Filet z indyka z warzywami

Opublikowano: 15.09.2021 r., 16:59 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Filet z indyka z warzywami podany jest na ciemnym, okrągłym talerzu.
Filet z indyka z warzywami
Filet z indyka z warzywami to pyszne danie, które doskonale sprawdzi się na posiłek dla całej rodziny. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na duszonego indyka.
Przygotowanie 10 min
Smażenie i Czas duszenia 25 min
293 kcal
Kcal w porcji
300 g
Wielkość porcji
29
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Mięso z piersi indyka bez skóry (400 g)
  • Cukinia 1 mała sztuka (200 g)
  • Marchewka 2 małe sztuki (200 g)
  • Brokuły pół małej sztuki (200 g)
  • Śmietana 12% (200 g)
  • Cebula 1 duża sztuka (100 g)
  • Masło klarowane (40 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, pokrywka do patelni

Przepis na filet z indyka z warzywami krok po kroku

Cebulę pokrój w pióra. Zeszklij na maśle.

Pierś indyka dopraw solą i pieprzem. Cebulę przesuń na bok patelni i obsmaż filet aż się zarumieni.

Pokrój cukinię w dużą kostkę. Podziel w mniejsze części brokuł. Marchew obierz i pokrój w plastry. Dopraw warzywa solą.

Warzywa dodaj na patelnie, ułóż je dookoła indyka, dodaj ziele angielskie. Wlej 50-70 mililitrów wody i duś pod przykryciem przez 25-30 minut.

Na koniec dodaj śmietanę i wymieszaj.

Jak oceniasz przepis na filet z indyka z warzywami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,3% osób

Więcej informacji na temat fileta z indyka z warzywami

Filet z indyka z warzywami to doskonała propozycja na pyszne danie na obiad dla całej rodziny. Pyszny filet duszony z warzywami jest lekki i dzięki dodatkowi warzyw zawiera sporo błonnika pokarmowego. Przepis na filet z indyka z warzywami jest łatwy do przygotowania dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby go zrobić. Do przygotowania duszonego fileta będą Ci potrzebne następujące produkty spożywcze: pierś z indyka bez skóry, cukinia, marchew, cebula, ziele angielskie, śmietana 12%, sól, pieprz oraz masło klarowane.

Jak zrobić filet z indyka z warzywami? Na początek obierz cebulę z łuski i pokrój w pióra. Rozgrzej na patelni masło i zeszklij na nim cebulę. Pierś z indyka dopraw solą i pieprzem. Cebulę przesuń na bok patelni i obsmaż pierś aż będzie złota z obydwu stron. Przygotuj warzywa: pokrój cukinię w dużą kostkę, podziel na mniejsze części brokuł, obierz marchew i pokrój w plastry, warzywa dopraw solą i ułóż na patelni dookoła indyka. Wlej na patelnie 50-70 mililitrów wody, dodaj ziele angielskie i duś 20-25 minut. Na koniec wlej śmietankę 12%.

Mięso z indyka ma niską zawartość tłuszczu, wysoką zawartość pełnowartościowego białka. Jest źródłem witamin z grupy B, selenu i cynku. Selen uczestniczy w prawidłowym funkcjonowaniu tarczycy. Cynk natomiast ma właściwości wspomagające nasz układ odpornościowy, obniża ciśnienie krwi. Ma również nie bagatelny wpływa na nasze włosy, skórę i paznokcie. Poprawia kondycję naszej skóry, zwiększa jej elastyczność, zapobiega wypadaniu włosów i łamliwości paznokci. Brokuł jest warzywem zawierającym dużo witaminy C, będącej naturalnym przeciwutleniaczem. Witamina C chroni nas także przed przeziębieniem. Brokuł zawiera dużo błonnika pokarmowego regulującego pracę jelit oraz zapobiegającemu zaparciom. Brokuły są także cenione za działanie antynowotworowe.

Podsumowując pomysł na filet z indyka z warzywami to świetne danie na obiad dla całej rodziny. Delikatny smaczny filet nadaje się także dla dzieci. Dobry filet z indyka jest soczysty i miękki.

Alergeny w filecie z indyka z warzywami

Lista alergenów dla fileta z indyka z warzywami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 12%
    • Masło klarowane

Wartości odżywcze fileta z indyka z warzywami

na 100g gotowej potrawy

Filet z piersi indyka z warzywami to danie, które jest źródłem pełnowartościowego białka zwierzęcego. Filet z indyka zawiera wiele cennych składników mineralnych oraz witamin. Indyk jest mięsem z małą zawartością tłuszczu dlatego świetnie sprawdza się na dietach redukcyjnych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kcal)
97.91
293.73
Białko (g)
8.30
24.90

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany (g)
4.64
13.93
Węglowodany przyswajalne (g)
3.56
10.68
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.08
3.25

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz (g)
5.41
16.23
Tłuszcze nasycone (g)
3.85
11.54
Tłuszcze nienasycone (g)
1.56
4.69
Brak danych dla: mięso z piersi indyka bez skóry.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.50
4.51
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.42
1.25
Cholesterol (mg)
30.00
90.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina A (µg (mcg))
170.75
512.24
Witamina B6 (mg)
0.33
0.98
Witamina B12 (µg (mcg))
0.47
1.40
Witamina C (mg)
17.55
52.66
Witamina D (µg (mcg))
0.09
0.27
Witamina E (mg)
0.39
1.17
Retinol (µg (mcg))
39.22
117.67
Tiamina (mg)
0.05
0.16
Ryboflawina (mg)
0.11
0.33
Niacyna (mg)
3.40
10.21
Foliany (µg (mcg))
20.97
62.91
Beta karoten (µg (mcg))
1317.33
3951.99

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód (mg)
51.25
153.76
Potas (mg)
256.27
768.81
Wapń (mg)
39.90
119.69
Fosfor (mg)
88.82
266.46
Magnez (mg)
19.25
57.76
Żelazo (mg)
0.46
1.39
Cynk (mg)
0.58
1.74
Miedź (mg)
0.04
0.13
Szacunkowy indeks glikemiczny fileta z indyka z warzywami 29
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania fileta z indyka z warzywami

Koszt składników
37.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso z piersi indyka bez skóry
400 g
12.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
9.60
Za 400 g
Cukinia
200 g
1 mała sztuka
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 200 g
Marchewka
200 g
2 małe sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Brokuły
200 g
pół małej sztuki
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Śmietana 12%
200 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.20
Za 200 g
Cebula
100 g
1 duża sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Masło klarowane
40 g
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.76
Za 40 g
Koszt składników
37.70