Filet z kurczaka na grillu
- Piersi kurczaka bez skóry (800 g)
- Olej rzepakowy - 2 łyżki stołowe (20 ml)
- Koperek ogrodowy świeży - 1 pęczek (20 g)
- Sos sojowy - 4 łyżki stołowe (40 ml)
- Miód (40 g)
Przepis na filet z kurczaka na grillu krok po kroku
Pierś z kurczaka oczyść z błon i przekrój w poprzek.
W misce umieść czosnek przeciśnięty przez praskę oraz starty na tarce imbir.
W misce umieść czosnek przeciśnięty przez praskę oraz starty na tarce imbir.
Przeciśnij czosnek przez praskę i dodaj do miski.
Dodaj olej rzepakowy, sól, posiekany koper i paprykę ostrą.
Do marynaty włóż piersi z kurczaka.
Marynuj przez 30 minut.
Rozgrzej grilla i grilluj mięso przez 4-5 minut z każdej strony.
Filet podawaj na talerzu z dodatkiem pieczonych ziemniaków.
-
Kapuśniak
-
Pierś z kurczaka
-
Kurczak curry
-
Tortilla z kurczakiem
-
Filet z kurczaka
-
Ryż z warzywami
-
Pad thai z kurczakiem
-
Butter chicken
-
Kurczak po chińsku
-
Kotleciki siekane z kurczaka
-
Pieczona pierś z kurczaka
-
Filet z kurczaka z piekarnika
-
Sałatka z kurczakiem i makaronem
-
Zapiekanka gyros
-
Nuggetsy z piekarnika
-
Tagliatelle z kurczakiem
-
Kurczak ze szpinakiem
-
Kotlety z piersi kurczaka
-
Filet z kurczaka
Więcej informacji na temat fileta z kurczaka na grillu
Filet z kurczaka na grillu to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Marynata do fileta pozwala na uzyskanie soczystego i rozpływającego się w ustach mięsa. Najlepszy filet z kurczaka przygotowany na grillu jest niskokaloryczny i zawiera niewielką ilość tłuszczu. Przepis na filet z kurczaka na grillu jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: pierś z kurczaka, sos sojowy, miód, imbir, czosnek, koper, papryka ostra, sól, olej rzepakowy.
Jak zrobić filet z kurczaka na grillu? Pierś z kurczaka oczyść z błon i przekrój w poprzek. W misce umieść czosnek przeciśnięty przez praskę oraz starty na tarce imbir. Przeciśnij czosnek przez praskę i dodaj do miski. Dodaj sól, posiekany koper i paprykę ostrą. Do marynaty włóż piersi z kurczaka. Marynuj przez 30 minut. Rozgrzej grilla i grilluj mięso przez 4-5 minut z każdej strony. Filet podawaj na talerzu z dodatkiem pieczonych ziemniaków.
Sos sojowy jest produkowany z fermentowanej soi. Jest słony, dlatego świetnie nadaje się do doprawiania gulaszów mięsnych oraz warzywnych. Pierś z kurczaka to mięso zawierające dużą ilość łatwo przyswajalnego i pełnowartościowego białka zwierzęcego. Pierś z kurczaka jest nisko kaloryczna i nie zawiera dużej ilości tłuszczu. Jest bardzo często wybierana przez osoby na diecie redukcyjnej. Pamiętaj, aby wybierać mięso z kurczaka hodowanego bez dodatku antybiotyków. Mięso bez ich dodatków rośnie wolniej i nie zawiera tak dużej ilości wody. Koper ogrodowy jest rośliną jednoroczną bardzo prostą w uprawie. W zależności od stadium wzrostu ma różne właściwości. Koper młody idealnie nadaje się jako aromatyczna przyprawa do wielu dań. Nasiona kopru natomiast spożywa się w celu poprawy trawienia, ma także działanie poprawiające laktację i lekko uspokajające.
Podsumowując smaczny filet z kurczaka to najlepszy pomysł na pyszny obiad. Filet jest dobry do spożycia od razu po przygotowaniu. Możesz go przechowywać w lodówce przez 2 dni. Filet można podać jako dodatek do sałatki lub tradycyjnie jako danie obiadowe.
Alergeny w filecie z kurczaka na grillu
Lista alergenów dla fileta z kurczaka na grillu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Sos sojowy
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Sos sojowy
Wartości odżywcze fileta z kurczaka na grillu
Filet z kurczaka na grillu to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Grillowane mięso zawiera mniej kalorii i świetnie sprawdzi się na diecie redukcyjnej. Filet jest źródłem składników mineralnych i witamin.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.