Filet z kurczaka

Opublikowano: 24.03.2022 r., 17:24 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Plastry filet z kurczaka soczyste
Filet z kurczaka
Filet z kurczaka sprawdzi się doskonale jako obiad dla całej rodziny. Pierś można podać także na kolację w gronie przyjaciół. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na pyszne i soczyste mięso z kurczaka.
Przygotowanie 10 min
Smażenie 30 min
246 kcal
Kcal w porcji
245 g
Wielkość porcji
19
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Piersi kurczaka bez skóry (800 g)
  • Jogurt naturalny 2% (400 g)
  • Koperek ogrodowy świeży - 1 pęczek (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka wędzona, czosnek
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na filet z kurczaka krok po kroku

Pierś z kurczaka dopraw solą i pieprzem.

W misce umieść jogurt naturalny.

Do jogurtu dodaj sok wyciśnięty z cytryny, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz sól, pieprz i paprykę wędzoną, wymieszaj.

W marynacie umieść piersi w kurczaka i pozostaw na 60 minut.

Piersi wyjmij z marynaty i umieść na blasze.

Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 30 minut.

Pierś podawaj z dodatkiem sałatki ze świeżych warzyw.

Jak oceniasz przepis na filet z kurczaka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,8% osób

Więcej informacji na temat fileta z kurczaka

Filet z kurczaka to bardzo dobry pomysł na pyszne mięso do obiadu dla całej rodziny. Filet z kurczaka jest doskonały na obiad dla dzieci i dorosłych. Pieczona pierś z piekarnika może zostać przygotowana także w rękawie. Przepis na filet z kurczaka jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia mięsa potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: pierś z kurczaka, czosnek, jogurt naturalny, koper, cytryna, papryka wędzona, sól, pieprz.

Jak zrobić filet z kurczaka? Pierś z kurczaka dopraw solą i pieprzem. W misce umieść jogurt naturalny. Do jogurtu dodaj sok wyciśnięty z cytryny, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz sól, pieprz i paprykę wędzoną, wymieszaj. W marynacie umieść piersi w kurczaka i pozostaw na 60 minut. Piersi wyjmij z marynaty i umieść na blasze. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 30 minut. Pierś podawaj z dodatkiem sałatki ze świeżych warzyw.

Cytryna jest owocem tropikalnym pochodzącym z Chin. Jest ona źródłem witaminy C, która jest silnym środkiem antyoksydacyjnym. Chroni nasz organizm przed działaniem wolnych rodników. Cytryny są także źródłem błonnika regulującego pracę naszych jelit oraz kwasów owocowych, którym cytryna zawdzięcza swój kwaśny smak. Kwaśny smak cytryny wpływa korzystnie na produkcję kwasów żółciowych, dlatego warto je dodawać do potraw, gdyż poprawiają trawienie. Jogurt naturalny jest produktem pochodzącym z fermentacji mleka, jest dobrym źródłem wapnia, który bierze udział w prawidłowej budowie naszych kości. Jogurty naturalne są też bogate w naturalne bakterie probiotyczne, które mają dobroczynny wpływ na nasze jelita. Niwelują wzdęcia, poprawią perystaltykę jelit, a także pomagają skolonizować jelito dobrym bakteriom z rodziny Lactobacillus, które są jednymi z najbardziej powszechnych bakterii probiotycznych.

Podsumowując pyszna pierś z kurczaka sprawdzi się jako dodatek do obiadu dla całej rodziny. Pierś można podać także podczas spotkania ze znajomymi. Pierś jest dobra do spożycia od razu po upieczeniu. Można ją przechowywać w lodówce przez 2 dni. Pierś można modyfikować dowolnie, dodając ulubione przyprawy.

Alergeny w filecie z kurczaka

Lista alergenów dla fileta z kurczaka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny 2%

Wartości odżywcze fileta z kurczaka

na 100g gotowej potrawy

Filet z kurczaka to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Filet z kurczaka zawiera także niezbędne składniki mineralne i witaminy. Pierś kurczaka jest niskokaloryczna i świetnie sprawdza się w diecie redukcyjnej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(245g)
Energia (kcal)
100.56
246.37
Białko (g)
16.30
39.92

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(245g)
Węglowodany (g)
2.32
5.69
Węglowodany przyswajalne (g)
2.27
5.56
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.05
0.13

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(245g)
Tłuszcz (g)
2.45
5.99
Tłuszcze nasycone (g)
1.70
4.17
Tłuszcze nienasycone (g)
0.74
1.82
Tłuszcze trans (g)
0.01
0.02
Cholesterol (mg)
51.06
125.09

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(245g)
Witamina C (mg)
2.07
5.08

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(245g)
Sód (mg)
72.38
177.34
Wapń (mg)
65.56
160.62
Żelazo (mg)
0.40
0.98
Szacunkowy indeks glikemiczny fileta z kurczaka 19
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania fileta z kurczaka

Koszt składników
40.90
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
800 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
25.60
Za 800 g
Jogurt naturalny 2%
400 g
1.30
Za 150,0 g
Liczba opakowań 3
3.47
Za 400 g
Koperek ogrodowy świeży
30 g
1 pęczek
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 30 g
Koszt składników
40.90