Filet z kurczaka po parysku
- Piersi kurczaka bez skóry - 3 sztuki (600 g)
- Mąka pszenna typ 500 - 1/2 szklanki (125 g)
- Jajko (3 szt.)
- Olej rzepakowy - 3 łyżki (30 ml)
Przepis na filet z kurczaka po parysku krok po kroku
Mięso dokładnie umyj i rozetnij tak, aby powstały płaskie filety.
Mięso delikatnie rozbij, posyp solą i pieprzem.
Kotlety obtocz w mące, a następnie we wcześniej roztrzepanym jajku.
Usmaż mięso na patelni z mocno rozgrzanym olejem.
-
Kapuśniak
-
Pierś z kurczaka
-
Kurczak curry
-
Tortilla z kurczakiem
-
Filet z kurczaka
-
Ryż z warzywami
-
Pad thai z kurczakiem
-
Butter chicken
-
Kurczak po chińsku
-
Kotleciki siekane z kurczaka
-
Pieczona pierś z kurczaka
-
Filet z kurczaka z piekarnika
-
Sałatka z kurczakiem i makaronem
-
Zapiekanka gyros
-
Nuggetsy z piekarnika
-
Tagliatelle z kurczakiem
-
Kurczak ze szpinakiem
-
Kotlety z piersi kurczaka
-
Filet z kurczaka
Więcej informacji na temat fileta z kurczaka po parysku
Filet z kurczaka po parysku to taki nasz tradycyjny kotlet w trochę innym wydaniu. Komu znudziła się już powszechnie znana wersja schabowego co niedziele koniecznie musi
poznać mój przepis na filet z kurczaka po parysku. Jednym z głównych składników naszego dania to mięso z piersi z kurczaka, czyli drób, który należy do chudych mięs, jest to źródło łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka. Mięso drobiowe dostarczy do naszego organizmu dodatkowo spore ilości witamin z grupy B, witaminę A, D, E. Zawiera niewiele tłuszczu, dlatego jest on polecany do dań lekkostrawnych.
Poprzez dodatkowe składniki do panierki, mięso jest jeszcze bardziej delikatne, a przy tym wszystkim wyraziste. Jeśli przygotowujesz obiad dla całej rodziny, będziesz potrzebować kilku piersi z kurczaka.
Mięso dokładnie umyj, oczyść i przekrój tak, aby uzyskać filety, następnie mięso delikatnie rozbij i dopraw do smaku podstawowymi przyprawami, czyli solą i pieprzem. W dwóch talerzach przygotuj sobie kolejno mąkę, rozbite i roztrzepane jajka. Kolejno obtocz mięso w mące, zamocz w roztrzepanym jajku, opcjonalnie możesz jeszcze obtoczyć mięso w bułce tartej. Tak przygotowane mięso usmaż na patelni z rozgrzanym olejem rzepakowym. Smaż mięso na złocisty kolor z obu stron. Po chwili filet będzie dobry do spożycia.
Filet z kurczaka po parysku to pyszny pomysł na obiad. Dodatkowo jest bardzo prosty, wszystkie składniki są ogólnodostępne, a przygotowanie zajmie Ci nie więcej niż 20 minut.
Pierś z kurczaka możesz zastąpić mięsem z indyka lub schabem, te rodzaje mięsa sprawdzą się idealnie do tej formy kotletów. Skoro już wiesz jak zrobić filet z kurczaka po parysku, pozostaje kwestia dodatków. Idealnym rozwiązaniem będzie delikatne puree ziemniaczane lub ziemniaki w postaci domowych frytek. Taka wersja będzie dobrym rozwiązaniem na obiad z dziećmi, pamiętaj aby postawić na frytki domowe. Nie zajmie Ci to dużo czasu, a będziesz mieć pewność, co podajesz swoim dzieciom. Dodatkowo nie zapominaj o porcji świeżych warzyw, idealnie nada się surówka z białej kapusty typu colesław, pomysł na nią znajdziesz w innych moich przepisach. Przygotowanie jej zajmie Ci dosłownie chwile, a na Twoim talerzu przybędzie potężna dawka witamin i składników mineralnych.
Sam zadecyduj o dodatkach i postaw na smaczny obiad.
Alergeny w filecie z kurczaka po parysku
Lista alergenów dla fileta z kurczaka po parysku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze fileta z kurczaka po parysku
Kotlety po parysku możesz przygotować też z piersi z indyka. Oba te rodzaje mięs należą do chudych gatunków.
Energia i białka
(150g)
Węglowodany
(150g)
Tłuszcze
(150g)
Witaminy
(150g)
Składniki mineralne
(150g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.