Filet z indyka w sosie pieczarkowym

Opublikowano: 22.09.2021 r., 10:20 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Filet z indyka w sosie pieczarkowym podany na drewnianej misce.
Filet z indyka w sosie pieczarkowym
Filet z indyka w sosie pieczarkowym to wspaniała opcja na pyszne danie dla całej rodziny. Mięso duszone w pysznym sosie grzybowym smakuje po prostu fantastycznie.
Przygotowanie 20 min
Smażenie i Czas duszenia 20 min
313 kcal
Kcal w porcji
256 g
Wielkość porcji
54
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Mięso z piersi indyka bez skóry (400 g)
  • Pieczarki (200 g)
  • Śmietanka kremowa 30% pół szklanki (125 g)
  • Jogurt grecki 0% tłuszczu pół szklanki (125 ml)
  • Oliwa z oliwek 2 łyżki (30 ml)
  • Cebula 1 szt (100 g)
  • Natka pietruszki 1 pęczek (45 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, zioła prowansalskie, gałka muszkatołowa
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, miska

Przepis na filet z indyka w sosie pieczarkowym krok po kroku

Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej posiekaną drobno cebulę. Gdy będzie rumiana dodaj pokrojone w paseczki filety z indyka. Całość smaż 7 minut.

Po tym czasie na patelnię wrzuć pokrojone w plasterki pieczarki. Całość smaż przez 5 minut.

W miseczce zmieszaj jogurt, śmietankę, 1/4 ciepłej wody, sól, pieprz, gałkę muszkatołową, zioła prowansalskie i posiekaną natkę pietruszki. Rozmieszany płyn wlej na patelnię.

Mięso duś przez 15 minut.

Jak oceniasz przepis na filet z indyka w sosie pieczarkowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,1% osób

Więcej informacji na temat fileta z indyka w sosie pieczarkowym

Filet z indyka w sosie pieczarkowym to wspaniała propozycja na pyszny, zdrowy i sycący posiłek. Całość można przygotować w ekspresowym czasie, a smak na pewno zachwyci wszystkich smakoszy. Mięso przyrumienione, a następnie duszone w kremowym sosie to sposób na wspaniałe danie, które sprawdzi się nie tylko na obiad. Idealnie komponuje się z ziemniakami z wody, a także makaronem.

To pyszny sposób na fileta z indyka. To mięso, które wciąż zbyt rzadko gości w menu, a szkoda gdyż jest niezwykle wartościowe. To wspaniała alternatywa dla kurczaka, jest równie delikatne, a przy tym tak samo zdrowe i pełne białka. Świetnie sprawdzi się na diecie redukcyjnej. W dodatku jest też wspaniałym źródłem witamin z grupy B, które wspierają zdrowie układu nerwowego. Dobrze, by gościł w menu na stałe.

Ten przepis idealnie sprawdzi się na obiad, gdyż całość jest bardzo sycąca. Najlepiej połączyć mięso z jakimś skrobiowym dodatkiem i warzywami, co pozwoli stworzyć naprawdę zbilansowany posiłek. Idealnie sprawdzą się ziemniaki, kasza lub pełnoziarnisty makaron. Tak podane danie nie tylko zachwyci smakiem, ale również dostarczy wszystkich niezbędnych składników odżywczych.

Indyk duszony w sosie jest bardzo dobry, to zasługa odpowiednich przypraw. Pieczarki podsmażone, a następnie uduszone w śmietankowo - jogurtowym sosie świetnie komponują się ze świeżą natką pietruszki. Jest ona wspaniałym źródłem witaminy C, dlatego nie trzeba jej żałować. W tym przepisie sos został nieco odchudzony, by nadawał się nawet na diecie i nie obciążał zbytnio układu pokarmowego. Część śmietanki została zastąpiona jogurtem naturalnym, warto wybierać jogurt naprawdę gęsty, dzięki czemu całość będzie odpowiednio kremowa.

To idealny pomysł na bardzo sycący, a przy tym prosty i zdrowy posiłek. Ten przepis na filet z indyka w sosie pieczarkowym, pozwala stworzyć danie idealne, które świetnie sprawdzi się na co dzień. Zajmuje tylko kilka chwil, a jego smak zaskakuje intensywnością. Sprawdzi się na łatwy i szybki obiad. To receptura idealna dla ciebie, jeśli szukasz inspiracji na to jak zrobić filet z indyka w sosie pieczarkowym w pysznym stylu.

Alergeny w filecie z indyka w sosie pieczarkowym

Lista alergenów dla fileta z indyka w sosie pieczarkowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Jogurt grecki 0% tłuszczu

Wartości odżywcze fileta z indyka w sosie pieczarkowym

na 100g gotowej potrawy

To zdrowe danie, które dostarcza sporo białka, a także witamin.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(256g)
Energia (kcal)
122.33
313.17
Białko (g)
11.36
29.09

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(256g)
Węglowodany (g)
2.65
6.77
Węglowodany przyswajalne (g)
2.12
5.42
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.53
1.36

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(256g)
Tłuszcz (g)
7.63
19.54
Tłuszcze nasycone (g)
5.13
13.14
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.38
6.08
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.60
1.52
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.01
0.01
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
21.41
54.82
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(256g)
Witamina A (µg (mcg))
20.43
52.31
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.35
0.90
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.53
1.37
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
6.97
17.85
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.08
0.21
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.46
1.18
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
1.95
5.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.04
0.11
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.15
0.39
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
4.79
12.27
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
14.58
37.31
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
221.80
567.82
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(256g)
Sód (mg)
37.28
95.43
Potas (mg)
204.84
524.39
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Wapń (mg)
25.89
66.28
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
94.35
241.54
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Magnez (mg)
15.46
39.59
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.71
1.81
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.62
1.58
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.09
0.24
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny fileta z indyka w sosie pieczarkowym 54
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania fileta z indyka w sosie pieczarkowym

Koszt składników
49.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso z piersi indyka bez skóry
400 g
12.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
9.60
Za 400 g
Pieczarki
200 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Śmietanka kremowa 30%
125 g
pół szklanki
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.88
Za 125 g
Jogurt grecki 0% tłuszczu
125 ml
pół szklanki
2.20
Za 180,0 ml
Liczba opakowań 1
1.53
Za 125 ml
Oliwa z oliwek
30 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Cebula
100 g
1 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Natka pietruszki
45 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 45 g
Koszt składników
49.20