Filet z kaczki

Opublikowano: 16.08.2022 r., 8:40 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Filet z kaczki na talerzu
Filet z kaczki
Filet z kaczki pieczony to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe dla całej rodziny. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na soczyste mięso z kaczki.
Przygotowanie 30 min
Smażenie i Pieczenie 25 min
814 kcal
Kcal w porcji
330 g
Wielkość porcji
58
Indeks glikemiczny
Składniki dla 3 porcji
  • Piersi z kaczki ze skórą (600 g)
  • Miód - 3 łyżki stołowe (50 g)
  • Czosnek - 2 ząbki (10 g)
  • Olej rzepakowy (30 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sos sojowy, ocet winny
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, naczynie żaroodporne, miska, ręcznik papierowy

Przepis na filet z kaczki krok po kroku

Filet z kaczki opłucz, osusz ręcznikiem papierowym i warstwę skóry natnij nożem w kratkę.

W misce wymieszaj miód, trzy łyżki octu, trzy łyżki sosu sojowego oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.

Do miski włóż filety z kaczki, dokładnie wymieszaj mięso w marynacie i pozostaw na kilka godzin w lodówce.

Na patelni rozgrzej olej i podsmaż kaczkę stroną ze skórą przez około 8 minut.

Mięso z drugiej strony obsmaż przez 5 minut.

Filety z kaczki przełóż do naczynia żaroodpornego, wlej pozostałą marynatę i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 25 minut.

Gotową kaczkę podawaj z ulubionymi dodatkami.

Jak oceniasz przepis na filet z kaczki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94,7% osób

Więcej informacji na temat filetu z kaczki

Filet z kaczki to doskonały pomysł na obiad dla rodziny. Pyszny, soczysty filet doskonale smakuje z dodatkiem upieczonych ziemniaków oraz surówek przygotowanych na bazie świeżych, sezonowych warzyw. Przepis na filet z kaczki jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania potrawy niezbędne będą następujące produkty: pierś z kaczki, miód, czosnek, olej rzepakowy, sos sojowy oraz ocet winny. Do doprawienia kaczki możesz wykorzystać dowolne przyprawy.

Jak zrobić filet z kaczki w piekarniku? Filet z kaczki opłucz, osusz ręcznikiem papierowym i warstwę skóry natnij nożem w kratkę. W misce wymieszaj miód, trzy łyżki octu, trzy łyżki sosu sojowego oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Do miski włóż filety z kaczki, dokładnie wymieszaj mięso w marynacie i pozostaw na kilka godzin w lodówce. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż kaczkę stroną ze skórą przez około 8 minut. Mięso z drugiej strony obsmaż przez 5 minut. Filety z kaczki przełóż do naczynia żaroodpornego, wlej pozostałą marynatę i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 25 minut. Gotową kaczkę podawaj z ulubionymi dodatkami.

Mięso kaczki jest mięsem dość tłustym, dlatego osoby odchudzające się nie powinny zbyt często po nie sięgać. Dodatkowo jest to mięso ciężkostrawne, dlatego, jeśli masz problemy z układem pokarmowym, niestety powinieneś całkowicie wykluczyć ten produkt z diety. W mięsie kaczki znajdziemy spore ilości białka, fosforu, żelaza, potasu czy witamin z grupy B, należy jednak pamiętać, że występują tu również spore ilości cholesterolu.

Podsumowując smaczny filet z kaczki świetnie sprawdzi się jako obiad dla całej rodziny. Soczysty filet jest dobry do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu i najlepiej smakuje na ciepło. Filet z kaczki świetnie komponuje się z żurawiną, dlatego do jego podania możesz przygotować sos żurawinowy. Doskonałym dodatkiem do mięsa będą pieczone lub gotowane ziemniaki oraz surówki przygotowane na bazie świeżych, sezonowych warzyw.

Alergeny w filecie z kaczki

Lista alergenów dla filetu z kaczki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy

W przepisie na filet z kaczki nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • ocet winny
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze filetu z kaczki

na 100g gotowej potrawy

Filet z kaczki to doskonała propozycja na smaczny dodatek obiadowy. Filet z kaczki świetnie smakuje z dodatkiem sosu żurawinowego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(330g)
Energia (kcal)
246.80
814.43
Białko (g)
15.24
50.31
Fenyloalanina (mg)
0.64
2.10
Brak danych dla: miód.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(330g)
Węglowodany (g)
6.45
21.29
Węglowodany przyswajalne (g)
6.41
21.14
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.04
0.15

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(330g)
Tłuszcz (g)
17.57
57.99
Tłuszcze nasycone (g)
5.86
19.32
Tłuszcze nienasycone (g)
11.72
38.67
Tłuszcze jednonasycone (g)
8.78
28.98
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.93
9.68
Cholesterol (mg)
69.57
229.57

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(330g)
Witamina B6 (mg)
0.48
1.58
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.57
1.87
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
5.01
16.53
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.31
1.01
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.24
0.79
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.91
9.59
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
18.45
60.88
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(330g)
Sód (mg)
49.23
162.47
Potas (mg)
226.10
746.13
Wapń (mg)
7.41
24.44
Fosfor (mg)
148.59
490.36
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
17.90
59.07
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
3.67
12.12
Cynk (mg)
0.70
2.32
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.28
0.91
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny filetu z kaczki 58
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania filetu z kaczki

Koszt składników
62.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi z kaczki ze skórą
600 g
37.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 1
27.75
Za 600 g
Miód
50 g
3 łyżki stołowe
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
2.14
Za 50 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Olej rzepakowy
30 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Koszt składników
62.00