Filet z kaczki
- Piersi z kaczki ze skórą (600 g)
- Miód - 3 łyżki stołowe (50 g)
- Czosnek - 2 ząbki (10 g)
- Olej rzepakowy (30 ml)
Przepis na filet z kaczki krok po kroku
Filet z kaczki opłucz, osusz ręcznikiem papierowym i warstwę skóry natnij nożem w kratkę.
W misce wymieszaj miód, trzy łyżki octu, trzy łyżki sosu sojowego oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
Do miski włóż filety z kaczki, dokładnie wymieszaj mięso w marynacie i pozostaw na kilka godzin w lodówce.
Na patelni rozgrzej olej i podsmaż kaczkę stroną ze skórą przez około 8 minut.
Mięso z drugiej strony obsmaż przez 5 minut.
Filety z kaczki przełóż do naczynia żaroodpornego, wlej pozostałą marynatę i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 25 minut.
Gotową kaczkę podawaj z ulubionymi dodatkami.
-
Pierś z kaczki
-
Kaczka pieczona
-
Kaczka z jabłkami
-
Kaczka pieczona z jabłkami
-
Rosół z kaczki
-
Pierś z kaczki pieczona
-
Pieczone piersi z kaczki
-
Kaczka pieczona w rękawie
-
Kaczka pieczona z jabłkiem
-
Kaczka faszerowana
-
Kaczka nadziewana
-
Pasztet z kaczki
-
Kaczka nadziewana jabłkami
-
Kaczka w pomarańczach
-
Kaczka po chińsku
-
Kaczka po pekińsku
-
Marynata do kaczki
-
Pierś z kaczki z jabłkami
-
Dania z kaczki
Więcej informacji na temat filetu z kaczki
Filet z kaczki to doskonały pomysł na obiad dla rodziny. Pyszny, soczysty filet doskonale smakuje z dodatkiem upieczonych ziemniaków oraz surówek przygotowanych na bazie świeżych, sezonowych warzyw. Przepis na filet z kaczki jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania potrawy niezbędne będą następujące produkty: pierś z kaczki, miód, czosnek, olej rzepakowy, sos sojowy oraz ocet winny. Do doprawienia kaczki możesz wykorzystać dowolne przyprawy.
Jak zrobić filet z kaczki w piekarniku? Filet z kaczki opłucz, osusz ręcznikiem papierowym i warstwę skóry natnij nożem w kratkę. W misce wymieszaj miód, trzy łyżki octu, trzy łyżki sosu sojowego oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Do miski włóż filety z kaczki, dokładnie wymieszaj mięso w marynacie i pozostaw na kilka godzin w lodówce. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż kaczkę stroną ze skórą przez około 8 minut. Mięso z drugiej strony obsmaż przez 5 minut. Filety z kaczki przełóż do naczynia żaroodpornego, wlej pozostałą marynatę i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 25 minut. Gotową kaczkę podawaj z ulubionymi dodatkami.
Mięso kaczki jest mięsem dość tłustym, dlatego osoby odchudzające się nie powinny zbyt często po nie sięgać. Dodatkowo jest to mięso ciężkostrawne, dlatego, jeśli masz problemy z układem pokarmowym, niestety powinieneś całkowicie wykluczyć ten produkt z diety. W mięsie kaczki znajdziemy spore ilości białka, fosforu, żelaza, potasu czy witamin z grupy B, należy jednak pamiętać, że występują tu również spore ilości cholesterolu.
Podsumowując smaczny filet z kaczki świetnie sprawdzi się jako obiad dla całej rodziny. Soczysty filet jest dobry do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu i najlepiej smakuje na ciepło. Filet z kaczki świetnie komponuje się z żurawiną, dlatego do jego podania możesz przygotować sos żurawinowy. Doskonałym dodatkiem do mięsa będą pieczone lub gotowane ziemniaki oraz surówki przygotowane na bazie świeżych, sezonowych warzyw.
Alergeny w filecie z kaczki
Lista alergenów dla filetu z kaczki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- sos sojowy
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- sos sojowy
W przepisie na filet z kaczki nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- ocet winny
Wartości odżywcze filetu z kaczki
Filet z kaczki to doskonała propozycja na smaczny dodatek obiadowy. Filet z kaczki świetnie smakuje z dodatkiem sosu żurawinowego.
Energia i białka
(330g)
Węglowodany
(330g)
Tłuszcze
(330g)
Witaminy
(330g)
Składniki mineralne
(330g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.