealnym rozwiązaniem będzie delikatne puree ziemniaczane lub ziemniaki w postaci domowych frytek. Taka wersja będzie dobrym rozwiązaniem na obiad z dziećmi, pamiętaj aby postawić na frytki domowe. Nie zajmie Ci to dużo czasu, a będziesz mieć pewność, co podajesz swoim dzieciom. Dodatkowo nie zapominaj o porcji świeżych warzyw, idealnie nada się surówka z białej kapusty typu colesław, pomysł na nią znajdziesz w innych moich przepisach. Skoro już znasz mój prosty przepis, przygotuj piersi z kurczaka w panierce dla całej swojej rodziny.

Alergeny w filecie z kurczaka w panierce

Lista alergenów dla fileta z kurczaka w panierce przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Bułka tarta

Wartości odżywcze fileta z kurczaka w panierce

na 100g gotowej potrawy

Panierka z tego przepisu jest uniwersalna, dlatego możesz ją wykorzystać też do innych rodzajów mięsa.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(120g)
Energia (kcal)
271.33
325.60
Białko (g)
16.76
20.12

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(120g)
Węglowodany (g)
18.94
22.72
Węglowodany przyswajalne (g)
18.35
22.02
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.59
0.70
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(120g)
Tłuszcz (g)
13.78
16.53
Tłuszcze nasycone (g)
2.47
2.97
Tłuszcze nienasycone (g)
11.30
13.57
Tłuszcze jednonasycone (g)
7.79
9.34
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
3.52
4.22
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
80.65
96.78
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(120g)
Witamina B6 (mg)
0.47
0.56
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.23
0.28
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.30
0.36
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.26
0.31
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
6.73
8.07
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
42.89
51.46
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(120g)
Sód (mg)
135.41
162.49
Potas (mg)
231.83
278.19
Wapń (mg)
35.32
42.39
Fosfor (mg)
171.26
205.51
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
26.23
31.48
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.74
2.09
Cynk (mg)
0.83
0.99
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.09
0.10
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny fileta z kurczaka w panierce 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania fileta z kurczaka w panierce

Koszt składników
34.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
500 g
4 sztuki
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
16.00
Za 500 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Mąka pszenna typ 500
125 g
1/2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 125 g
Bułka tarta
125 g
1/2 szklanki
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.70
Za 125 g
Olej rzepakowy
100 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Koszt składników
34.80