Filet z kurczaka w cieście francuskim

Opublikowano: 24.03.2022 r., 17:25 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kurczak w cieście francuskim
Filet z kurczaka w cieście francuskim
Filet z kurczaka w cieście francuskim to bardzo dobra propozycja na pyszne danie obiadowe dla całej rodziny. Pyszna pierś jest krucha i bardzo soczysta. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 15 min
Pieczenie 30 min
947 kcal
Kcal w porcji
305 g
Wielkość porcji
53
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Piersi kurczaka bez skóry - 2 małe sztuki (800 g)
  • Ciasto francuskie (400 g)
  • Pesto zielone (300 g)
  • Boczek wędzony bez kości (300 g)
  • Jajko (1 szt.)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
piekarnik, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia

Przepis na filet z kurczaka w cieście francuskim krok po kroku

Pierś z kurczaka podziel na porcje, dopraw solą i pieprzem.

Piersi posmaruj pesto i owiń boczkiem.

Rozwiń płat ciasta francuskiego i podziel na prostokątne kawałki.

Na kawałku ciasta francuskiego połóż pierś i owiń ją ciastem.

Roztrzep jajko z wodą i posmaruj wierzch ciasta.

Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 30 minut.

Jak oceniasz przepis na filet z kurczaka w cieście francuskim
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 95,7% osób

Więcej informacji na temat fileta z kurczaka w cieście francuskim

Filet z kurczaka w cieście francuskim to świetny pomysł na pyszne danie obiadowe dla całej rodziny. Filet z kurczaka w cieście podać można także podczas spotkania ze znajomymi lub bardziej uroczystych okazji. Przepis na filet z kurczaka w cieście francuskim jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: pierś z kurczaka, boczek wędzony, pesto zielone, ciasto francuskie, sól, pieprz, jajko.

Jak zrobić filet z kurczaka w cieście francuskim? Pierś z kurczaka podziel na porcje, dopraw solą i pieprzem. Piersi posmaruj pesto i owiń boczkiem. Rozwiń płat ciasta francuskiego i podziel na prostokątne kawałki. Na kawałku ciasta francuskiego połóż pierś i owiń ją ciastem. Roztrzep jajko z wodą i posmaruj wierzch ciasta. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 30 minut.

Pierś z kurczaka jest mięsem prawie całkowicie pozbawionym tłuszczu. Zawiera jednak bardzo dużo łatwo przyswajalnego białka, które zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy. Mięso z piersi kurczaka zawiera fosfor i potas oraz witaminy A, C i E. Fosfor jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowej mineralizacji kości. Odpowiada także za pracę układu nerwowego, a jego brak powoduje złe samopoczucie i bóle głowy. Pamiętaj, aby kupować tylko drób z hodowli bez dodatku antybiotyków. Mięso bez jego dodatków jest zdrowsze, rośnie wolniej prawie o połowę. Pesto zielone możesz przygotować własnoręcznie w domu. Wystarczy bazylia, oliwa z oliwek, orzechy piniowe oraz parmezan. Domowe pesto jest jeszcze bardziej aromatyczne niż gotowe pesto ze słoika. Kupując pesto w sklepie, zwróć uwagę na jego skład.

Podsumowując pieczona w piekarniku pierś to szybkie i łatwe danie idealne na imprezę lub obiad dla rodziny. Pierś świetnie sprawdzi się także jako przekąska. Prosty przepis można dowolnie modyfikować, dodając do mięsa ulubiony sos lub przyprawy. Pierś jest dobra do spożycia od razu po przygotowaniu. Można ją przechowywać w lodówce maksymalnie dwa dni.

Alergeny w filecie z kurczaka w cieście francuskim

Lista alergenów dla fileta z kurczaka w cieście francuskim przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Ciasto francuskie
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Pesto zielone
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Pesto zielone
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Pesto zielone
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Pesto zielone
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze fileta z kurczaka w cieście francuskim

na 100g gotowej potrawy

Filet z kurczaka w cieście francuskim to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Filet jest nisko kaloryczny i zawiera dużą ilość składników mineralnych i witamin. Potrawa zawiera także węglowodany proste.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(305g)
Energia (kcal)
310.65
947.50
Białko (g)
17.81
54.32

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(305g)
Węglowodany (g)
11.14
33.98
Węglowodany przyswajalne (g)
10.48
31.96
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.66
2.02

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(305g)
Tłuszcz (g)
21.19
64.62
Tłuszcze nasycone (g)
6.72
20.51
Tłuszcze nienasycone (g)
14.46
44.11
Tłuszcze jednonasycone (g)
9.20
28.06
Tłuszcze wielonasycone (g)
5.26
16.05
Cholesterol (mg)
58.52
178.49
Brak danych dla: pesto zielone.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(305g)
Witamina A (µg (mcg))
25.93
79.09
Witamina B6 (mg)
0.49
1.49
Witamina B12 (µg (mcg))
0.29
0.89
Witamina C (mg)
0.00
0.00
Witamina E (mg)
1.20
3.67
Retinol (µg (mcg))
10.40
31.73
Tiamina (mg)
0.23
0.71
Ryboflawina (mg)
0.23
0.71
Niacyna (mg)
6.88
20.97
Foliany (µg (mcg))
26.78
81.69
Beta karoten (µg (mcg))
186.15
567.74

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(305g)
Sód (mg)
515.91
1573.52
Potas (mg)
273.53
834.25
Wapń (mg)
34.60
105.53
Fosfor (mg)
189.11
576.77
Magnez (mg)
27.36
83.46
Żelazo (mg)
1.03
3.15
Cynk (mg)
1.05
3.20
Miedź (mg)
0.07
0.23
Szacunkowy indeks glikemiczny fileta z kurczaka w cieście francuskim 53
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania fileta z kurczaka w cieście francuskim

Koszt składników
73.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
800 g
2 małe sztuki
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
25.60
Za 800 g
Ciasto francuskie
400 g
5.00
Za 230,0 g
Liczba opakowań 2
8.70
Za 400 g
Pesto zielone
300 g
6.00
Za 190,0 g
Liczba opakowań 2
9.47
Za 300 g
Boczek wędzony bez kości
300 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 3
13.50
Za 300 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Koszt składników
73.50