Przepis na filet z indyka w sosie pieczarkowym krok po kroku

Składniki
  • Mięso z piersi indyka bez skóry 400 g
  • Pieczarki 200 g
  • Śmietanka kremowa 30% 125 g pół szklanki
  • Jogurt grecki 0% tłuszczu 125 ml pół szklanki
  • Oliwa z oliwek 30 ml 2 łyżki
  • Cebula 100 g 1 szt
  • Natka pietruszki 45 g 1 pęczek
Przyprawy
sól, pieprz, zioła prowansalskie, gałka muszkatołowa
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, miska

Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej posiekaną drobno cebulę. Gdy będzie rumiana dodaj pokrojone w paseczki filety z indyka. Całość smaż 7 minut.

Po tym czasie na patelnię wrzuć pokrojone w plasterki pieczarki. Całość smaż przez 5 minut.

W miseczce zmieszaj jogurt, śmietankę, 1/4 ciepłej wody, sól, pieprz, gałkę muszkatołową, zioła prowansalskie i posiekaną natkę pietruszki. Rozmieszany płyn wlej na patelnię.

Mięso duś przez 15 minut.

Filet z indyka w sosie pieczarkowym podany na drewnianej misce.
filet z indyka w sosie pieczarkowym
Koszt przygotowania dania
18.50 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
480 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
54

Filet z indyka w sosie pieczarkowym - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o filecie z indyka w sosie pieczarkowym

Filet z indyka w sosie pieczarkowym to wspaniała propozycja na pyszny, zdrowy i sycący posiłek. Całość można przygotować w ekspresowym czasie, a smak na pewno zachwyci wszystkich smakoszy. Mięso przyrumienione, a następnie duszone w kremowym sosie to sposób na wspaniałe danie, które sprawdzi się nie tylko na obiad. Idealnie komponuje się z ziemniakami z wody, a także makaronem.

To pyszny sposób na fileta z indyka. To mięso, które wciąż zbyt rzadko gości w menu, a szkoda gdyż jest niezwykle wartościowe. To wspaniała alternatywa dla kurczaka, jest równie delikatne, a przy tym tak samo zdrowe i pełne białka. Świetnie sprawdzi się na diecie redukcyjnej. W dodatku jest też wspaniałym źródłem witamin z grupy B, które wspierają zdrowie układu nerwowego. Dobrze, by gościł w menu na stałe.

Ten przepis idealnie sprawdzi się na obiad, gdyż całość jest bardzo sycąca. Najlepiej połączyć mięso z jakimś skrobiowym dodatkiem i warzywami, co pozwoli stworzyć naprawdę zbilansowany posiłek. Idealnie sprawdzą się ziemniaki, kasza lub pełnoziarnisty makaron. Tak podane danie nie tylko zachwyci smakiem, ale również dostarczy wszystkich niezbędnych składników odżywczych.

Indyk duszony w sosie jest bardzo dobry, to zasługa odpowiednich przypraw. Pieczarki podsmażone, a następnie uduszone w śmietankowo - jogurtowym sosie świetnie komponują się ze świeżą natką pietruszki. Jest ona wspaniałym źródłem witaminy C, dlatego nie trzeba jej żałować. W tym przepisie sos został nieco odchudzony, by nadawał się nawet na diecie i nie obciążał zbytnio układu pokarmowego. Część śmietanki została zastąpiona jogurtem naturalnym, warto wybierać jogurt naprawdę gęsty, dzięki czemu całość będzie odpowiednio kremowa.

To idealny pomysł na bardzo sycący, a przy tym prosty i zdrowy posiłek. Ten przepis na filet z indyka w sosie pieczarkowym, pozwala stworzyć danie idealne, które świetnie sprawdzi się na co dzień. Zajmuje tylko kilka chwil, a jego smak zaskakuje intensywnością. Sprawdzi się na łatwy i szybki obiad. To receptura idealna dla ciebie, jeśli szukasz inspiracji na to jak zrobić filet z indyka w sosie pieczarkowym w pysznym stylu.

Wartości odżywcze fileta z indyka w sosie pieczarkowym

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (256g)
Energia (kalorie)
187.70 kcal
480.51 kcal
Białko
12.11 g
30.99 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (256g)
Tłuszcz
7.63 g
19.54 g
Tłuszcze jednonasycone
2.38 g
6.09 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.59 g
1.52 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na filet z indyka w sosie pieczarkowym

Na 100g
Na porcję (256g)
Sód
47.03 mg
120.40 mg
Potas
337.91 mg
865.06 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Wapń
38.19 mg
97.75 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo
0.88 mg
2.25 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny fileta z indyka w sosie pieczarkowym 54
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w filecie z indyka w sosie pieczarkowym

Lista alergenów dla fileta z indyka w sosie pieczarkowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, pieprz, zioła prowansalskie, gałka muszkatołowa.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Jogurt grecki 0% tłuszczu

Cena przygotowania fileta z indyka w sosie pieczarkowym

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso z piersi indyka bez skóry
400 g
12.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
9.60
Za 400 g
Pieczarki
200 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 200 g
Śmietanka kremowa 30%
125 g
pół szklanki
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.88
Za 125 g
Jogurt grecki 0% tłuszczu
125 ml
pół szklanki
2.20
Za 180,0 ml
Liczba opakowań 1
1.53
Za 125 ml
Oliwa z oliwek
30 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Cebula
100 g
1 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Natka pietruszki
45 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 45 g
Liczba porcji:
Razem
49.20
Łączny koszt
18.50
Jak oceniasz przepis na filet z indyka w sosie pieczarkowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób