Filet z kurczaka
- Piersi kurczaka bez skóry (800 g)
- Jogurt naturalny 2% (400 g)
- Koperek ogrodowy świeży - 1 pęczek (30 g)
Przepis na filet z kurczaka krok po kroku
Pierś z kurczaka dopraw solą i pieprzem.
W misce umieść jogurt naturalny.
Do jogurtu dodaj sok wyciśnięty z cytryny, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz sól, pieprz i paprykę wędzoną, wymieszaj.
W marynacie umieść piersi w kurczaka i pozostaw na 60 minut.
Piersi wyjmij z marynaty i umieść na blasze.
Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 30 minut.
Pierś podawaj z dodatkiem sałatki ze świeżych warzyw.
-
Kapuśniak
-
Pierś z kurczaka
-
Kurczak curry
-
Tortilla z kurczakiem
-
Ryż z warzywami
-
Pad thai z kurczakiem
-
Butter chicken
-
Kurczak po chińsku
-
Kotleciki siekane z kurczaka
-
Pieczona pierś z kurczaka
-
Filet z kurczaka z piekarnika
-
Sałatka z kurczakiem i makaronem
-
Zapiekanka gyros
-
Nuggetsy z piekarnika
-
Tagliatelle z kurczakiem
-
Kurczak ze szpinakiem
-
Kotlety z piersi kurczaka
-
Kapsalon
-
Filet z kurczaka
Więcej informacji na temat fileta z kurczaka
Filet z kurczaka to bardzo dobry pomysł na pyszne mięso do obiadu dla całej rodziny. Filet z kurczaka jest doskonały na obiad dla dzieci i dorosłych. Pieczona pierś z piekarnika może zostać przygotowana także w rękawie. Przepis na filet z kurczaka jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia mięsa potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: pierś z kurczaka, czosnek, jogurt naturalny, koper, cytryna, papryka wędzona, sól, pieprz.
Jak zrobić filet z kurczaka? Pierś z kurczaka dopraw solą i pieprzem. W misce umieść jogurt naturalny. Do jogurtu dodaj sok wyciśnięty z cytryny, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz sól, pieprz i paprykę wędzoną, wymieszaj. W marynacie umieść piersi w kurczaka i pozostaw na 60 minut. Piersi wyjmij z marynaty i umieść na blasze. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 30 minut. Pierś podawaj z dodatkiem sałatki ze świeżych warzyw.
Cytryna jest owocem tropikalnym pochodzącym z Chin. Jest ona źródłem witaminy C, która jest silnym środkiem antyoksydacyjnym. Chroni nasz organizm przed działaniem wolnych rodników. Cytryny są także źródłem błonnika regulującego pracę naszych jelit oraz kwasów owocowych, którym cytryna zawdzięcza swój kwaśny smak. Kwaśny smak cytryny wpływa korzystnie na produkcję kwasów żółciowych, dlatego warto je dodawać do potraw, gdyż poprawiają trawienie. Jogurt naturalny jest produktem pochodzącym z fermentacji mleka, jest dobrym źródłem wapnia, który bierze udział w prawidłowej budowie naszych kości. Jogurty naturalne są też bogate w naturalne bakterie probiotyczne, które mają dobroczynny wpływ na nasze jelita. Niwelują wzdęcia, poprawią perystaltykę jelit, a także pomagają skolonizować jelito dobrym bakteriom z rodziny Lactobacillus, które są jednymi z najbardziej powszechnych bakterii probiotycznych.
Podsumowując pyszna pierś z kurczaka sprawdzi się jako dodatek do obiadu dla całej rodziny. Pierś można podać także podczas spotkania ze znajomymi. Pierś jest dobra do spożycia od razu po upieczeniu. Można ją przechowywać w lodówce przez 2 dni. Pierś można modyfikować dowolnie, dodając ulubione przyprawy.
Alergeny w filecie z kurczaka
Lista alergenów dla fileta z kurczaka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt naturalny 2%
Wartości odżywcze fileta z kurczaka
Filet z kurczaka to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Filet z kurczaka zawiera także niezbędne składniki mineralne i witaminy. Pierś kurczaka jest niskokaloryczna i świetnie sprawdza się w diecie redukcyjnej.
Energia i białka
(245g)
Węglowodany
(245g)
Tłuszcze
(245g)
Witaminy
(245g)
Składniki mineralne
(245g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.