Filet z kurczaka na grillu

Opublikowano: 17.08.2022 r., 9:17 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Filet z kurczaka na grillu ułożony na grillu elektrycznym.
Filet z kurczaka na grillu
Filet z kurczaka z grilla to wspaniała propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. Chrupiący i aromatyczny filet sprawdzi się jako dodatek do domowych burgerów. Koniecznie wypróbuj.
Przygotowanie 10 min
Grillowanie 10 min
280 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
58
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Piersi kurczaka bez skóry (800 g)
  • Olej rzepakowy 2 łyżki stołowe (20 ml)
  • Koperek ogrodowy świeży 1 pęczek (20 g)
  • Sos sojowy 4 łyżki stołowe (40 ml)
  • Miód (40 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, imbir świeży, papryka ostra, czosnek
Sprzęt kuchenny
grill

Przepis na filet z kurczaka na grillu krok po kroku

Pierś z kurczaka oczyść z błon i przekrój w poprzek.

W misce umieść czosnek przeciśnięty przez praskę oraz starty na tarce imbir.

W misce umieść czosnek przeciśnięty przez praskę oraz starty na tarce imbir.

Przeciśnij czosnek przez praskę i dodaj do miski.

Dodaj olej rzepakowy, sól, posiekany koper i paprykę ostrą.

Do marynaty włóż piersi z kurczaka.

Marynuj przez 30 minut.

Rozgrzej grilla i grilluj mięso przez 4-5 minut z każdej strony.

Filet podawaj na talerzu z dodatkiem pieczonych ziemniaków.

Jak oceniasz przepis na filet z kurczaka na grillu
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 80,2% osób

Więcej informacji na temat fileta z kurczaka na grillu

Filet z kurczaka na grillu to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Marynata do fileta pozwala na uzyskanie soczystego i rozpływającego się w ustach mięsa. Najlepszy filet z kurczaka przygotowany na grillu jest niskokaloryczny i zawiera niewielką ilość tłuszczu. Przepis na filet z kurczaka na grillu jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: pierś z kurczaka, sos sojowy, miód, imbir, czosnek, koper, papryka ostra, sól, olej rzepakowy.

Jak zrobić filet z kurczaka na grillu? Pierś z kurczaka oczyść z błon i przekrój w poprzek. W misce umieść czosnek przeciśnięty przez praskę oraz starty na tarce imbir. Przeciśnij czosnek przez praskę i dodaj do miski. Dodaj sól, posiekany koper i paprykę ostrą. Do marynaty włóż piersi z kurczaka. Marynuj przez 30 minut. Rozgrzej grilla i grilluj mięso przez 4-5 minut z każdej strony. Filet podawaj na talerzu z dodatkiem pieczonych ziemniaków.

Sos sojowy jest produkowany z fermentowanej soi. Jest słony, dlatego świetnie nadaje się do doprawiania gulaszów mięsnych oraz warzywnych. Pierś z kurczaka to mięso zawierające dużą ilość łatwo przyswajalnego i pełnowartościowego białka zwierzęcego. Pierś z kurczaka jest nisko kaloryczna i nie zawiera dużej ilości tłuszczu. Jest bardzo często wybierana przez osoby na diecie redukcyjnej. Pamiętaj, aby wybierać mięso z kurczaka hodowanego bez dodatku antybiotyków. Mięso bez ich dodatków rośnie wolniej i nie zawiera tak dużej ilości wody. Koper ogrodowy jest rośliną jednoroczną bardzo prostą w uprawie. W zależności od stadium wzrostu ma różne właściwości. Koper młody idealnie nadaje się jako aromatyczna przyprawa do wielu dań. Nasiona kopru natomiast spożywa się w celu poprawy trawienia, ma także działanie poprawiające laktację i lekko uspokajające.

Podsumowując smaczny filet z kurczaka to najlepszy pomysł na pyszny obiad. Filet jest dobry do spożycia od razu po przygotowaniu. Możesz go przechowywać w lodówce przez 2 dni. Filet można podać jako dodatek do sałatki lub tradycyjnie jako danie obiadowe.

Alergeny w filecie z kurczaka na grillu

Lista alergenów dla fileta z kurczaka na grillu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy

Wartości odżywcze fileta z kurczaka na grillu

na 100g gotowej potrawy

Filet z kurczaka na grillu to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Grillowane mięso zawiera mniej kalorii i świetnie sprawdzi się na diecie redukcyjnej. Filet jest źródłem składników mineralnych i witamin.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
140.37
280.74
Białko (g)
20.01
40.01

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
3.95
7.90
Węglowodany przyswajalne (g)
3.86
7.72
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.09
0.18

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
4.50
9.00
Tłuszcze nasycone (g)
1.48
2.96
Tłuszcze nienasycone (g)
3.02
6.04
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.06
4.11
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.97
1.93
Tłuszcze trans (g)
0.01
0.02
Brak danych dla: sos sojowy.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
63.48
126.96

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
16.22
32.43
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.72
1.43
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.18
0.37
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.87
3.74
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Retinol (µg (mcg))
7.83
15.65
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.08
0.16
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.17
0.34
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
8.48
16.97
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
11.78
23.57
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
279.46
558.91
Potas (mg)
327.65
655.30
Wapń (mg)
10.57
21.13
Fosfor (mg)
194.04
388.09
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
28.85
57.70
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.55
1.09
Cynk (mg)
0.66
1.32
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.04
0.08
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny fileta z kurczaka na grillu 58
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania fileta z kurczaka na grillu

Koszt składników
63.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
800 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
25.60
Za 800 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki stołowe
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koperek ogrodowy świeży
20 g
1 pęczek
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 20 g
Sos sojowy
40 ml
4 łyżki stołowe
7.00
Za 150,0 ml
Liczba opakowań 1
1.87
Za 40 ml
Miód
40 g
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
1.71
Za 40 g
Koszt składników
63.50