Filet z indyka z szynkowara

Opublikowano: 09.06.2022 r., 9:34 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Podany filet z indyka.
Filet z indyka z szynkowara
Filet z indyka z szynkowara to doskonała opcja dla wszystkich miłośników prostych dodatków do kanapek, które są również bardzo zdrowe. Całość jest aromatyczna.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 120 min
190 kcal
Kcal w porcji
170 g
Wielkość porcji
45
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Mięso z piersi indyka bez skóry (1000 g)
  • Sól peklująca (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
pieprz, majeranek, kminek mielony, tymianek, mielony czosnek
Sprzęt kuchenny
kuchenka, duży garnek, duża miska, szynkowar

Przepis na filet z indyka z szynkowara krok po kroku

Mięso oczyść. Wymieszaj z solą peklującą i przyprawami. Wstaw na noc do lodówki.

Mięso włóż do szynkowara, dokładnie dociskając.

Szynkowar włóż do dużego garnka z ciepłą wodą.

Gotuj całość przez 2 godziny.

Po gotowaniu szynkę schłodź i przechowuj w lodówce.

Jak oceniasz przepis na filet z indyka z szynkowara
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 80,6% osób

Więcej informacji na temat fileta z indyka z szynkowara

Filet z indyka z szynkowara to doskonała opcja dla wszystkich miłośników prostych dodatków do kanapek, które są również bardzo zdrowe. Całość jest aromatyczna. Indyk jest świetny wyborem w codziennej diecie. To mięso niezwykle chude, a przy tym dostarczające sporo pełnowartościowego białka. Indyk powinien gościć w menu zdecydowanie częściej, choć zwykle cieszy się mniejszą popularnością niż kurczak. Jednak warto, by znalazł miejsce w jadłospisie, a ten przepis jest świetnym na to sposobem.

Przepis na filet z indyka z szynkowara to doskonały pomysł na mięsny dodatek. Ta wędlina jest po prostu fantastyczna. Głównym składnikiem jest oczywiście mięso, w tym przypadku filet z indyka. To kawałek, który charakteryzuje się małą zawartością tłuszczu, przez co wspaniale sprawdza się nawet na diecie redukcyjnej. Mniejsza, w porównaniu z czerwonym mięsem, ilość nasyconych kwasów tłuszczowych sprawia, że jest to opcja, która dużo lepiej nadaje się na codzienne obiady, gdyż nie stanowi niebezpieczeństwa dla układu krążenia. Mięso z indyka zawiera dużo białka, dzięki czemu jest naprawdę sycące. Poza tym to wspaniałe źródło tryptofanu, który umożliwia lepszy sen, a także witamin z grupy B, które dbają o prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić filet z indyka z szynkowara, który świetnie sprawdzi się do chleba, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. Pierś z indyka podana w taki sposób jest niezwykle miękka i delikatna. Jest smaczna, prosta i niezwykle ciekawa. Idealnie komponuje się z dodatkiem chleba i warzywami. Choć może wydawać się dość skomplikowana, wcale tak nie jest. Wystarczy tylko kilkanaście minut, by stworzyć danie dla całej rodziny. Do przygotowania potrzebne jest tylko mięso i sporo ziół, a także przyprawy. Przed przygotowaniem można mięso zamarynować, dzięki czemu będzie jeszcze bardziej aromatyczne, a przy tym smaczniejsze, jednak nie jest to zabieg konieczny. W przypadku marynowania dobrze jest zacząć przyrządzanie 2 godziny wcześniej, by mięso mogło odpowiednią ilość czasu poleżakować w lodówce.

Alergeny w filecie z indyka z szynkowara

Lista alergenów dla fileta z indyka z szynkowara przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na filet z indyka z szynkowara

Wartości odżywcze fileta z indyka z szynkowara

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, która zawiera sporo białka i witamin.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(170g)
Energia (kcal)
111.76
190.00
Białko (g)
22.84
38.83
Fenyloalanina (mg)
0.83
1.42

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(170g)
Węglowodany (g)
0.00
0.00
Węglowodany przyswajalne (g)
0.00
0.00
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.00
0.00
Sacharoza (cukier) (g)
0.00
0.00
Glukoza (g)
0.00
0.00
Fruktoza (g)
0.00
0.00
Skrobia (g)
0.00
0.00
Laktoza (g)
0.00
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(170g)
Tłuszcz (g)
2.28
3.88
Tłuszcze nasycone (g)
2.28
3.88
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.55
0.93
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.63
1.07
Tłuszcze trans (g)
0.01
0.02
Cholesterol (mg)
51.96
88.33

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(170g)
Witamina A (µg (mcg))
4.90
8.33
Witamina B6 (mg)
0.79
1.35
Witamina B12 (µg (mcg))
1.32
2.25
Witamina C (mg)
0.00
0.00
Witamina D (µg (mcg))
0.20
0.33
Witamina E (mg)
0.09
0.15
Retinol (µg (mcg))
4.90
8.33
Tiamina (mg)
0.05
0.08
Ryboflawina (mg)
0.17
0.28
Niacyna (mg)
10.10
17.17
Foliany (µg (mcg))
6.86
11.67
Beta karoten (µg (mcg))
0.00
0.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(170g)
Sód (mg)
833.33
1416.67
Potas (mg)
261.92
445.27
Wapń (mg)
9.29
15.80
Fosfor (mg)
181.37
308.33
Magnez (mg)
26.49
45.03
Żelazo (mg)
0.75
1.28
Cynk (mg)
1.14
1.94
Miedź (mg)
0.05
0.08
Mangan (mg)
0.01
0.02
Szacunkowy indeks glikemiczny fileta z indyka z szynkowara 45
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania fileta z indyka z szynkowara

Koszt składników
25.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso z piersi indyka bez skóry
1000 g
12.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
24.00
Za 1000 g
Sól peklująca
20 g
1.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 20 g
Koszt składników
25.50