Filet z indyka z warzywami
- Mięso z piersi indyka bez skóry (400 g)
- Cukinia - 1 mała sztuka (200 g)
- Marchewka - 2 małe sztuki (200 g)
- Brokuły - pół małej sztuki (200 g)
- Śmietana 12% (200 g)
- Cebula - 1 duża sztuka (100 g)
- Masło klarowane (40 g)
Przepis na filet z indyka z warzywami krok po kroku
Cebulę pokrój w pióra. Zeszklij na maśle.
Pierś indyka dopraw solą i pieprzem. Cebulę przesuń na bok patelni i obsmaż filet aż się zarumieni.
Pokrój cukinię w dużą kostkę. Podziel w mniejsze części brokuł. Marchew obierz i pokrój w plastry. Dopraw warzywa solą.
Warzywa dodaj na patelnie, ułóż je dookoła indyka, dodaj ziele angielskie. Wlej 50-70 mililitrów wody i duś pod przykryciem przez 25-30 minut.
Na koniec dodaj śmietanę i wymieszaj.
-
Strogonow
-
Schab pieczony
-
Gulasz wołowy
-
Gulasz
-
Żurek wielkanocny
-
Gulasz z indyka
-
Pieczeń rzymska
-
Przepiórka
-
Pierś z kaczki
-
Bigos z kiszonej kapusty
-
Żur wielkanocny
-
Łosoś z piekarnika
-
Żurek
-
Roladki z kurczaka
-
Schab ze śliwką pieczony
-
Ryba po grecku tradycyjna
-
Barszcz wigilijny
-
Udziec z indyka
-
Świąteczny obiad
Więcej informacji na temat fileta z indyka z warzywami
Filet z indyka z warzywami to doskonała propozycja na pyszne danie na obiad dla całej rodziny. Pyszny filet duszony z warzywami jest lekki i dzięki dodatkowi warzyw zawiera sporo błonnika pokarmowego. Przepis na filet z indyka z warzywami jest łatwy do przygotowania dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby go zrobić. Do przygotowania duszonego fileta będą Ci potrzebne następujące produkty spożywcze: pierś z indyka bez skóry, cukinia, marchew, cebula, ziele angielskie, śmietana 12%, sól, pieprz oraz masło klarowane.
Jak zrobić filet z indyka z warzywami? Na początek obierz cebulę z łuski i pokrój w pióra. Rozgrzej na patelni masło i zeszklij na nim cebulę. Pierś z indyka dopraw solą i pieprzem. Cebulę przesuń na bok patelni i obsmaż pierś aż będzie złota z obydwu stron. Przygotuj warzywa: pokrój cukinię w dużą kostkę, podziel na mniejsze części brokuł, obierz marchew i pokrój w plastry, warzywa dopraw solą i ułóż na patelni dookoła indyka. Wlej na patelnie 50-70 mililitrów wody, dodaj ziele angielskie i duś 20-25 minut. Na koniec wlej śmietankę 12%.
Mięso z indyka ma niską zawartość tłuszczu, wysoką zawartość pełnowartościowego białka. Jest źródłem witamin z grupy B, selenu i cynku. Selen uczestniczy w prawidłowym funkcjonowaniu tarczycy. Cynk natomiast ma właściwości wspomagające nasz układ odpornościowy, obniża ciśnienie krwi. Ma również nie bagatelny wpływa na nasze włosy, skórę i paznokcie. Poprawia kondycję naszej skóry, zwiększa jej elastyczność, zapobiega wypadaniu włosów i łamliwości paznokci. Brokuł jest warzywem zawierającym dużo witaminy C, będącej naturalnym przeciwutleniaczem. Witamina C chroni nas także przed przeziębieniem. Brokuł zawiera dużo błonnika pokarmowego regulującego pracę jelit oraz zapobiegającemu zaparciom. Brokuły są także cenione za działanie antynowotworowe.
Podsumowując pomysł na filet z indyka z warzywami to świetne danie na obiad dla całej rodziny. Delikatny smaczny filet nadaje się także dla dzieci. Dobry filet z indyka jest soczysty i miękki.
Alergeny w filecie z indyka z warzywami
Lista alergenów dla fileta z indyka z warzywami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietana 12%
- Masło klarowane
Wartości odżywcze fileta z indyka z warzywami
Filet z piersi indyka z warzywami to danie, które jest źródłem pełnowartościowego białka zwierzęcego. Filet z indyka zawiera wiele cennych składników mineralnych oraz witamin. Indyk jest mięsem z małą zawartością tłuszczu dlatego świetnie sprawdza się na dietach redukcyjnych.
Energia i białka
(300g)
Węglowodany
(300g)
Tłuszcze
(300g)
Witaminy
(300g)
Składniki mineralne
(300g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.