Filet z indyka w sosie własnym

Opublikowano: 29.05.2023 r., 12:52 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Soczysty filet z indyka duszony
Filet z indyka w sosie własnym
Poznaj przepis na pyszny filet z indyka w sosie własnym, idealny na rodzinny, weekendowy obiad.
Przygotowanie 35 min
207 kcal
Kcal w porcji
220 g
Wielkość porcji
40
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Mięso z piersi indyka bez skóry (600 g)
  • Bulion warzywny - 1 szklanka (250 ml)
  • Mąka pszenna typ 500 - 1 łyżka (10 g)
  • Oliwa z oliwek - 1 łyżka (10 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, tłuczek do mięsa

Przepis na filet z indyka w sosie własnym krok po kroku

Mięso podziel na 4 filety, rozbij tłuczkiem i dopraw.

Na patelni rozgrzej oliwę, podsmaż filety z obu stron.

Zalej bulionem i gotuj pod przykryciem na średniej mocy palnika, aż mięso będzie ugotowane i miękkie.

W szklance rozmieszaj mąkę z niewielką ilością wody, zmniejsz ogień i dodaj do bulionu.

Wymieszaj, aż całość zgęstnieje.

Podawaj z ulubionymi dodatkami.

Jak oceniasz przepis na filet z indyka w sosie własnym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,9% osób

Więcej informacji na temat filetu z indyka w sosie własnym

Filet z indyka w sosie własnym to świetny to pomysł na pyszny posiłek dla całej rodziny, który będzie dobry na wiele okazji. Sprawdzi się jako szybki obiad w tygodniu lub w weekend, a także podczas większych, bardziej specjalnych uroczystości, dlatego możesz podawać go na obiad na co dzień, jak i od święta. Filety drobiowe w sosie własnym pasują do wielu dodatków. Możesz podawać z ziemniakami, makaronem, kaszą lub ryżem. W każdej z tych wersji będą dobrze smakować, wybierz więc to, co lubisz najbardziej. Nie zapomnij też o dodatku warzyw. Świetnie sprawdzą się surówki na przykład z marchewki lub buraczków, a także mizeria, kiszona kapusta, czy warzywa gotowane na parze. Tak skomponowane danie będzie nie tylko bardzo pyszne, ale również zdrowe, pełnowartościowe i dobrze zbilansowane. Świetnie sprawdzi się również dla dzieci. Filety z indyka w sosie własnym to pyszne, niskokaloryczne, lekkostrawne danie, które przygotujesz bez żadnego problemu, nawet jeśli nie masz dużego doświadczenia kulinarnego. Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić filet z indyka w sosie własnym koniecznie czytaj dalej i poznaj nasz prosty przepis, który będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką. Do przygotowania tego posiłku potrzebne będą Ci wyłącznie filety z piersi z indyka, bulion warzywny lub drobiowy, odrobina mąki do zagęszczenia sosu, oliwy z oliwek do smażenia oraz przyprawy. Przepis na filet z indyka w sosie własnym jest bardzo prosty. Wystarczy, że przygotowane, doprawione filety mięsa podsmażysz na patelni, zalejesz bulionem i podgotujesz, aż będą miękkie, a na koniec zagęścisz sos zawiesiną z mąki i wody. To wszystko! Jeśli zechcesz, do sosu możesz dodać też na przykład tarte warzywa, drobno posiekany koperek lub pietruszkę. W zależności od tego, jakie smaki lubisz najbardziej, możesz dodać więcej lub mniej pieprzu, czy majeranku. Przepis na filety z indyka w sosie własnym to przepis, który zdecydowanie warto znać.

Alergeny w filecie z indyka w sosie własnym

Lista alergenów dla filetu z indyka w sosie własnym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Wartości odżywcze filetu z indyka w sosie własnym

na 100g gotowej potrawy

Filety z piersi indyka w sosie własnym jest daniem niskokalorycznym i lekkostrawnym, a przy tym dostarcza wartościowego białka.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(220g)
Energia (kcal)
94.39
207.66
Białko (g)
16.30
35.87

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(220g)
Węglowodany (g)
1.10
2.43
Węglowodany przyswajalne (g)
1.10
2.43
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(220g)
Tłuszcz (g)
2.80
6.15
Tłuszcze nasycone (g)
1.83
4.03
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.23
2.70
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.56
1.24
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
36.55
80.41
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(220g)
Witamina A (µg (mcg))
6.90
15.17
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.56
1.24
Witamina B12 (µg (mcg))
0.93
2.05
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.11
0.25
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.14
0.30
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.23
0.50
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
3.45
7.59
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.05
0.11
Ryboflawina (mg)
0.13
0.28
Niacyna (mg)
7.21
15.86
Foliany (µg (mcg))
6.49
14.29
Beta karoten (µg (mcg))
31.90
70.17
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(220g)
Sód (mg)
136.15
299.53
Potas (mg)
191.07
420.35
Wapń (mg)
7.30
16.06
Fosfor (mg)
129.87
285.72
Magnez (mg)
19.32
42.51
Żelazo (mg)
0.61
1.35
Cynk (mg)
0.82
1.81
Miedź (mg)
0.04
0.09
Mangan (mg)
0.02
0.03
Brak danych dla: bulion warzywny.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny filetu z indyka w sosie własnym 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania filetu z indyka w sosie własnym

Koszt składników
62.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso z piersi indyka bez skóry
600 g
12.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
14.40
Za 600 g
Bulion warzywny
250 ml
1 szklanka
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
5.36
Za 250 ml
Mąka pszenna typ 500
10 g
1 łyżka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.03
Za 10 g
Oliwa z oliwek
10 ml
1 łyżka
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.40
Za 10 ml
Koszt składników
62.00